Вести

Селаковић: Србија отворена за јачање односа са Турском

Сарадња Србије и Турске је на највишем нивоу у савременој историји, захваљујући одличним личним односима двојице председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, а Србија је отворена за даље јачање билатералних односа, поручио је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.

Селаковић је разговарао са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, а затим су потписали и Меморандум о разумевању о јачању билатералне сарадње.

"Србија је отворена за даље јачање односа са Турском, а веома важно место у јачању тих односа, у њиховом развоју, заузима добра пракса одржавања седница Високог савета за сарадњу две државе", рекао је Селаковић на заједничкој прес конференцији.

Селаковић је истакао да је уверен да ће до сусрета председника Србије и Турске доћи до краја године.

Селаковић је најавио да ће сутра у Новом Пазару он и његов турски колега отворити Генерални конзулат, док ће Чавушоглу обићи и пут који се гради између Новог Пазара и Тутина, што су, каже, само неки од примера успешне сарадње.

Селаковић је истакао да су Србија и Турска, иако је прошла година била обележена пандемијом корона вируса, забележиле рекордну спољнотрговинску размену 1,32 милијарди евра, а да је само у првих шест месеци ове године цифра преко 756 милиона, те да се сигурним корацима иде ка нивоу размене од две милијарде евра.

Селаковић је додао да је у последњих 10 година упетостручен обим размене, а повећан је и прилив директних турских инвестиција.

"Желимо још више турских инвеститора, реч је о добрим инвеститорима, који бирају градове који можда нису привлачни другима, на чему смо захвални", рекао је Селаковић.

Пренео је да је на састанку било речи о сложеним регионалним питањима, те да су разменили процене стања у региону, дијалогу Београда и Приштине.

"Упознао сам га са тренутном ситуацијом и недвосмислено смо се сагласили да се отворена питања решавају кроз дијалог и мирним путем", рекао је Селаковић.

Селаковић је поручио да Србија посматра Турску као значајног актера у обезбеђивању мира и стабилности у региону.

"Наставићемо да сарађујемо, да једни другима помажемо, јер само тако можемо да имамо користи", рекао је Селаковић и додао да се нада да ће се са турским колегом видети већ у октобру.

Конзулат Турске у Новом Пазару потврда поверења

Отварање Генералног конзулата Турске у Новом Пазару је потврда нивоа поверења између две државе, изјавио је Селаковић.

Селаковић ће, са својим турским колегом, Мевлутом Чавушоглуом, који борави у посети Србији, сутра отворити Генерални конзулат у Новом Пазару.

"Отварање Генералног конзулата у Новом Пазару је потврда нивоа поверења између две државе. Као што је и присуство турских компанија на српском тржишту потврда поверења", рекао је Селаковић.

Селаковић је додао да је отварање Генералног конзулата у Новом Пазару значајан корак у изградњи односа две земље, подсећајући да Србија има неколико почасних конзулата у Турској.

У том смислу, најавио је да ће 23. септембра бити отворен још један у Бурси, док је током јула један конзулат отворен и у Алањи.

"Свакако да ћемо заједно радити на отварању канцеларије која би у сезони када је највећи проток турских држављана на путу до њихове отаџбине. Велики број турских грађана пролази преко Србије, сусрећу се са проблемима и важно је да постоје они који ће им помоћи да их превазиђу", рекао је Селаковић.

Селаковић и Чавушоглу надају се изостанку мигрантског таласа

Селаковић и Чавушоглу, истакли су да се надају да неће доћи до новог миграторног таласа.

Селаковић је, упитан да ли Србија има план уколико ситуација, услед дешавања у Авганистану, постане као 2015. године, рекао да је добро познато да се у миграторном таласу који је нарочито кулминирао 2014. године Србија била препозната од стране европских партнера као једна од држава која се најодговорније и најозбиљније понашала.

Али Србија није сама у том питању. Треба имати у виду да крајња дестинација није била Србија, нити нека земља региона, већ земље западне и централне Европе, објаснио је Селаковић.

Не сумњам у озбиљност наше државе која се тако поставила и поступала у тешким и комплексним ситуацијама, додао је Селаковић.

Свака врста дијалога увек добра

Селаковић и Чавушоглу сагласни су да је свака врста дијалога и разговора увек добра за решавање отворених питања, у циљу очувања мира и стабилности.

Коментаришући изјаву српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика да је ситуацију у тој земљи могуће решити посредовањем председника Турске, Србије и Хрватске, на шта је турски председник изразио спремност да се укључи уколико се све стране сложе, Чавушоглу је рекао да су за Турску, пре свега, важни мир, стабилност и добро стање на Балкану, у свим земљама региона.

Селаковић је поручио да је свака врста конструктивног приступа и промоције дијалога, као средства за решавање свих отворених питања у региону нешто што подржава.

"Вучић и Ердоган су идејом изградње ауто-пута Београд - Сарајево, који треба да споји људе, посведочили посвећеност дијалогу као најважнијем и најприхватљивијем средству које стоји на располагању за решавање питања", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је свака врста дијалога са учешћем свих који могу да имају неку врсту утицаја нешто добро.

 

 

Извор: Танјуг