Вести

Орлић: Већинска Србија ће увек бирати позив на јединство

После ружних сцена ове недеље у Скупштини Србије др Владимир Орлић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и народни посланик, рекао је да је опозиција "распојасаном бахатошћу и насиљем пробила плафон". Због свега што је виђено након децембарских избора, наш саговорник сматра да се сада све види још јасније него пре неколико месеци, те је убеђен да ће и резултат нових избора врло јасно показати да грађани желе сигурност, а не деструкцију. Орлић најављује да ће обриси новог покрета за народ и државу бити видљиви у јуну, али и напомиње да ће се посао наставити и у месецима који следе.

* Ана Брнабић је управо изабрана за председника Скупштине Србије, функцију на којој сте ви били у претходном сазиву. Ви сте права особа за питање шта њу чека, колико је врућа та столица?

- Сви ми у Српској напредној странци, цела посланичка група "Александар Вучић - Србија не сме да стане", баш као и комплетна победничка листа која је носила име председника Србије, искрено смо поносни на рад Ане Брнабић и једнако уверени да ће она с великим успехом обављати дужност председника Народне скупштине. Да то неће бити лако, видело се на првој седници: партије бившег режима решиле су да у Скупштину пошаљу све најгоре што имају, а након последњег изборног пораза њихова агресија, распојасана бахатост, насиље и дивљачко безумље су - пробили плафон. Треба водити Скупштину у којој агресивна мањина показује да не поштује ништа, решена да прави штету држави и народу где год може, да уништава народну имовину, скрнави државне симболе, примењује физичко насиље и угрожава друге људе. Ипак, не може њихова мржња према Александру Вучићу и Србији - зато што је одабрала њега, а не њих - никада да буде јача од наше љубави према отаџбини, од одговорности и решености да се за њу предано боримо и напорно радимо. Зато ће Ана Брнабић увек бити успешнија од њих. У томе ће јој помоћи убедљива већина народних посланика, озбиљних и пристојних људи, који неће никада да се склањају пред најгорима.

* Било је бурно током читавог процеса конституисања парламента. Ко је одговоран што таква слика о представницима грађана Србије излази у јавност?

- Ко је одговоран кад безумници краду тоалет-папир и бацају га по сали, гађају ролнама жене, затрпају њим и Устав Србије из 1835. године, док кочијашки псују, вређају чак и једног Стојана Раденовића - пред којим би због свих његових заслуга за Србију требало само да се поклоне? За такво понашање, шта год они причали даље, никаквог оправдања - нема. То људи просто не раде. Зато су за такву слику одговорни искључиво они сами. Насилници, простаци и примитивци, кивни јер не могу поново да пљачкају народ, а у својој немоћи и бесу неспособни да се представе на бољи начин. И нема ту шта да се дода, Србија је све видела у директном преносу: то је њихово право лице, та ужасна слика је - само њихова слика. За то у шта су се претворили криви су сами. И никог нису понизили до себе, највећу штету себи нанели су сами, није им за то крив Александар Вучић.

* Мислите ли да ће нова председница парламента моћи да утиче на смањивање тензија између власти и опозиције? Она је и помињала да ће бити отворена за дијалог.

- Ана Брнабић је, и након свих лажи, увреда и претњи које је чула на свој рачун, рекла да жели с њима да разговара. Колико то вреди са онима који мисле да се дијалог води песницама и псовкама, велико је питање. Али и њен став, као и њихово понашање, говори баш све што је важно да знамо на ову тему. Увек је тако: с једне стране одговорност, брига да се сачувају мир, стабилност у друштву и сигурност за све људе, а с друге - деструкција, мржња, сукоб, кукавички напади на жене, старије људе или туђу децу. С једне стране је позив на јединство, с друге позив на Мајдан. Већинска Србија ће, све убедљивије, увек бирати оно прво.

* Много је песимиста кад је реч смиривању ситуације на релацији власт-опозиција, пре свега због изборне кампање, која практично није ни престајала. У каквој атмосфери ћемо дочекати 2. јун и нове београдске изборе?

- Неће, ако вас то брине, ове који покушавају да изазову сукоб међу људима и Србију увуку у несрећу како би се на тај начин дочепали власти и још више пара, у том безумљу да прате више чак ни они који су за њих гласали. То се видело и по њиховим малобројним скуповима од којих су брзо у потпуности одустали. Неће више ни да гласају за њих након бруке коју су направили у Европском парламенту, тражећи санкције против сопственог народа и газећи суверенитет сопствене државе, а посебно након свега што су урадили у Скупштини. Сасвим логично: неће људи да им такви сутра одлучују о било чему у животу. Осетили су то и сами ови "велики лидери" из бившег режима, па им се на те београдске изборе сада - не иде уопште. Свесни су да их тамо очекује тежак дебакл.

* Шта очекујете од новог гласања Београђана? Како избећи егал ситуацију, која нас је и довела до нових избора?

- Много пута је председник Вучић, с разлогом, подсетио да избори нису игра и да држава није играчка. Сигурно ће људи свој глас дати оној политици која њиховим породицама доноси напредак и сигурност, њихов живот чини нешто бољим, ствара оно што ће остати њиховој деци. А ту политика чији је лидер Александар Вучић нема никакву конкуренцију - ни у Београду, као ни у било ком другом делу Србије. Овима што скачу по клупама и вриште, чији је врхунац памети и способности да украду тоалет-папир и њим гађају Стојана Раденовића и Ану Брнабић, нико не би дао у руке свој кључ од стана на пет минута, па сигурно им неће дати у руке државу или њен главни град. Оно што њима падне шака не би потрајало ни дан, а то народ сигурно неће да дозволи. Сада се све види још јасније него пре неколико месеци, што ће и резултат нових избора врло јасно показати.

* Хоће ли покрет који је иницирао председник Србије Александар Вучић имати премијерни наступ баш 2. јуна или ће ипак бити касније?

- Велики покрет за народ и државу, који окупља све оне људе којима је Србија на првом месту, који разумеју да од ње ништа важније и вредније немамо, спремних да се боре и раде како бисмо нашу заједничку кућу сачували у време великих изазова и осигурали јој будућност, није тема за једне изборе. Његов значај је много већи и формираће се темељно и одговорно, а неки обриси тог покрета биће видљиви у јуну, али ће се посао наставити и у месецима који следе. Србија се окупља око своје заставе слободе, независности и суверености у одлучивању, борбе за своје интересе и свој напредак. То је подухват од историјског значаја.

* Очекује се и формирање нове владе Србије. Видите ли себе у Немањиној 11?

- Служити отаџбини и представљати политику слободе и прогреса какву имамо данас, на било ком месту, јесте највећа част и дужност. Исто ће вам рећи свако ко припада тој нашој политици, без разлике да ли се за њу бори радећи вредно као активиста у кампањи, као одборник у локалној скупштини, народни посланик, државни секретар или ангажован на неким другим задацима од значаја за државу. Или си на фронту, или ниси - ми смо пуног срца одабрали да будемо на њему. А место у рову се не бира, тај фронт мора да буде јак на сваком месту - само тако се побеђује, а Србија је претходних година показала да уме да побеђује. И тек ће да побеђује. Нова влада, заједно с Народном скупштином, проводиће управо ту политику посвећености, борбе и преданог рада за државу и народ, чији је творац и неприкосновени лидер председник Србије Александар Вучић.

* Шта вам је најдража успомена из мандата председника Скупштине Србије, а шта је оно што желите што пре да заборавите?

- За разлику од других, ми не заборављамо баш ништа, нити дозвољавамо да буде заборављено: баш зато и нећемо да дозволимо тајкунима и лоповима да нас одвуку у мрачну прошлост из које су изгмизали - никада више. Зато и гурамо у будућност снажно, како би та промена кроз остварени напредак у свим областима била неповратна. А што се тиче најдражих тренутака који остају човеку: увек су то они када се интонира државна химна, а ви гледате у нашу тробојку, најлепшу на свету. Тада се за тренутак цео свет зауставља, све мисли, бриге, жеље у човеку замени једна, најважнија реч - Србија. То је наше, нама најдраже, за нас најлепше и најважније. У Скупштини, баш као и на било ком другом месту.

 

 

 

Извор: Курир