Вести

Сертић: Давос прилика за Србију да привуче инвестиције

Србија је лидер у региону по питању спроведених промена и реформи, што је основ за привредни раст у наредном периоду, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић, истичући и да је економски форум у Давосу нова прилика за Србију да се представи и привуче нове инвестиције.

"Наша политичка стабилност и отвореност коју смо показали и према земљама ЕУ, али и према Кини и Русији сврставају нас у најатрактивнија подручја за инвестирање и велики број инвестиција које данас долазе нису намењене домаћој потрошњи већ тржишту од милијарду људи", нагласио је Сертић.

Он је гостујући на ТВ Б92 рекао да је Давос добро место да се Србија промовише, да каже у ком правцу иде, као и да привлаче стране и подстакне домаће компаније да инвестирају у нашој земљи.

Сертић је истакао да је Србија направила озбиљан корак у рефорамама и нема озбиљној политичара и економисте у Европи који није одао признање Србија за оно што ради њена влада.

"Неке европске земље нас следе, у Италији покушавају да промене Закон о раду, као што смо ми већ урадили, неке ствари које су се код нас десиле поједине земље у региону покушавају то исто да ураде", рекао је Сертић.

На питање шта ће се десити ако Европска комисија не да сагласност за планирано стратешко партнерство са Есмарком, он је казао да Србија већ два месеца са ЕК усаглашава ставове.

"Стално смо активни и представници нашег министарства су неколико пута били у Бриселу, такође представници Брисела су били у министарству у Београду и разговарали смо око оквира шта је то што ЕК кроз своје директиве прихвата као државну помоћ, а шта не", навео је министар.

Како је рекао, то је нешто што траје и "не можемо правити црно-белу слику да ли ће они то приватити или не, пошто је све ствар преговора, добрих жеља и намера".

"Свакако да великим железарама у Европи није у интересу да Железара у Смедереву проради, али и наш је интерес да запослимо људе, а Есмарка да заради паре", навео је он.

На питање како кометарише прогнозу Светске банке да Србија једина у региону не може да очекује привредни раст ове године, Сетић је казао да су реформе које Србија спроводи основа за привредни раст у наредном периоду, као и да је привредни раст прошле године био успорен због последица поплава.

"Ништа се код нас не дешава што се не дешава у Европи, имате Италију, имате Немачку која је на ивици рецесије, дакле цела еврозона је веома угрожена", истакао је он и додао да врло конзервативне процене Светске банке нису урачунале ефекте приватизације у Србији, на пример за приватизацију Железаре.

Према његовим речима, око 65 процената наше размене је са ЕУ, чија економија утиче на нас.

Сертић је рекао да ће одређена државна предузећа у Србији отићи у стечај, док су за 226 одређени модели приватизације и да ће ових дана бити објављени позиви за приватизацију двадесетак фирми.

"За нас је важно да производна предузећа наставе да раде и што већи број радника да се сачува", додао је министар привреде.