Вести

Селаковић: Сјајна прилика да ојачамо домен културне сарадње са Кином

Министар културе Никола Селаковић истакао је на промоцији културне размене Србије и Кине са темом "Што планине и реке раздвајају, пријатељства спајају" да, захваљујући сусрету на највишем нивоу, данас имамо сјајну прилику да додатно ојачамо домен културне сарадње.

Задовољство ми је да вам се обратим поводом овог значајног догађаја у склопу изузетно важне посете, рекао бих најмање посете године или посете деценије – посете председника Народне Републике Кине, друга Си Ђинпинга Републици Србији, која ће дати још један изванредан подстицај нашој свеобухватној стратешкој сарадњи и нашем челичном пријатељству у складу са визијом председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга. Захваљујући актуелној посети и сусрету на највишем нивоу, ми данас имамо сјајну прилику да додатно ојачамо домен културне сарадње.

Дозволите ми да поздравим сарадњу националних медија, премијеру серије „Древне кинеске мудрости“ којe је цитирао Си Ђинпинг, покретање заједничког снимања документарних филмова и друге активности у овом оквиру, што најбоље сведочи о разноликости и огромном потенцијалу наше сарадње. Данашњу иницијативу остварујемо у складу са програмом „Појас и пут“ и нови "Пут свиле" и још једном потврђеним приоритетима развоја међународне културне сарадње Републике Србије и у новом мандату и саставу Владе. Кроз ову размену од изузетног значаја, даћемо још један подстицај развоја односа у овом посебно важном тренутку.

Посебно сам поносан што данашња манифестација потврђује наше обострано препознавање дубоке и суштинске повезаности медија и културе у савременом свету. Прошли век прошао је у знаку гесла „медиј је порука“, односно да медији постају кључни и незаобилазни део глобализованог живота, машина која ствара поруку коју преноси. У нашем веку, боримо се да медије, чија моћ наставља да расте, оплеменимо и учинимо гласником вредности као што су солидарност и хуманост. Негујући медије као јавно добро, ми знамо да је у њиховом језгру култура, као моћ креативности и инспирације, услов да они делују на добробит човечанства. Посматрајући ширу слику, морамо да одржимо фокус на најважнијим вредностима.

У савременим приликама, у којима је правовремено, истинито и потпуно упознавање са важним светским догађајима постало значајније него икада раније, улога баш оваквих медија је суштинска у квалитетном упознавању са светом у коме живимо. Без таквих медија не би било могуће ни поделити мисли о најважнијим стварима са великом публиком човечанства. О нашем јасном препознавању ових истина сведочи и потписивање Писма о намерама између Министарства културе Републике Србије и Кинеске медијске групе. Тако ће кинески медији постати прозор кроз који ће Србија постати још ближа, још видљивија и приступачнија свим грађанима Народне Републике Кине. Тако ће наше пријатељство премостити све реке и све планине међу нама.

Ова година је у лику змаја, најављује и значи просперитет, мудрост, снагу, племенитост и правду. Занимљиво је да и у нама пријатељској и братској Кини, али и у Србији змај има готово исто значење. Уверени смо да ћемо у овој години нашом сарадњом још једном потврдити пуну приврженост свим овим вредностима и врлинама, кроз политике мира, независности, слободољубивости и поштовања међународног права. То су заједничке вредности, које су у темељу наших блиских и традиционално пријатељских односа. О томе јасно сведочи и узајамна подршка приоритетима од националног значаја, територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, али и политици једне Кине, којој остајемо верни и посвећени. У том светлу, остајемо посвећени сарадњи у свим глобалним развојним иницијативама које је покренуо председник Си Ђинпинг и Народна Република Кина, које промовишу добробит за читаво човечанство. Идући овим путем, уверен сам, успећемо да заједничким напорима спојимо богатство традиције и заједничку будућност у хармоничну целину.

На крају, желим још само да поновим посвећеност остварењу наших заједничких пројеката, остваривању величанствених могућности у времену које је пред нама. Хвала вам и нека живи челично пријатељство Србије и Народне Републике Кине!

 

 

 

Извор: Танјуг