Вести

Селаковић: Београд као домаћин самита био центар света

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић наводи да је Београд као домаћин Самита Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) ових дана био центар света.

Селаковић је навео да нису претеране оцене да је Самит Покрета несврстаних највећи политички догађај у Европи ове године.

"Те оцене нису претеране из неколико разлога - мултилатерални скупови су у последњих годину и по дана у једној врсти блокаде. Прошле године нисте имали  ни одржану Генералну скупштину Уједињених нација у физичком формату онако како је то рађено 73 године пре тога. Ове године велики број министара спољних послова чак није ни дошао у Њујорк. Када погледате скупове у Европи они су у приличној мери били и бивали ограничени", наводи Селаковић.

Додао је да је у Београд стигло 557 чланова селегација и оцењује да је присуство толиког броја делегација знак посвећености и поштовања за скуп, али и за Србију.

"Потврда међународног угледа Републике Србије, нас који је представљамо, председника Вучића на првом месту, политике која Србија данас води јесте и присуство и обим овога скупа који је данас окончан у Београду", наводи Селаковић.

Оцењује да је ово стварање нове слике, улоге Србије у међународним оквирима.

Србија је довољно економски, друштвено ојачала, ојачан јој је и углед и управо због ове политике коју је председник Вучић почео да води, данас може да угости оволико гостију и да каже имамо пријатеље и партнере у Европи, али и ван ње.

"Ово је спољна политика Србије, ми смо европска држава која је на свом путу европских интеграција, али ми нисмо европоцентрични, ми нисмо заслепљени. Ми имамо пријатеље, партнере, традиционалне пријатеље који живе на свим меридијанима. У Гватемали једно село је добило назив Србија због емотивног и односа поштовања и према нашем народу и према нашој држави и ово је само један од примера. Дакле, Србија има много пријатеља, али пријатељства нису само ту када треба да их позовете да за нешто гласају, пријатељства постоје да би се неговала и одржавала и тек тада имају свој пун смисао", оцењује Селаковић.

Наводи да су учесници који су дошли да присуствују конференцији у Београду допринели нечему што показује да је ово јачи део света и човечанства.

На питање да ли је рано за свођење економске рачунице конференције одговара да ће се резултати ове конференције у сваком погледу сабирати у једном дужем наредном периоду.

"Сад ћемо да седнемо и добро да анализирамо како је протекла конференција, од њене политичке димензије до организационо-техничких питања", навео је Селаковић и поручио да је један овакав скуп било потребно изнети и захвалио свима који су учествовали у организацији. 

 

 

Извор: РТС 1