Вести

Петковић: Приштина свакодневно генерише нове кризе на терену

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Анке Конрад, са којом је разговарао о све тежем положају српског народа у покрајини, где Приштина уместо нормализације и деескалације ситуације свакодневно генерише нове кризе на терену.

Петковић је истакао да режим у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, не показује минимум спремности на икакво компромисно решење у оквиру дијалога који се води у Бриселу, већ да једностраним и насилним мерама свакодневно угрожава егзистенцију нашег народа на КиМ с циљем њиховог крајњег егзодуса са ових простора.

Приштина то пре свега спроводи кроз забрану употребе динара и укидање платног промета са централном Србијом, што је угрозило исплату плата, пензија и социјалних давања Србима, као и функционисање српских институција на КиМ.

Петковић је истакао да ће се у петак навршити 11 година како Приштина није испунила основну обавезу проистеклу из Бриселског споразума, да формира Заједницу српских општина, кроз коју је предвиђена финансијска подршка Србима и српским институцијама од стране Београда.

За сва своја недела, терор, физичке и институционалне нападе на Србе и српску децу, скрнављење српских светиња и гробаља, нелегалну експропријацију, противправна хапшења, Приштина je недавно награђена визном либерализацијом, статусом придруженог члана у Парламенарној скупштини НАТО, а сада видимо и настојања да се такозвано Косово уведе у Савет Европе, што представља флагрантно кршење свих услова и принципа на којима почива ова организација, нагласио Петковић, рекавши да ће се Београд томе снажно успротивити, али и да ће наставити да се залаже за очување регионалне стабилности и решавање свих проблема на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.

 

 

 

Извор: Танјуг