Вести

Орлић: Србија припремљена за отварање још два кластера

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић састао се у присуству Посланичке групе пријатељства са Пољском, са потпредседницом парламента Пољске Малгожатом Госјевском, и том приликом рекао да је наша земља у потпуности припремљена за отварање још два кластера, што би могло да се догоди до краја године.

Орлић је нагласио да је пуноправно чланство Србије у Европској унији основни стратешки циљ наше земље.

"На том путу смо урадили велики и озбиљан посао и савесно и одговорно приступамо послу који је пред нама. Стандардно смо ми ти који предњачимо у том послу, увек смо били више припремљени него што смо добијали сагласност за отварање нових кластера", рекао је Орлић.

Каже да је Србија у потпуности припремљена за отварање још два кластера и да сматра реалним да она буду отворена до краја године, као и да од партнера очекује подршку у томе.

"То би смо сматрали фер и поштеном евалуацијом онога што је Србија постигла", рекао је Орлић.

Орлић је захвалио Пољској на подршци коју пружа Србији на њеном европском путу и изразио наду да на њу може да рачуна и у будућности.

Ипак, како каже, дијалог између Београда и Приштине остаје отежавајућа околност.

Србија Косово и Метохију сматра саставним делом своје територије, неће одустати од трагања за компромисним решењем тог питања, додао је Орлић.

"Дијалог, међутим не даје никакве резултате због игнорантског и саботерског приступа Приштине. Они не желе никакав дијалог и не либе се да то отворено кажу. Формирање Заједнице српских општина, као најважније ставке Бриселског споразума, још није испуњена. Сложићете се да то доводи у питање и кредибилитет ЕУ, као гаранта поменутог договора", констатовао је Орлић.

Говорећи о економској сарадњи Србије и Пољске, Орлић је нагласио да постоји доста простора за њено унапређење. Искористио је прилику да потпредседницу пољског парламента позове да својим колегама и сарадницима пренесе да је Србија тренутно најпогоднија земља за стране инвестиције.

"Веома смо поносни што се годишњи раст нашег бруто домаћег производа из године у годину налази у самом врху резултата који се бележе у Европи", рекао је Орлић.

Каже да Србија бележи и рекордан број страних инвестиција, а да ће иницијатива председника Србије Александра Вучића Отворени Балкан довести до формирања јединственог тржишта и тиме покренути цео регион, а такође учврстити добросуседске односе.

Орлић је искористио прилику да гошћу упозори на нови талас притиска да тзв. Косово добије чланство у међународним организацијама, између осталог и у Унеску, што је назвао својеврсним парадоксом с обзиром да је управо деловањем приштинских институција, угрожено православно хришћанско наслеђе на Косову и Метохији.

''Штитићемо своје интересе и своју државу на сваком месту, за то право смо се изборили. И такав наш став представља окосницу снажне државне политике коју предводи председник Србије Александар Вучић, спроводи наша влада и снажно подржава наша Народна скупштина'', закључио је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг