Вести

Пантић Пиља: Бакојани подлегла притисцима

Шеф делегације Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља рекла је да је известилац за пријем такозваног Косова у Савет Европе Дора Бакојани препоручила да такозвано Косово постане чланица те политичке организације, и да ће о том предлогу Политички комитет одлучивати 27. марта на ванредном састанку.

"Бакојани је раније рекла да ће тражити да Приштина испуни три услова - враћање земљишта манастиру Високи Дечани, оснивање Заједнице српских општина и трећи везан за експропријацију земљишта у општинама са већинским српским становништвом. Сада је упркос томе, променила став и препоручила Политичком комитету и Парламентарној скупштини Савета Европе да приме такозвано Косово", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља додаје да је то врло разочаравајућа одлука, посебно када се узме у обзир да Бакојани долази из Грчке која није признала независност такозваног Косова.

"Она као искусни политичар се вешто извлачи из свега и говори да ће коначну реч дати Комитет министара, а прво се о томе одлучује на састанку Политичког комитета Савета Европе који ће бити следеће недеље у Паризу", наглашава Пантић Пиља.

Пантић Пиља додаје да се у званичној агенди састанка Политичког комитета нигде не спомиње гласање о овом предлогу, али напомиње да постоји празнина у којем та тачка може да буде додата.

Пантић Пиља оцењује да се делу међународне заједнице очигледно жури, чим су заказали ванредни састанак, непосредно пре католичког Ускрса који слави већина чланова, а да је Бакојани очигледно подлегла њиховим притисцима и променила мишљење.

 

 

 

Извор: Танјуг