Вести

Пантић Пиља: Борићемо се да тзв. Косово не буде примљено у Савет Европе

У Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) данас почиње пролећно заседање, које ће трајати до 19. априла, током којег ће посланици у Стразбуру разматрати и захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе, а наши највиши званичници поручили су да ће се Србија до последњег тренутка борити да до тога не дође.

Из српске делегације наводе да ће се супротставити аргументима којима ће указати на безбедносну ситуацију на Косову и Метохији, на то да Приштина није формирала Заједницу српских општиа као и да се таквом одлуком крши и статут саме организације.

Председник српске делегације у ПССЕ Биљана Пантић Пиља објаснила је, за Танјуг, да ће се мишљење Бакојани данас наћи пред Комитетом за правна питања и једнакост ПССЕ који треба да да своје мишљење.

Пантић Пиља наглашава да је у извештају Бакојани тзв. Косово само похваљено због враћања земљишта манастиру Високи Дечани, иако је, Бакојани раније захтевала испуњавање три услова - примену пресуде тзв. Уставног суда Косова у случају манастира Високи Дечани, оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) и решавање питања експропријације земљишта у општинама са већинским српским становништвом.

"Пошто је дошло до враћања земљишта манастиру Дечани, они сад сматрају да је то велика победа и договор са (премијером привремених приштинских инаституција Аљбином) Куртијем. И то представљају као довољан услов да тзв. Косово постане пуноправна чланица Савета Европе", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља наглашава да је за Београд таква аргументација спорна, јер је тзв. Уставни суд Косова још пре осам година донео пресуду по којој се налаже враћање земљишта Дечанима.

"Каква је то владавина права када враћате земљишта манастиру Високи Дечани тек сада и након позива Куртија? Каква је то владавина права где инстанце не раде свој посао док их не позове такозвани премијер", упитала је Пантић Пиља.

Пантић Пиља напомиње да је Бакојани сада променила мишљење и да сматра да је довољно да тзв. Косово по приступању у Савет Европе у пост-мониторинг периоду оснује Заједницу српских општина.

"Ми се томе апсолутно противимо, јер је то потписана међународна обавеза. Ево сада ће 19. априла бити 11 година од потписивања Бриселског споразума и бојимо се да уколико тзв. Косово приме у Савет Европе без оснивања Заједнице српских општина да та заједница никада неће ни бити основана. Самим тим директно ударају на дијалог Београда и Приштине", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља наводи да је Бакојани поздравила наводну владавину права на тзв. Косову, али да се српска делегација са тим апсолутно не слаже и да ће се аргументовато борити пред Саветом Европе да покаже да на тзв. Косову нема ни говора о постојању владавине права.

"Ми то наравно апсолутно споримо и експлицитно смо набројали све оно што се дешава тренутно на Косову и Метохији. Да се догађа својеврстан егзодус српског становништва под режимом Куртија. Упозорили смо на уништавање споменика, недавну забрану употребе динара, мењање табли назива места на ћирилици. Подсетили смо да нико није одговарао за покушај убиства два дечака прошлог Божића када су носили бадњак, да се стално пљачкају и нападају Срби који живе на Косову и Метохији", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља оцењује и да Приштина није показала да је занимају принципи на којима почива Савет Европе већ само чланство у тој организацији.

Пантић Пиља додала је да расправа о тачки дневног реда под називом "Захтев Косова за чланство у Савету Европе" на пленарној седници треба да почне у уторак у 16.30, након које ће се парламентарци изјаснити гласањем.

Пантић Пиља објашњава да је за усвајање предлога потребан глас две трећине посланика присутних у сали.

Пантић Пиља сумња да ће се парламентарци изјаснити против предлога због односа снага који Београду не иде у корист, јер како објашњава у ПССЕ не влада принцип "једна земља - један глас", већ је делегацији сваке државе, пропорционално њеном броју становника, додељен број чланова.

"Српска делегација има седам чланова, неко десет, неко пет, а сваки посланик има ту могућност да гласа како му савест налаже. Делегације су по правилу састављене и од посланика власти и од посланика опозиције. Имате посланике, држава непризнавача тзв. Косова који су гласноговорници приступа Косова у Савет Европе", објашњава Пантић Пиља.

Пантић Пиља подсећа и да је позиција српске делегације отежана и због тога што у Савету Европе више нема делегација Русије и Азербејџана које су подржавале став Београда.

"Није тајна да су главни заговорници приступа тзв. Косова у Савет Европе Немци, тако да не сумњам, нажалост, да ће они овај захтев успети да изгурају", оценила је Пантић Пиља.

Пантић Пиља наводи да се по статуту саме организације, уколико се тзв. Косово прими у Савет Европе, крше два члана.

"Чланом 3. и чланом 4. је предвиђено да свака европска држава може постати чланица организације. Ту је проблем, јер тзв. Косово није европска држава, постоји јасно Резолуција Уједињених нација 1244 и постоје земље које су чланице Савета Европе и не признају тзв. Косово као независну државу и ту се одмах оповргава члан 3", објашњава Пантић Пиља.

Пантић Пиља додаје да члан 4. каже да свака европска држава у којој владају владавина права и где се поштују људска и мањинска права и слобода, треба да постане чланица.

"О којим ми правима причамо, када имате проблем српског становништва које преживљава истребљење на територији Косова и Метохије под режимом Аљбина Куртија", нагласила је Пантић Пиља.

Пантић Пиља је током претходне недеље упутила писма свим шефовима делегација у Савет Европе са молбом да још једном размотре предлог за пријем тзв. Косова у Савет Европе уочи предстојеће расправе.

Пантић Пиља прецизирала је да је писма упутила представницима земаља које су признале и које нису признале тзв. Косово.

"Није оно униформисано писмо, него за сваког је наменски и молила сам да остану доследни при међународном праву, да не крше норме међународног права, а пре свега сам и скренула пажњу на обавезу Приштине из Бриселског споразума о Заједници српских општина", рекла је Пантић Пиља.

Поводом писама која је упутио председник Вучић европским лидерима, Пантић Пиља рекла је да је то важно, јер следи састанак Комитета министара Савета Европе на којем средином маја треба да се донесе и коначна одлука о пријему Приштине и верује да ће председник Вучић на тај начин да искористи све своје контакте како би утицао на европске званичнике.

"Поента свега тога је следећи корак, Комитет министара, где постоје неке шансе и такође верујем да је председник Вучић известио подробније. Верујем да он због својих пријатељских и личних контаката моћи ће да утиче на неке од европских званичника, да нам то буде од помоћи пред предстојећи Комитет министара и да се то можда чак и не нађе на дневном реду", истакла је Пантић Пиља.

 

 

Извор: Танјуг