Вести

Селаковић: Социјални систем у Србији често је потцењен

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да поједине локалне самоуправе, због лоше финансијске ситуације, немају могућност да плаћају услуге личног пратиоца али да се нада да ће растом економије у нашој земљи и тај проблем бити решен.

Говорећи у Палати Србије на скупу на којем је представљен Посебан извештај Заштитника грађана о спровођењу инклузивног образовања у Републици Србији, министар Селаковић рекао је да услугу личног пратиоца заједнички финансирају држава и локалне самоуправе, али да неке од њих нису у стању да је финансирају.

"Ја мислим да, као друштво са економским напретком који остварује наша привреда, наша држава, наше друштво, да могућности за тако нешто расту. Тежња систему европских вредности и европском животном стандарду се управо огледа и кроз облик квалитета и ниво социјалне заштите које једно друштво може да приушти својим грађанима. Та врста могућности на нивоу државе, са растом бруто друштвеног производа и растом буџетских прихода, свакако расте", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић истакао је да постојећи систем организације и функционисања локалне самоуправе у Србији не прати довољно раст могућности државе.

Као пример, упоредио је општину Црна Трава са 2.000 становника и озбиљном површином, са развијеним општинама као што су Инђија или Стара Пазова.

"Када знате да све оне по нашем постојећем систему територијалне организације имају апсолутно идентичне надлежности онда схватате колико је тешко овако једну ствар решавати", навео је министар Селаковић.

Министар Селаковић нагласио је да постоји све мање интересовање за посао личног пратиоца, да су листе чекања за личног пратиоца дугачке, а узроковане су, као је рекао, ниским примањима људи који обављају тај посао, као и недовољним интересовањем људи да се баве тим послом.

Министар Селаковић сматра да би Србија требало да уради озбиљну анализу и из праксе европских земаља покуша да нађе за њу примењива решења како би унапредила систем инклузивног образовања, као и статус особа са инвалидитетом још у најранијој животној доби, а затим и статус личних пратилаца који имају једну озбиљну и посебну улогу у систему инклузивног образовања.

Министар Селаковић истиче да је социјални систем у Србији често потцењен.

"Подсетићу вас да постоје државе које су данас чланице Европске уније, које приликом стицања статуса члана Европске уније, готово да нису имале систем социјалне заштите. Значи, готово да га нису имали. Наш систем социјалне заштите је, а ми смо ту неретко врло самокритични, и то ирационално самокритични, у предности на системе који постоје у неким државама чланицама ЕУ", поручио је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг