Вести

Селаковић: Измене законодавства због насиља над женама

Министар правде Никола Селаковић најавио је данас да ће, у складу са европским стандардима прописаним Истамбулском конвенцијом, а чији је потписник и Србија, у наредном периоду бити унапређено кривично законодавство које санкционише насиље над женама.

"Када су у питању кривична дела насиља у породици и насиља над женама, правосуђе такве поступке мора да третира са посебном пажњом и хитношћу, како мере и казне не би остале без свог смисла и ефекта", навео је Селаковић у писаној изјави, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Према његовим речима, поред законског оквира који постоји у Србији, неопходно је наше кривично законодавство усагласити са Истанбулском конвенцијом, што је већ предвиђено Акционим планом за преговоре у оквиру Поглавља 23.

Министар је напоменуо да ће у наредном периоду бити спроведено континуирано усаглашавање са одредбама Конвенције, како би Србија у потпуности достигла европске стандарде у борби против насиља над женама.

Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици - Истанбулска конвенција, коју је Србија као чланица Савета Европе потписала и ратификовала, ступила је на снагу 1. августа ове године.

Истамбулска конвенција унапређује механизме заштите жена од насиља и представља први и једини регионални - европски правно обавезујући инструмент у области насиља над женама, указао је министар правде.

Он је оценио да је насиље над женама друштвена појава која, поред тога што погађа непосредно жртву насиља, изузетно штетно делује и на сваког члана породице, као сведока тог насиља.

То је један од најтежих облика кршења људских права и слобода, где је угрожено право на живот, слободу, али и психички и физички интегритет жртве, нагласио је министар.