Вести

Селаковић: Сарадња и партнерство Србије и УНХЦР

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са шефицом Представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Србији Франческом Бонели.

Селаковић је констатовао да институције наше земље и УНХЦР имају дугу традицију сарадње и партнерства, поручивши да Србија сматра УНХЦР кључним међународним телом на плану хуманитарне заштите и помоћи избеглицама и другим категоријама присилно расељених лица која уживају међународну заштиту.

Посебно се осврнуо на чињеницу да се Србија од 2015. године налази на транзитној рути стотина хиљада расељених лица, те је, у том смислу, истакао да је наша земља показала да је спремна да пружи заштиту и помоћ у складу са међународним обавезама.

Како је нагласио, међу првима смо почели да вакцинишемо мигранте против ковида, и наставићемо да као држава и народ показујемо сваку врсту солидарности према избеглицама. 

Селаковић је указао и да је за нашу земљу од посебног значаја питање дуготрајног збрињавања расељених у Србији, како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са КиМ.

 

 

 

Извор: Танјуг