Вести

Момировић: Кина на листи 10 највећих инвеститора у српску привреду

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је, након одржаног 11. заседања Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу између Кине и Србије, где је кинеску страну предводио министар трговине Ванг Вентао, да су данашњи састанци, уз потписани Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, још један корак ка продубљивању економских односа и пружању подршке пословним заједницама обе земље да реализују своје пословне потенцијале.

Министар Момировић је навео да су у периоду од 2014. до 2023. године директне стране инвестиције из Кине у Србију износиле приближно 5,5 милијарди долара, што ту земљу позиционира на листи 10 највећих инвеститора у српску привреду, а појединачно посматрано налази се на другом месту.

Министар Момировић је истакао да се доласком значајних кинеских компанија у Србију, које инвестирају у секторе рударства и енергетике и ауто-индустрију, константно унапређује инвестициона и трговинска сарадња која постаје мотор даљег јачања економских веза наше две земље.

Како је рекао, снажно радимо на подршци и промовисању економских шанси у Кини, а пре свега када се ради о компанијама у сектору пољопривреде, агро индустрије, фармацеутске индустрије и машинске индустрије, јер ова прилика није ограничена на неколико година.

Министар Момировић је указао да ће ова прилика донети милијарде евра економске размене у наредним деценијама.

Током заседања Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу између Кине и Србије, министар Момировић је нагласио да се примена трговинског споразума са Кином очекује када се испуне све законске процедуре у Кини.

Министар Момировић је навео да је Србија завршила све административне процедуре и Споразум о слободној трговини може да почне да се спроводи сутра.

"Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и друга надлежна министарства константно усаглашавају различите сертификате како би омогућили бржу проходност наших пољопривредних производа у Кини и до сада имају значајне резултате", рекао је министар Момировић.

Према његовим речима, данашњи састанци са колегама из Кине били су прилика да се ефикасније усагласе неки од детаља.

Министар Момировић је нагласио да је Кина била наш други трговински партнер у прошлој години са укупном трговинском разменом од 6,1 милијарди долара и да је извоз у ту земљу 2012. године износио 6,4 милиона долара, док је у 2023. години тај износ био 1,2 милијарде долара, што представља повећање за више од 87 пута.

"У прва два месеца ове године укупна робна размена износила је 931,3 милиона долара што представља повећање од 1,3 одсто у односу на исти период у протеклој години", додао је министар Момировић.

Током 11. заседања Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу између Кине и Србије, министар Момировић и Ванг осврнули су се и на различите сајмове који се одржавају у обе земље, уз констатацију да пружају праву прилику предузећима две земље да се боље позиционирају на српском, односно кинеском тржишту.

Српска страна истакла је и значај одржавања Међународне специјализоване изложбе "ЕXPО 2027" у Београду и поздравила је подршку кинеских партнера у реализацији пројекта од изузетне националне и регионалне важности за Србију.

Такође, на заседању су била разматрана питања о сарадњи из области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, туризма, е-трговине, дигиталне економије као и о заштити животне средине.

 

 

 

Извор: Танјуг