Вести

Селаковић информисао Јенчу о ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Београду, на маргинама скупа поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, са помоћником генералног секретара Уједињених нација за Европу, Централну Азију и Америке Мирославом Јенчом.

Саговорници су изразили задовољство због тога што се срећу на овако великом и значајном скупу који афирмише вредности мултилатерализма и међународне сарадње. Помоћник генералног секретара УН честитао је на успешној организацији скупа и рекао да се у Београду увек осећа као код куће.

Селаковић је и овом приликом истакао да су УН за Србију најзначајнија међународна организација, чија улога је кључна за очување територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Према његовим речима, Србија се доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији. 

Селаковић је рекао да је за Србију континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБУН од суштинског значаја, како би међународна заједница била редовно и транспарентно информисана о догађајима на терену, посебно ако се у обзир узму стална настојања Приштине да дестабилизује ситуацију.

Селаковић је саговорника упознао са недавним дешавањима на административним прелазима на КиМ, нагласивши да понашање Приштине сматрамо неприхватљивим и опасним по стабилност региона.

Од УН, како је рекао, очекујемо благовремене, адекватне и видљиве реакције на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБУН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, а од Кфора да остане статусно неутралан и да проактивно делује у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Селаковић је додао да Приштина сада новим антидампинг мерама на увоз српских производа наставља да опструира процес нормализације односа, истакавши да Београд наставља да конструктивно доприноси дијалогу са Приштином и да је посвећен изналажењу компромисних решења, али да је неопходно да одговоран приступ спровођењу преузетих обавеза коначно видимо и са приштинске стране.

 

 

 

Извор: Танјуг