Вести

Селаковић: Потписан споразум о укидању виза између Србије и Азербејџана

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са министром иностраних послова Азербејџана Јехуном Бајрамовим, који у Београду учествује на скупу поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља и захвалио Азербејџану на коорганизацији овог великог и значајног догађаја.

На заједничкој конференцији за новинаре, Селаковић се захвалио на озбиљној подршци председника Азербејџана Илхама Алијева у реализацији самита.

"Указана нам је велика част што смо, без обзира на то што Србија има статус посматрача у ПНЗ, заједно са братским Азербејџаном домаћини и организатори скупа поводом 60. годишњице од прве конференције Покрета несврстаних земаља", рекао је Селаковић.

Селаковић је изразио посебно задовољство што се, упркос пандемији корона вируса, у Београду на самиту окупио велики број делегација, много већи него што се очекивало.

"Покрет није мртав, има велики потенцијал. Тим  великим одзивом пријатељи су показали респект према ПНЗ и нама као коорганизаторима", навео је Селаковић и додао да је Београд угостио укупно 116 делегација и 43 министара спољних послова.

Селаковић је пренео да је на састанку било речи и о унапређену билатералних односа, нагласивши да на добром односу председника Србије Алексндра Вучића и председника Азербејџана у доброј мери почива наша сарадња у којој следимо оно што су они зацртали.

Министри Селаковић и Бајрамов су пре конференције за новинаре потписали три споразума.

Селаковић је нагласио њихову важност, уз споразум о војно-техничкој сарадњи који су потписали азербејџански министар за питања одбрамбене индустрије и министар одбране Србије.

Селаковић је навео да је Споразум којим се за грађане Србије и Азербејџана укидају визе за путовања корак који ће унапредити контакте и сарадњу међу обичним људима.  

"Много је планова пред нама, потенцијала за будућу сарадњу", додао је Селаковић и изразио наду да ћемо ускоро бити у прилици да угостимо великог пријатеља Србије и српског народа, председника Азербејџана.

Селаковић је навео да су данас потписани споразуми само делић онога што припремамо у сарадњи Србије и Азербејџана, две државе које везује стратешко партнерство и посвећеност заједничким вредностима.

Селаковић је нагласио да је Азербејџан један од стубова подршке нашем територијалном интегритету и суверенитету.

Министри су данас потписали Споразум о обостраном укидању виза за носиоце обичних пасоша, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Азербејџана о политичким консултацијама и Меморандум о разумевању о конзуларној сарадњи између два министарства.

 

 

Извор: Танјуг