Вести

Руси знају да СНС побеђује!

- Конкретно, с ким сте се све видели у Москви?
- Са председником руске Думе Гризловим, који је био лидер Јединствене Русије за време Путиновог председничког мандата, са председником Савета Федерације Мироновим, замеником шефа дипломатије Титовим, шефом спољнополитичког комитета Косачовим и специјалним председничким изаслаником Полтавченком. Након размене мишљења и представљања СНС-а, предложили су нам да потпишемо споразум о сарадњи СНС-а и Јединствене Русије. Такође, предложено је и да се оснује парламентарна делегација која би присуствовала заседањима руске скупштине.
- Када ћете потписати тај споразум?
- Највероватније за време посете председника Медведева Београду, а можда и на дан обележавања годишњице СНС-а, на конвенцији 17. октобра у Сава центру.
- Је ли известан долазак Медведева у Београд 20. октобра?
- Председник Медведев ће ускоро доћи у Београд.
- Хоћете ли се срести са њим?
- То је ствар његове одлуке са ким ће се срести, а ја сам врло расположен за тај сусрет.
- Шта Руси мисле о нашој власти?
- Нисам ишао тамо да оговарам било кога, већ да представим СНС. Борис Тадић је свестан да без подршке Русије не може, а то знају и у Русији. Такође, у Русији знају да постоје појединци из Владе Србије који не могу очима да их виде... Е, сад шта ће Борис Тадић са том подељеношћу у Влади то већ није моја ствар.
- Мисле ли Руси да ће СНС бити на власти?
- Мислим да је свима јасно да ће СНС судећи по подршци коју има годину дана након оснивања бити следећа власт у Србији.
- Да ли Вам је то неко рекао у Москви?
- То се види! То вам је довољно.
- Потписивањем споразума са Јединственом Русијом заузећете позицију ДСС-а.
- Није нам циљ да на било који начин урушавамо позицију ДСС-а. Питао сам саговорнике у Русији да ли је проблем што ДСС има већ такав споразум, на шта су нам одговорили да они имају пуно таквих споразума и да ће их сигурно и у будућности још потписивати.
- Да ли вас тај споразум обавезује на савез са Коштуницом?
- Не. Мада ми са Коштуницом већ имамо сарадњу и заједнички језик у бар пет тачака.
- Плашите ли се да ћете окретањем Русији наљутити Запад?
- Не. Није овде у питању никакво заокретање, већ постепено утврђивање четири стуба наше политике. После Брисела и Москве следе посете Вашингтону и Пекингу.

Забринути за руске фирме

- Разговарали сте са руским званичницима и о привредној сарадњи?
- Разговарао сам о руским фирмама које улажу у Србију. Проблем са „Икарбусом“ дошао је до суда, а и у „Првој петолетки“ постоје проблеми... Није сјајно ни у „Лукоилу“, који је купио „Беопетрол“. Руси су забринути, а сагласили смо се да сви ти економски проблеми морају да се реше и да је то у најбољем интересу обе стране.

Хоћемо у ЕПП

- Да ли ће СНС да се кандидује за чланство у некој од великих европских породица партија?
- Судећи по програму и опредељењу СНС-а, мислим да смо најближи европским народњацима (ЕПП) и у том правцу ћемо деловати, мада су тамо и неки који нам се апсолутно не допадају.
- Мислите на Г17 Плус?
- Да, мислим.