Вести

Селаковић: Захвалност Екваторијалној Гвинеји за подршку ставовима Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са Симеоном Ојоном Есоном Ангуеом, министром спољних послова и међународне сарадње Екваторијалне Гвинеје који у Београду присуствује састанку поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Честитајући министру Ангуеу национални празник Дан независности Екваторијалне Гвинеје, министар Селаковић захвалио је што је та држава присутна на високом нивоу на комеморативном скупу у Београду, нарочито имајући у виду њихов данашњи државни празник.

Селаковић је истакао да је Србија опредељена да јача политички дијалог и учврсти контакте на високом и највишем нивоу са овом земљом, те је овом приликом упутио позив колеги Ангуену да дође и у званичну посету Београду и изразио наду да ће ускоро бити у прилици да и он посети Екваторијалну Гвинеју.

Селаковић је захвалио на принципијелној позицији о питању Косова и Метохије, и континуираној подршци нашим ставовима приликом гласања за пријем тзв. Косова у међународне организације.

Селаковић је оценио да привредна сарадња са Екваторијалном Гвинејом представља најразвијенији део наше билатералне сарадње, с обзиром да је у тој земљи активно неколико наших грађевинских фирми, али да свакако треба додатно радити на интензивирању односа и у другим областима, пре свега пољопривреде и одбране.

Поручио је да је важан сегмент у односима две земље сарадња у области образовања, изразивши задовољство континуираним интересовањем студената из Екваторијалне Гвинеје за студирање у Србији. Додао је да ће наша земља да омогући четири до пет пута већи број стипендија од наредне године.

 

 

 

Извор: Танјуг