Вести

Петковић: Истакли смо све што отежава опстанак Срба на КиМ

Директор канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић изјавио је да је током трилатералног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком српска делегација истакла све што отежава опстанак Срба на Косову и Метохији.

Петковић је након састанка који је трајао скоро 3,5 сати рекао да је до директног разговора дошло јер на томе инсистира српска страна.

Према његовим речима прва ствар на којој су инсистирали било је формирање Заједнице српских општина, као прво и главно питање које се односи на судбину и будућност српског народа, а друго важно питање је питање динара обзиром на одлуку Приштине да укине динар, што је, како је рекао, тешко за српски народ.

Петковић је рекао да је на састанку истакнуто све што отежава опстанак и живот српског народа на Косову и Метохији, укључујући све насилне потезе обзиром и ембарго на српску робу који траје девет месеци.

"Разговарали смо и о бројним инцидентима, затварању српских институција, српске амбуланте у Приштини, понашању полиције према Србима, о веома тешком положају Срба и о уредби о динару којом су погођени Срби који примају социјална давања, али и наше институције", рекао је Петковић.

Према његовим речима, за српску страну кључно је формирање Заједнице српских општина, јер се тиме у потпуности решава финансирање наших институција предвиђено договором. 

"Бисљими је инсистирао на некој оптимизацији Охридског споразума, ми о формирању Заједнице српских општина, јер су на то потпис ставили и Београд и Приштина и ЕУ. Видите шта се дешава када нема Заједнице српских општина. Да не говоримо да Срби напуштају Косово и Метохију, шта се ради по питању избора на северу. О свему смо детаљно говорили и да решења морају да се решавају кроз дијалог", рекао је Петковић.

Петковић је додао и да је суштина да се држимо договора и договореног и да се нађу компромисна решења за опстанак Срба.

"Ако се ово настави Срба више неће бити и очекујем да наставимо разговоре почетком наредне недеље, у понедељак или уторак, да будемо ближи договору и идемо у правцу решења која се односе на питање динара. Ми се боримо за опстанак српског народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

 

Пронаћи решење које ће укључивати наставак рада Поштанске штедионице на Косову и Метохији

Петковић је рекао да је за Србију важно да у дијалогу са Приштином нађе решење које ће укључивати наставак функционисања Поштанске штедионице на Косову и Метохији.

Петковић је након нове рунде дијалога Београда и Приштине у изјави новинарима подсетио да је Банка Поштанска штедионица на Косову и Метохији од 2018. године, да има пет експозитура и да је заједно са Поштом вршила исплату новца јужно од Ибра. 

Додао је да цео платни систем иде преко Поштанске штедионице, преко 50.000 различитих рачуна и институција и грађана.

"Што би сада се измишљала топла вода и додатно отежавао и онако тежак положај српског народа, кад већ постоје решења. Само је ствар у томе да ли неко хоће то решење или неће. Или, просто, жели да има за коначан циљ протеривање српског народа", изјавио је Петковић.

Петковић је поручио да је за Србију најважније да пронађе решење које подразумева да новац који уплаћује њеним грађанима на Косову и Метохији они могу и да подигну.

"Република Србија редовно и на време, на све те рачуне наших суграђана уплаћује новац. Проблем је што онда исплата не може да се врши ни у Поштанској штедионици, ни у поштама, јужно од Ибра, јер динара нема", рекао је Петковић.

Навео је да се Србија бори да у немогућим условима пронађе начин да српски народ на Космету опстане и да може да настави са својим нормалним животом.

 

 

Извор: Танјуг