Вести

Томислав Николић поднео оставку на фукцију председника СНС

Ја очекујем да се госпођа Славица Ђукић Дејановић врати са некаквог пута. У понедељак имамо састанак на коме ћу затражити да организује конститативну седницу Народне скупштине у току идуће недеље, како бих најкасније у идући петак положио заклетву, зато што ми се не допада трошење драгоценог времена у Србији. Наши економски показатељи су лоши. Вредност динара пада из дана у дан. Народна банка троши девизне резерве. Очекују нас исплате многих обавеза, посебно од септембра месеца, кад почиње обавеза исплате обвезница продатих на тржишту. Ја позивам политичаре да се уозбиље, да отпочну преговоре како бих могао, чим положим заклетву, да поверим мандат или ономе ко је обезбедио већину у парламенту или најјачој политичкој странци у парламенту, Српској напредној странци. Ми времена за губљење немамо, ја желим да сарађујем са Владом, која ће да се упусти у борбу против незапослености, борбу против организованог криминала и која ће да учини све што је могуће и све што је у складу са Уставом да Србија буде чланица Европске уније. Овим гестом хтео сам да вам покажем  да сам веома озбиљан у намери да функцију председника Републике обављам на Уставом предвиђен начин и на начин на који сам се представљао грађанима Србије. Желим да сарађујем са изабраном Владом, а поверићу мандат ономе ко обезбеди већину. Желео бих да та Влада сарађује са мном, макар и да је из политичке групације којој сам до сада био супротстављен, зато што је Србији потребна сарадња, а не свађа.

Истовремено, обавештавам и неке власнике медија, главне и одговорне уреднике да су избори завршени и да кампањом против мене то више не могу да спрече. Дакле, победио сам на изборима, регуларно. Борис Тадић је признао да сам га победио, честитао ми је, честитаће ми вероватно и пред свима вама. Хајде, окрените се мало начину на који у Србији може да се живи боље. Или ме барем пустите два месеца да радим, па онда крените поново у хајку. Ово је веома непријатно, ратујете против већине грађана Србије, неки од вас. Није добро. Мени то не смета, ја демократију имам у души. Откад сам основао Српску напредну странку дозволио сам да из мене изађе та демократија. И упозорићу свакога ко не буде демократа у Србији да греши. Упозорите и ви мене кад будем погрешио. Све у нади да живимо боље. Чекају нас тешка времена. Падају економије много јачих држава, а ми се играмо као да имамо превише времена.
Ево, сад сам отворен за ваша питања!  

Новинар: Срели сте са са амбасадорком Мери Ворлик. О чему сте разговарали и да ли је истина оно што су медији пласирали у јавност, да је тражила од вас да ДСС не буде у будућој Влади? Да ли сте са Дачићем разговарали о формирању будуће  Владе?

Томислав Николић: Сами можете да одговорите на питање да ли је истина, пошто смо тек данас разговарали. Значи све што је пласирано до сада као мој разговор са госпођом Мери Ворлик не може да буде тачно, пошто до сада нисмо ни разговарали. Прво ми је, наравно, честитала. Али она је данас била једна од  десет амбасадора који су били код мене. Разговарали смо о свему. Рекао сам јој да не знам како теку разговори и да ли постоји већина. Питала је да ли Српска напредна странка учествује у разговорима, рекао сам да не учествује пошто смо обавештени у изборној ноћи да постоји већина и да само чекамо да та већина изађе у јавност. И ако је проблем статус господина Тадића, он треба да размисли добро да ли тиме што он оклева, у ствари Србију доводи у веома тежак положај. Он треба што пре да реши шта жели од свог живота. Како год да одлучи. Најпре ако одлучи да не буде кандидат за премијера, он ће уживати статус какав ја уживам. Посебно у погледу безедности њега и његове породице. Колико моја породица буде безбедна, биће и његова. Знам да се упустио у обрачун са многим криминалцима и знам да то доноси извесне тешкоће. Ако је одлучио да буде председник владе, онда то треба да нам саопшти што пре, како бих, уз доказе да постоји већина, поверио мандат да се влада састави што пре.  Не инсистирам на томе ко ће да буде у влади, само да се влада састави што пре. Нисмо разговарали о томе да ми формирамо владу, пошто сам рекао да чекам резултат договора. А  о споразуму са Војсилавом Коштуницом  разговарали смо и ја сам рекао прочитајте га на сајту Српске напредне странке, биће вам све јасно. У  том споразуму пише да ћемо, кад дође време и кад Европска унија одлучи да нас прими у чланство, поверити грађанима Србије да о томе одлуче на референдуму, као што су одлучили грађани Хрватске.          

