Вести

Николић: Избори у марту, СНС излази самостално

Према Николићевој оцени, грађанима са пензијама од 14.000 динара или платама од 20.000 врло лако може да падне на памет да организују велике протесте на улицама, "јер је питање шта ће да раде када треба да плате рачуне, да обезбеде храну, огрев, одећу и спреме децу за школу".

"Победника на наредним изборима зато чека огромна одговорност, а СНС је спреман да је преузме и да покажемо да смо бољи од других, да размишљамо другачије и о сваком грађанину појединачно", казао је он и додао да би формирао владу која ће да крене напред, која ће повлачити непопуларне потезе и чији основни циљ неће бити да остане на власти.

Николић је оценио да они који плаше народ да у време кризе не треба одржавати изборе само подгревају кризу и да се ништа лоше не би десило за време изборне кампање, избора и касније током формирања нове власти, јер садашња влада може да ради све док нова влада не буде изабрана у парламенту.

"Ми не можемо без избора јер ова влада неће моћи да изгура мандат до краја и то би значило да ћемо већ у марту имати превремене изборе", оценио је он.

Николић је рекао да од председника Србије и Демократске странке Бориса Тадића зависи да ли ће на следећим изборима бити уклоњен проблем малих политичких странака које воде државу и које уценама спречавају нормално функционисање.

"Време је да на наредним изборима политички поделимо Србију на два блока, као што је случај у свим модерним демократијама и да се смењујемо на власти. СНС и ДС треба да воде та два блока око кога би се касније у парламенту окупљале мање странке које пређу цензус", казао је Николић.

Навео је да је веома важно да Тадић не дозволи да на његовој изборној листи у парламент уђу мале странке којима ће након тога морати да дели министарска места, јер "нема политичког живота са уценама и условљавањима".

Он је рекао да ће СНС самостално изаћи на наредне изборе и да ће о евентуалним савезима разговарати после уласка у парламент.

Упитан о савезу са народњачком коалицијом коју предводи Војислав Коштуница, Николић је рекао да јесте за сарадњу, али да не види на којим проценама би расподелили мандате пре избора.

"СНС може да сарађује са свим странкама после избора, али наш услов је да пређу цензус. Ми у томе нећемо никоме да помажемо. Свако ће морати да се избори сам, па ћемо после лако да се договарамо", казао је Николић и истакао да је спреман да сарађује са свим странкама, укључујући и ДС, а да је убеђен и да би све друге странке желеле сарадњу са напредњацима.

Изузетак би само могло да буде екстремно реаговање Г 17 плус и Либерално демократске партије, додао је он.

Управо могућност сарадње са свим стракама Николић је навео као основну разлику са Српском радикалном странком (СРС), рекавши да је СНС данас "модерна европска странка која је појединачно најјача у Србији".

"Ми смо снага која може да помири и Русију и Европску унију и која може и хоће да сарађује са свим земљама у свету, па и са Хрватском уколико пре тога реши приблем Срба који тамо живе и који су избегли, и Албаније уколико престане да финансира и на друге начине помаже независност Косова и Метохије", истакао је Николић.

Он је указао да је СНС за годину дана од оснивања постала странка која има појединачно највећу подршку грађана, која побеђује на свим изборима и која је једина алтернатива власти.

"Преузели смо комплетну десницу у Србији, али не заборављамо борбу за социјалну правду, борбу против криминала и корупције и за бољи живот сваког појединца", казао је Николић и навео да се за СНС више не може рећи да је екстремна десница, већ умерено десне оријентације.

СНС ће, како је навео, своје место тражити у групи европских народњачких партија, а већ постоје позиви за пријем у ту групу странака.

Николић је рекао да је време показало да је био принуђен да формира своју странку, јер је био искључен из СРС у којој више није било могуће радити.

"Жао ми је само што је та странка (СРС) упропашћена и потпуно уништена", рекао је Николић и истакао да је немогуће да се однос снага две странке промени у корист радикала у случају повратка Војслава Шешеља у Србију.

Ми се и сада политички огледамо и напредњаци побеђују, казао је он и додао да би волео да се Шешељ врати и да њих двојица одмере политичке снаге на изборима.

Николић је најавио да у спетембру, након недавне посете Бриселу, планира пут у Руску Федерацију где ће пренети своје ставове у сарадњи са Москвом и Европском унијом и затражити одговоре о плановима у спољној политици и да ли има нових дешавања везаних за Косово и Метохију.

"Желим да знам шта нас чека после избора и каква је подршка Руске Федерације Србији. Желим да разговарам са челницима Министарства спољних послова Русије и да их убедим да нећемо да чинимо ништа против што би могло да погорша сарадњу две земље", казао је он.

Николић је рекао и да би било добро да Скупштина Србије поново одржи седницу посвећену Косову и Метохији и да свету пошаље поруку да је Србија јединствена и да је против независности Косова.