Вести

Селаковић: Унапређивати односе Србије и Кувајта у правцу стратешког партнерства

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са министром иностраних послова Кувајта шеиком Ахмедом Насером Ал Мохамедом Ал Сабахом.

Изразивши задовољство због чињенице да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије у посети Србији, Селаковић је истакао да наше две земље имају традиционално пријатељске односе, који датирају још из времена бивше Социјалистичкe Федеративнe Републикe Југославијe и Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је у разговору исказао заинтересованост Србије за унапређење свеукупних билатералних односа са Кувајтом, истакавши да је, поред одржавања редовног политичког дијалога, важно радити и на унапређењу економске сарадње две земље. Како је истакао, економски односи и привредници треба да прате одличне политичке везе.

Томе ће, како је уверен, допринети и сарадња у оквиру Мешовите комисије за економску и техничку сарадњу, која представља важан механизам за реализацију конкретних програма, али и проширење уговорно-правне регулативе. Нагласио је да две земље имају нарочит интерес и потенцијал за унапређење сарадње у областима пољопривреде, здравства, ИТ и образовања.

На састанку је било речи и о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, и који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.

 

 

 

Извор: Танјуг