Вести

Селаковић: Унапредити свеобухватне односе са Малтом

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и министар иностраних послова Малте Еварист Бартоло сагласили су се да је потребно продубити свеобухватне односе две земље и истакли да Малта снажно подржава европску интеграцију Србије, али и других земаља Западног Балкана.

Селаковић је на заједничкој конференцији за медије у Београду рекао да је договорено да се до краја октобра отвори конзуларна канцеларија Србије у Валети са сталним присуством конзула, што до сада није био случај.

Указао је да је до последње размене званичних посета између Србије и Малте дошло пре 11 година, као и да је један од закључака данашњег састанка да се интензивирају посете на министарском нивоу.

"Ми смо заинтересовани за продубљивање свеокупних односа са Малтом", рекао је Селаковић и додао да су односи између народа много бољи и да та комуникација није заустављена као што је случај са званичним односима.

У том смислу, указао је на то да више од 5.000 Срба живи на Малти.

Нарочито се захвалио Малти на чврстој и принципијелној подршци проширењу ЕУ која је, како је рекао, осведочена и у подршци отварању свих поглавља за која је Србија спремна.

"Разговарали смо и о унапређењу билатералних односа, сарадње на мултилатералном плану, питању миграција, о ситуацији у ширем региону, ситуацији на Косову и Метохији где нам се погледи разликују, али можемо да о томе разговарамо", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, са Бартолом је разговарао и о економско-трговинској сарадњи која је, како каже, на ниском нивоу.

Селаковић и Бартоло су договорили да у догледном будућем периоду организују бизнис форум како би две бизнис заједнице виделе који су потенцијали за сарадњу која је до сада недовољно искоришћена.

Селаковић је најавио да ће он и шеф дипломатије Малте говорити на 21. Београдском економском форуму на панелу о промени односа снага у јужној Европи.

 

 

Извор: Танјуг