Вести

Петковић: Србија чини све да заштити српски народ на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић позвао је поново Приштину да не покушава ништа што ће угрозити безбедност Срба на Косову и Метохији, услед процена да би Приштина могла да покуша да заузме трафо-станицу Валач и хидроелектрану Газиводе због тренутно "компликоване енергетске ситуације".

Петковић је рекао да Србија чини све да заштити српски народ на Косову и Метохији и замолио међународну заједницу да обрати пажњу на оно што ради премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Курти је опасан човек, а ми морамо да се вратимо за преговарачки сто. Очекујем да у другој половини новембра наставимо разговоре, а прва тема тих разговора је формирање Заједнице српских општина", рекао је Петковић.

На питање како види састанак лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа у Стејт департменту са специјалним представником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, Петковић је рекао да је "бедно и понижавајуће" што је "Ђилас усред Америке Србе окарактерисао као криминалце".

"Он је рекао како је север криминализован и да због тога треба да се у потпуности интегрише у приштинске институције. По извештајима косовске полиције, стопа криминалитета је седам пута већа на југу него на северу", рекао је Петковић и додао да свако ко пристаје на Куртијеву реторику "пристаје на напад на српски народ на Косову и Метохији".

Петковић је нагласио да Србија никада неће оставити свој народ, те да "више никада неће моћи да се понове олује или неки погроми".

"Србија чини више него икад да обезбеди све српском народу на Косову и Метохији, потребни су нам мир и стабилност, као и дијалог на коме инсистирамо", поручио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк