Вести

Нико не преузима одговорност за лоше стање у земљи

Када се нешто лоше деси у Србији, чини се као да нико није одговоран. Видели смо трагичан пример у Македонији где се неколико грађана Бугарске, под веома трагичним околностима, утопило и тамо је министар саобраћаја моментално поднео оставку. У Србији, у фабрици ''Први партизан'', такође се десила трагична несрећа. Међутим, видимо да код нас за то као да апсолутно нико није одговоран и чини се да у Србији, када неко буде проглашен одговорним, то су по правилу увек они са дна лествице одговорности. Та одговорност је оно што нам је насушно неопходно на свим нивоима. Зато сам намерно и поменуо ове трагичне догађаје. Дакле, то је оно што политичари у Србији упорно избегавају и оно што је најпотребније. И данас чујемо од председника Владе Србије господина Мирка Цветковића реторичке фразе о наводној стабилизацији и о томе како ће ускоро у Србији тобоже почети да тече мед и млеко и да цветају руже. Сви смо свесни да је ситуација управо супротна. За време док нам из Владе стижу утешне приче, ова држава улази у нова и нова задуживања. Овога пута, када је кредитора понестало посегло се за оним најскупљим и најштетнијим задужењима, а то су задужења од комерцијалних банака, дугорочна задужења, чије ће последице осећати наша привреда и наши грађани у дугим годинама које долазе. Оно што Влада нуди своди се на реторику. Оно што сте имали прилику да чујете пре два дана од нашег Економског тима, од Јоргованке Табаковић и др Џелетовића, су конкретне мере.

Српска напредна странка понудила је да се укине члан 25. Закона о порезу на додату вредност којим би се поново увео порез на финансијске услуге и тиме у буџет Србије вратио значајан приход који износи преко 7 милијарди динара годишње, а којим би у знатној мери могло да се избегне ово скупо и беспотребно задуживање. Представници власти изгледа да су остали потпуно глуви и на ове наше предлоге. Оно што карактерише владавину овог режима у претходном периоду је апсолутни недостатак одговорности, недостатак визије и недостатак стратегије за излаз из ове ситуације. Најбољи показатељ тога јесте и чињеница да се репресивним мерама недавно усвојеног Закона о информисању, који прекосутра ступа на снагу, покушава да заташка и сакрије оно што се у Србији заиста дешава. Ја ћу сада дати реч мом колеги Ненаду Јевремовићу који ће рећи нешто више о овој теми.

Ненад Јевремовић: Хвала господине Ђурићу. Као што је мој колега Марко Ђурић већ рекао, сутра је последњи дан важења старог Закона о информисању. Српска напредна странка још једном има потребу да укаже на спорне одредбе овог закона које се пре свега тичу обуставе и гашења медија, увођења регистра јавних гласила. Иако је прошле недеље било о томе речи, дужност нам је да поновимо да је Српска напредна странка поднела својевремено, док је то још било делотворно, амандмане на ове спорне одредбе, које су углавном подударне са мишљењима правних, односно стручњака из области медија. Овај закон који прекосутра ступа на снагу постоји само из једног разлога – да би се сакрила тешка економска ситуација у овој земљи и да би се заташкала и прикрила одговорност оних који су до овог стања довели. Као што је наш председник Томислав Николић рекао, Српска напредна странка ће, у току наредне недеље, поднети предлог за оцену уставности спорног Закона о информисању. С тим у вези, ја изражавам забринутост за стање на медијској сцени наше земље. Српска напредна странка је странка која се бори за слободу јавне речи и сваког грађанина ове земље. Према томе више је него очигледно да овим законом и онако репресивне мере које доживљавамо ће бити још репресивније.

Дужан сам још једном да поновим излагање госпође Јоргованке Табаковић и господина Миленка Џелетовића које се тиче увођења пореза на финансијске услуге, која, по нашој оцени, није адекватно пренета. Због тога, иако је мој колега већ то напоменуо, има простора да се још једном укаже на сву стручност и пажњу коју су посветили да би се народу, па и онима који су тренутно на власти, указало на који начин се најбоље и најстручније може допринети добробити свих грађана, односно народа ове земље. Врло ретко ће се десити да се увођењем новог пореза не оглоби крајњи корисник, као што је то случај са предлогом господина Џелетовића и госпође Јоргованке Табаковић. Сматрамо, још једном понављам, да то није адекватно пренето и сматрамо да свака уштеда која доноси добробит грађанима и стручњак који то измисли, или група стручњака која Српска напредна странка очигледно има, заслужује нашу пажњу, пажњу медија и оних којима је стало до добробити грађана. Морам вам и то пренети да је госпођа Табаковић, без одсуства сујете која не влада у Српској напредној странци, предложила изузетне мере које се тичу уштеде, које су намерно или случајно изостављене. Ове мере би, да има одговорности, могле да послуже и за добробит власти која је тренутно, што показује нашу спремност да радимо за интересе грађана а не за интересе властитог доласка на власт. Хвала вам пуно на пажњи. Ако имате додатних питања, изволите. То би било све. Хвала вам пуно.