Вести

Сертић: Не треба плашити људе отказима

Министар привреде Жељко Сертић поручио је данас да запослени у јавном сектору не треба да се плаше отказа. Јавна предузећа најпре морају да се реорганизују, а евентуални вишкови ће бити утврђени на основу озбиљних анализа, објаснио је министар.

Сертић је рекао "да смањивање броја запослених у јавним предузећима не иде преко ноћи" и да ће се то радити плански, по врло јасним критеријумима, на основу комплетне анализе.

Сертић је, на конференцији "Јавна предузећа и тржишна конкурентност у Србији", рекао да се сада не зна који су и да ли има кадрова који су преко политичких партија, и родбинских веза.

"Ја сам први за то да се нерадници отпусте, али како ћемо, без анализе, знати ко су ти људи", рекао је он.

Сертић је навео да ће известан број људи из јавних предузећа одлазити у пензију, али и да ће део запослених прећи у приватан сектор.

Говорећи о начину рада у јавним предузећима, он је рекао да је помена перцепције рада важна ствар.

"Ниједно предузеће не може да остане без кадрова, али важно је да запослени који остану, раде пуним капацитетом", рекао је Сертић.

Иначе, Сертић је на конференцији похвалио Поште Србије, Електропривреду Србије и Електро мрежу Србије, које су, како каже, направиле озбиљне стратегије развоја. Он је додао да су јавна предузећа укупно гледано на стубу срама својом заслугом, а сада би требало да им се помогне да промене начин управљања, уведу нову методологију и на тај начин поправе слику о себи.