Вести

Момировић: Привреда БиХ кључни економски партнер Србије

Почаствован сам што ћу имати прилику да отворим Међународни сајам у Бањалуци следеће недеље, и на Панелу представим потенцијале за додатно унапређење економских односа са БиX. Најважније је да ћемо представити Србију на међународном плану, не само као центар региона него и као важну и препознатљиву дестинацију у овом делу Европе, рекао је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић након што је одржао састанак са Сташом Кошарцем, замеником председавајуће Савета министара БиХ и министром спољне трговине и економских односа БиХ.

"Регионална сарадња нема алтернативу и обезбеђује значајне бенефите. Наш други по важности трговински партнер јесу земље ЦЕФТА. Привреда Босне и Херцеговине је кључни економски партнер Србије у региону, што потврђује и чињеница да не постоји ниједно тржиште у окружењу на коме Србија бележи тако добре резултате у извозу и са којим остварује већи обим трговинске размене од тржишта БиХ. Ово тржиште је у 2023. години било наша друга извозна дестинација, одмах после Немачке, а у прошлој години укупна робна размена између две земље износила је 3 милијарде евра, од чега је извоз роба из Србије у БиХ износио близу 2 милијарде евра", истакао је министар Момировић.

Министри Кошарац и Момировић разговарали су и о импелемтацији споразума у оквиру Трилатералног трговинског комитета БиХ-Србија-Турска, као и о сарадњи у оквиру ЦЕФТА Споразума.

"Чињеница да је Београд домаћин најзначајније свјетске изложбе најбоље говори о озбиљности и одговорности политике руководства Србије на међународном плану. Са аспекта спољнотрговинске политике, дефинитивно је "EXPO 2027" међу највећим успјесима Србије, поред Уговора о слободној трговини са НР Кином", истакао је министар Кошарац.

Он је навео да "EXPO 2027" представља озбиљну шансу коју привредници из Српске и ФБиХ треба да искористе за презентацију и промоцију привредних капацитета Српске и ФБиХ. Наглашено је да ће модел наступа привредника из Српске и ФБиХ на "EXPO 2027" у Београду бити предмет усаглашавања у наредном периоду", додао је министар Кошарац.

Министар Кошарац изразио је захвалност министру Момировићу и привредницима из Србије који ће учествовати на овом важном догађају у Бањалуци, који ће бити одржан од 03. до 05. априла.

Министар Момировић је додао да се разговарало и о будућем "EXPO 2027" у Београду који представља и огромну шансу за представљање привредних потенцијала Републике Српске и Федерације БиХ. "Београд ће бити домаћин ове престижне међународне манифестације, што је велика шанса како за компаније из Србије, тако и за компаније из БиХ", закључио је министар Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг