Вести

Селаковић: Обострани интерес Србије и Сирије за јачање пријатељства

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром иностраних послова Сирије Фејзалом Макдадом.

Селаковић је изразио задовољство чињеницом да се други пут у месец дана сусреће са сиријским колегом, са којим је недавно разговарао и на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Министри су у разговору изразили спремност за интензивирање политичког дијалога и јачање традиционалног пријатељства, и изнели обострани интерес за унапређење економске сарадње.

Селаковић је саговорнику и овом приликом захвалио на чврстом и принципијелном ставу Сирије о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и залагању за поштовање међународног права, као и на подршци коју пружа нашем територијалном интегритету и суверенитету у међународним организацијама.

Селаковић је информисао саговорника о новим бруталним провокацијама Приштине на северу КиМ и рањавању младића српске националности.

Саговорници су разменили информације о ситуацији на Блиском истоку, где Србија, осим Сирије, има многе традиционалне пријатеље.

Селаковић је Макдада упознао са програмом „Свет у Србији“, изразивши очекивање да ће, у складу са традицијом образовне сарадње која је успостављена још у раним данима Покрета несврстаних и пет пута увећаним бројем стипендија које наша земља даје од наредне године, све више студената из Сирије стицати дипломе у нашој земљи.

 

 

 

 

Извор: Танјуг