Вести

Обрадовић: Бирачки списак нам је уређенији него икад

Бирачки списак нам је уреднији него икад, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и навела да они који се жале да списак није добар ништа не чине да то поправе.

"Кажу да је неко њихов ко није жив добио позив за гласање, а шта су сами урадили и да ли су то пријавили", рекла је Обрадовић.

Оценила је да су спискови исправни колико је то могуће у ситуацији када се стање стално мења, јер једни људи умиру а други постају пунолетни.Обрадовић је навела да је међустраначким дијалогом договорен много детаљнији увид у бирачки списак на свим бирачким местима.

"Странке ће учествовати у надзору. Имамо три места у посебној радној групи која ће пратити бирачки списак и три места за странке које нису потписале а можда се предомсиле и желе да убаце своје људе у радну групу", истакла је Обрадович, уз оцену да "суштина победе на изборима није да ли ћете имати увид у бирачки списак него рад на терену и вш политички програм". рекла је Обрадовић.

Упитана да је на изборној скупштини Српске напредне странке била за то да се разматра питање избора председника странке, Обрадовић је рекла да би била мећу већином која не жели да отвара питање председника странке.

"Јасно нам је да Александар Вучић треба да остане на месту председника странке.Вучић је желео да о томе причамо у мају по завршеним изборима и упоран је у томе да се склони и да неко други дође на то место," рекла је Обрадовић.

Обрадовић је истакла да она лично не види никога његовог политичког ауторитета и угледа да би могао да га наследи и да не зна зашто би "најспособнијег међу нама померали у страну како би неко међу нама вежбао како се води највећа политичка странка у земљи".

Обрадовић је истакла  да се нада да ће се и Александар Вучић предомислити и испунити жељу свих у странци који желе да он остане њен председник.

Раније информације да Обрадовић заједно са Стефановићем прави нову странку назвала је играријом опозиције.

''Ја не могу да улазим у релације Небојше Стефановића и Александра Вучића. Нема довољно информација о томе, али могу да кажем да све што сам научила о политици, научила сам од Александра Вучића и радићу са њим све док му је потребан сарадник као што сам ја", рекла је Обрадовић.

 

Најважнији економски резултати и борба са ковидом

Економски напредак и борба против ковида су највећи резултати једногодишњег рада садашње Владе Србије, истакла је Обрадовић и навела да овим резултатима треба додати и јачање владавине права и борбу против организованог криминала и корупције.

Обрадовић је у разговору истакла да се од тога неће одустати ни у наредном периоду.

Говорећи о борби против ковида и спровођењу контроле ковид пропусница коју надзире Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Обрадовић је навела да МДУЛС координира свих 46 инспекција у Србији и да тренутно у нашој земљи има 2.400 инспектора, што је мало,истакла је Обрадовић.

"Треба нам још 1.000 инспектора да бисмо могли да покријемо све што је потребно. У кородинацији са осталим министарствима кажем да расписују радна места за инспекторе, тако где постоје сагласности, а где немају упразњења места да промене систематизације и отворе радна места за инспекторе", навела је Обрадовић.

Указала је да од понедељка почиње контрола од 20 сати и навела да се желе избећи кућна окупљања и журке, што значи да ако неко има ковид сертификлат или потврду да није заражен да може да буде у угоститељским објектима.

"Овим мерама само желимо да натерамо људе да се вакцинишу ако нису", нагласила је Обрадовић и додала да је сада у Србији вакцинисано више од 52 одсто становништва.

"Само четири београдске општине, и то Врачар, Стари град, Савски венац и Нови Београд, и општина Прешево, имају више од 70 одсто вакцинисаних. Најмањи је проценат вакцинисаних у Тутину, 20 одсто, затим Лајковцу 29, Миони 30, Новом Пазару 31, Љигу 32 процента", навела је Обрадовић.

Обрадовић је стакла да Србија нема законских могућности да уведе обавезну вакцинацију нити да од људи тражи ковид пасоше да би могли да дођу на посао.

Када је реч о проценту вакцинисаних међу инспекторима и комуналним милиционерима, навела је Обрадовић да је 70 одсто њих вакцинисано и да се тражи да сви инспектори који спровоиде ковид контролу буду вакцинисани.

Обрадовић је истакла да је за агресивније мере у борби против ковида и за оштрију контролу, али да није једина у кризном штабу.

 

 

 

Извор: Танјуг