Вести

Тадић сада иде мојим путем

Значи, потврђујете да сте се чули с Војиславом Коштуницом?
– Чули се, а потом смо се јуче и срели. Одавно се нисмо видели, па смо мало разговарали о том споразуму који имамо и о принципима за сарадњу на републич ком нивоу. Ништа није угрозило тај споразум. Наш циљ је заиста високо постављен, а то је да срушимо владу Демократске странке, и овакве ситнице, које ми нити иницирамо, нити у њима предњачимо, нити на њих одговарамо како заслужују, не могу пореметити наше односе на глобалном нивоу. Можда би то била жеља ДС-а, али до тога неће доћи.

Верујете ли сада да Коштуница ипак нема неки „пакт“ с радикалима мимо вас?
– Шта да вам кажем, у то се не мешам. Немам никакав споразум с радикалима, али нисам ни поставио било какав услов ДССу: ми или они. Могу да сарађују с ким год желе. Наравно, не против нас или против програма који смо с ДСС-ом начелно договорили. Уосталом, у Скупштини они сарађују изванредно, зато што СРС тражи било какав ослонац, било ко да их хвали у парламенту. Па, зар нису неко време били добри чак и с ЛДПом! Демократска странка Србије, с друге стране, жели увек да се наметне осталим опозиционим странкама као неко ко их предводи и зато им добро служи СРС. Уосталом, мени је то Алигрудић рекао онако полуљутито: Па шта мислиш, да ћеш ти да предводиш опозицију? Али СНС има јасну политику, а странке које буду хтеле да Борис Тадић буде срушен с власти мораће с нама да сарађују. Не постоји друга солуција у опозицији која може да победи – све друго су приче за малу децу.

Може ли реалност икада „натерати“ Војислава Шешеља да прихвати СНС за сарадника радикала?
– Не знам, верујте ми. Познајем га вероватно боље од свих осталих, знам да никада јавно неће испољити жељу да с нама сарађује, чак и ако је тајно има, и то све до тренутка у којем бисмо му ја или СНС страховито затребали. Е, онда можда промени мишљење. Пример су сведоци у Хагу. Све док су били на листи сведока оптужбе, они су за нас били издајници, жигосани, узимали смо им звање војводе, искључивали их из СРС-а... Оног часа када су променили став и рекли да неће да сведоче против Шешеља, постали су патриоте, јунаци, витезови, прави Срби, један од њих је чак сад и народни посланик СРС-а, иако смо га својевремено пред камерама оптуживали да је свашта украо и сарађивао с државном безбедношћу. Значи, ако му будемо лично затребали једног дана, он може све да заборави. А то да му помогнемо у политичкој борби да буде срушен Тадић, њега не интересује.

Да ли сте се, можда, сретали, или контактирали ових дана с Тадићем?
– Па нисам, зато што он сада иде путем који сам ја цртао у предизборној кампањи за председнич ке изборе, а који је он осудио као погубан за Србију. Тако Тадић сада стиже до Русије, Кине, Покрета несврстаних, био је у Либији и само је још заборавио из мог програма Индију. Борис Тадић сада спроводи својеврсну промоцију мојих идеја и тиме доказује да су његове недовољно обухватале читав сплет председничких дужности, да су биле усмерене искључиво на сарадњу с ЕУ, а држава се не води решавањем само једног проблема.