Вести

Стефановић: Циљ економско оздрављење Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је циљ закона о раду економско оздрављење, веће запошљавање, привлачење инвеститора и повећање јавних прихода и да очекује да сви министри и велики број посланика подрже тај закон.

Стефановић је, за ТВ Пинк, рекао да је један део синдиката и радника потпуно подржао закон о раду, јер ће њиме бити промовисани они људи који раде, који су довољно способни и вредни.

Он је објаснио да су неке могућности за отпуштања лакше, али да је било људи који годинама нису хтели да раде довољно и правили су прекршаје, а да послодавци нису никако могли да их отпусте.

Стефановић је указао на неодгoворну економску политику која је вођена од 2008. до 2012. године, када је потрошено готово седам милијарди евра и додао да 61 одсто укупних јавних прихода одлази на плате и пензије, што приватни сектор више не може да издржи.

Приватни сектор издржава јавни сектор, при чему људи запослени у том сектору имају просечно мање плате него у јавном сектору, што је недопустиво, рекао је Стефановић и додао да ће закон о раду помоћи у стварању здравијег окружења.

"Очекујем од сваког од министара да изађе и конкретно подржи закон о раду, јер је то закон читаве владе", нагласио је Стефановић и додао да очекује да велики број посланика подржи закон, који представља подршку оздрављању Србије.

Стефановић је најавио до краја лета већи сет реформских закона, чиме ће се кренути у економско оздрављење.

Закон о раду и остали који ће бити донети, допринеће већем запошљавају људи у реалном сектору, како не би радили "на црно" и привући ће инвеститоре који ће отварати радна места, најавио је Стефановић и додао да је циљ владе да повећа јавне приходе.

Стефановић је указао и на велике проблеме у наплати пореза, јер велики део људи одговорним плаћањем испуњава своје обавезе, али се део људи према томе бахато односи и не плаћа порезе.

Стефановић је додао да ће после седнице Владе Србије, на којој ће бити речи о амандманима на закон о раду и свим текућим питањима, бити одржана седница Скупштине Србије, где ће се разговарати о новом закону који би требало да помогне да се брже санирају последице поплава.

 

Стефановић о Космајцу: Радна група је већ урадила велики део посла

Стефановић је изјавио да је радна група урадила велики део посла када је реч о имовини Драгослава Космајца, чија је имовина комплетно пописана.

Циљ је да се утврди како се дошло до те имовине, која се највећим делом налази на територији Београда, а реч је о већем броју станова, парцела и локала.

Он је најавио да ће бити утврђено да ли је та имовина стечена легално или извршењем кривичног дела, да ли постоји повезаност са другим криминалним групама и да ли постоји основ за подношење кривичних пријава.

Стефановић је рекао да се у МУП-у интензивно ради на реформама, да Министарство инсистира на томе да сви покажу резултате и да је то разлог због којих неки људи одлазе са својих места, а неки људи ће доћи, јер "нико неће имати бесконачно време" да покаже резултат.

Стефановић је рекао да је разговарао са колегама из Немачке, Француске, Хрватске о томе како стати на пут трговини наркотицима и организованог криминала.

Зато се формира радна група, што је договорено са колегама из Француске и Немачке, на нивоу полицијских експерата, од септембра, а до тада ће бити договорени модалитети, најавио је Стефановић.

Министар полиције је рекао да је за Србију важно поглавље 24 и да је Бундестаг усвојио закон којим Србију проглашава земљом сигурног порекла и да се очекује ратификација тог закона.

Упитан о проблему лажних азиланата, Стефановић је одговорио да су обављени разговори са представницима из Луксембурга и других држава и да је важно да се у тим земљама донесу закони који ће онемогућити бенефиције за лажне тражиоце азила, а да се у Србији води кампања у деловима земље где се појављује највећи број лажних азиланата.

На питање новинара, како оцењује рад нових вршилаца дужности полицијских управа, Стефановић је рекао да ће имати кратак рок од три месеца да покажу резултате и да је циљ достизање развијених земаља у погледу сигурности на путевима и укупне безбедности.