Новинар: Да ли сте разговарали са господином Дачићем, од недеље до данас, осим што вам је честитао на победи?         
Томислав Николић: Од изборне ноћи до данас? Да, разговарали смо.       
Новинар: Јесте ли се видели?
Томислав Николић: Да,куртоазно.
Новинар: Да ли сте разговарали о формирању Владе?
Томислав Николић: Не. Не, зато што је рекао да је прича о њиховој коалицији са Демократском странком веома озбиљна и да је пред финализацију. Видели смо се онако.
Новинар: Има ли ишта око ове приче о великој коалицији?
Томислав Николић: Па не знам шта вам то значи велика коалиција. Многи говоре о томе, па кажу ДС, СНС и СПС. Чак је питао то и  неко од амбасадора данас, можда и госпођа Ворлик, нисам сигуран. Ја сам рекао: А извините, што би онда требао СПС? Шта ће СПС у сто четрдесет и нешто посланика колико имају ДС и СНС? Мислим да то није објективна прича тренутно. Али знате шта, Српска напредна странка сада има своје вођство, до дана данашњег, до овог часа, могли сте да ме питате шта ће да ради Српска напредна странка.  Доказаћу вам да више уопште не учествујем у начину на који ће Српска напредна странка да решава питања која су важна за Србију.
Новинар: Значи не бисте им замерили када би отишли са Демократском странком?
Томислав Николић: Ја никоме више не могу да замерим ко донесе доказе да има 126 посланика, који ће да гласају за Владу.  
Новинар: Извините, али сада сте вашој партији рекли да ћете прво њима да дате мандат?
Томислав Николић: Тако  је. Ако се не појави нико са 126 посланика, ја морам да идем редом. Значи, ако се већ договарају, онога часа кад положим заклетву могу да дођу и да кажу дајте нам мандат. То би било идеално. Ако не кажу дајте нам мандат, ако немају већину, пошто знам колико је хитно, почећу од најјаче странке. А то је ваљда природни редослед.    

Новинар: Пошто сте унутра причали о ужасном стању српских финансија, а нама сте овде рекли да су лоше финансије, јел су ужасне или су лоше?
Томислав Николић: Па добро, немојте да ме питате о градацији. Ужас-то значи лоше. Можда има још гора реч.
Новинар: Шта ће бити ваша прва сугестија новој Влади?
Томислав Николић: Па да решава проблем економске и социјалне ситуације грађана. Извините, нисам кандидат за председника Владе.
Новинар: Јуче је Дачић рекао да запад тражи да ви и Демократска странка формирате будућу владу. Да ли је то неко од вас тражио?
Томислав Николић: Да ли се ви сећате колико је пута Дачић рекао да ми и Демократска странке преговарамо и да ћемо да формирамо коалицију? Он тврди пазар и ја га помало и разумем. Кад се са 14 посто гласова осећате као победник, онда можете свашта да кажете. Не, нико од нас није то тражио, нити сам ја учествовао у томе, нити је било који амбасадор то рекао. Нити амбасадори дају такве савете, пошто су вероватно схватили да сам ја нешто мало другачији од осталих.
Новинар: Да ли бисте могли у владу са неким ко је против вас водио антикампању?
Томислав Николић: Ја не могу у Владу, ја сам председник Републике!

Новинар: Ваша странка?
Томислав Николић: Ја немам странку од пре 15 минута. Пазите, ја сам веома опрезан кад разговарам са Б 92. Немојте да се љутите ви остали.

Новинар: Нисте више ни члан?
Томислав Николић: Нисам и рекао сам учланићу се поново када ми престане председничка функција, немам странку од пре 15 минута.

Новинар: О чему ћете разговарати у Русији?
Томислав Николић: Знате, ово ми је последња посета, због тога странка неће одлучити о мојој оставци док се не вратим, зато што је ово моја последња посета у својству припадника СНС, договорена раније и нисам хтео да преварим људе, а неће бити званична посета председника Републике, нити ће такав третман да има у Руској федерацији. Ја ћу једноставно да одем на конгрес партије са којом сам потписао Споразум о сарадњи која бира свог председника, хтео сам да им укажем ту част, мислим да ће господин Медведев бити нови председник Јединствене Русије, требало је и да говорим на том Конгресу, ја вам сада кажем нећу да говорим зато што би то могло да буде схваћено као обраћање председника државе. Ја јесам изабрани председник државе, али немам ниједну полугу у рукама којом располаже председник Републике, тек сам изабран, зато нисам отказао ту посету, у недељу се враћам. Моја званична посета у својству председника Републике биће посета Бриселу и то смо договорили за 12. Јун.

