Вести

Стефановић: Има још оштећених банака

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да верује да ће истрага у случају "Фармаком" показати да су и друге банке оштећене због давања ненаплативих кредита, поручивши да партијска књижица неће никога заштити.

Он је, напоменувши да у случају "Фармаком" нема чланова Српске напредне странке, поручио и да напредњаци "нити ће кога да прикривају нити ће кога да покривају".

"Ми као странка немамо никакав проблем и где год се покаже недостатак законитости и где год је неко прекршио закон и где неко није обављао свој посао нека одговара", рекао је Стефановић новинарима. 

Он је истакао и да "просто нити ћемо кога да прикривамо нити ћемо кога да покривамо - хапсимо и људе из наших редова, хапсимо и људе који су у периоду када ми нисмо вршили власт починили неко кривично дело". 

"Наша партијска књижица неће штитити никога...у овом случају нема чланова СНС али свеједно хапсимо оне људе за које постоји довољно доказа и у сарадњи са Тужилаштвом они ће бити процесуирани", рекао је Стефановић.

Упитан да прокоментарише то што су се промениле странке на власти а да је остао систем у коме се дешавају злоупотребе, Стефановић је одговорио да су те злоупотребе од када су напредњаци на власти знатно мање.

"За разлику од претходног периода ми те људе сада хапсимо... они су некада били угледни чланови друштва баш као што су били Космајац и слични а ми сада такве људе хапсимо... и мислим да је то снажна порука друштву", рекао је он. 

Стефановић је, напоменувши да полиција или држава не могу да спрече некога да почини кривично дело истакао да зато могу да га ухапсе.

"Сада постоји политичка воља да се са корупцијом и криминалом обрачуна а раније очигледно је није било", нагласио је он. 

Упитан како је дошло до тога да Привредна банка одбрава ненаплативе кредите у периоду када се вршила контрола других банака због злоупотреба, Стефановић је одговорио да свако ко у Србији сада мисли да ће се извући после почињеног кривичног дела много греши.

"Не разумем те људе...Свако ко мисли да ће данас у Србији починити кривично дело и да ће се са тим извући мислим да веома греши... и зато бих упозорио све људе у земљи да поштују закон", рекао је он.

Стефановић је навео и да је у случају "Фармаком" начињена огромна штета и за велики број привредних субјеката али и за државни буџет и све грађане.

"Познајем људе чији су компаније потпуно упропаштене због сарадње са "Фармакомом" и то су биле здраве и нормалне компаније. Нису знали шта се крије иза свега тога и напросто платили су данак", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, на случају "Фармаком" мора се радити исто толико интензивно као у случају Космајац како би се прикупило довољно доказа да имамо основ да се тражи одузимање имовине. 

"Само подношење кривичних пријава није нам циљ и да неко само оде у затвор. Циљ нам је да имовина која је стечена кривичним делима буде заплењена да би Србија имала корист од тога и да би наплатила порез и сва дуговања. На овај начин (у случају Фармакома) губимо и школе и болнице и породилишта", рекао је он. 

Стефановић је навео и да су од стране Привредне банке Београд одобравани кредити предузећима чији је јемац био концерн "Фармаком" и да су они "тај новац пребацивали "Фармакому" унапред знајући да су ти кредити ненеплативи". 

"Ово је био случај Привредне банке Београд... Верујем да ће се у даљој истрази показати да има још оштећених банака, односно привредних субјеката који су били у делу овог ланца у претходном периоду", рекао је Стефановић.