Новинар: Што се тиче Босне и Херцеговине, када ћете посетити Сарајево и каква ће политика бити према Босни и Херцеговини?
Томислав Николић: Ја мислим да ће представници Босне и Херцеговине бити 15. јуна у Београду на Самиту југо-истока Европе. Он је договорен раније, драго ми је да се одржава у Београду, тада ћемо имати могућност да разговарамо о свему, а некакав редослед ће бити у Председништву. Уопште не избегавам да одем у Сарајево, ја сам и из Сарајева добио честитке, чини ми се искреније него из неких других делова.

Новинар: Очекујете ли промене у Босни и Херцеговини?
Томислав Николић: Зависи шта је била политика према Босни и Херцеговини. Знате, влада води спољну и унутрашњу политику, нећу да радим оно за шта сам оптуживао и критиковао господина Тадића, нећу да преузимам ингеренције владе, хоћу да урадим све оно за шта ме влада овласти и што пише као моје овлашћење. Спољну политику води влада, а ако ме замоли да помогнем у односима са Босном и Херцеговином или било којом другом, свакако да ћу да помогнем. Ја представљам земљу у свету, дакле кад дођем до посете Сарајеву или било ком другом граду, ја ћу тамо ићи као председник Србије, драге воље, ја живим од данас за будућност.
Новинар: А са Републиком Српском?
Томислав Николић: Не може председник Републике Српске да ме одвоји од Републике Српске. Она је део Босне и Херцеговине, део који по Дејтону има право на специјалне везе са Србијом, те везе ћу неговати, имамо на то право као Србија. Председник РС је погрешио, делимично се исправио и честитао ми победу на изборима. Ја не памтим непријатељства, ја памтим само пријатељства.
Новинар: Господине Николићу, толико сте емотивно прихватили одлазак сада, због чега ћете највише жалити?
Томислав Николић: Немојте опет да ме..., није лако, не знате како је то неописива веза, то је породица. Шта сте ме питали?
Новинар: Што сте заплакали?
Томислав Николић: Па шта да вам кажем, није то, то је била мешавина, нисам ја плакао од туге, него од емоција, а виђао сам и да велики људи плачу, па им није пала круна са главе. Како каже Вучић малопре, никада ме није видео таквог,
Новинар: Али ако вас господин Вучић пита – Томо, да ли да разговарам са ДС, шта ћете му одговорити?
Томислав Николић: Ја ћу му рећи - ако могу да ти помогнем својом мудрошћу уради тако и тако. Можда ће господин Тадић да ме пита да ли да разговарам са неком странком, јер ја сам сада председник свих грађана.
Новинар: Да ли сте се срели са Тадићем? И о чему сте разговарали?
Томислав Николић: О свему.
Новинар: Дајте неке детаље?
Томислав Николић: Па знате шта, ја сам увек био пријатељ са људима на неки начин са којима сам био политички супростављен, то сам некада рекао и за Зорана Ђинђића па сам чак и рекао то у странци у којој сам био, па сам трпео критике због тога. Дакле, Борис Тадић и ја смо имали неку врсту пријатељства до априла прошле године када је он то прекинуо брутално и окренуо се да буде мој непријатељ. Ја сам јавно говорио да он од мене не може да начини непријатеља, ја сам му поново понудио пријатељство, ја сам му понудио да створимо консензус око Косова и Метохије, око најтежег могућег питања које нас чека и да се макар једном састајемо и разговарамо о најзначајнијим државним питањима, као што смо некад разговарали. Па су други говорили да ми правимо коалиције, а ја сам само био забринут са судбину Србије. И наравно, рекао сам господину Тадићу да ће његова породица бити сигурна као што је и моја, дакле, то ја дугујем ономе ко ме победио два пута.
Новинар: Да ли сте разговарали о формирању будуће велике владе?
Томислав Николић: Не, нисмо. Ја знам дилеме Бориса Тадића, само сам молио да се то решава.
Новинар: Јел он дошао код вас или ви код њега?
Томислав Николић: Он  је дошао код мене у резиденцију. Хвала вам!