Вести

Усвајање Предлога статута Војводине доноси само штету

Братислав Петковић: Са становишта интереса српске државе и српског народа апсолутно је штетно усвајање овог Статута. Одвајање Војводине је апсолутно штетно. Аутономија Војводине је имала смисла за време Аустроугарске, јер је то била брана мађаризацији и германизацији. Данас је то потпуно бесмислено и то може само да нанесе штету поготово што тај Статут обухвата питање науке које је искључиво у ингеренцији Републике Србије. Значи Српска напредна странка сматра да је стављање овог Статута у скупштинску процедуру изузетно штетно за државу Србију и за српски народ. Поједини политичари чак заговарају референдум чиме додатно подижу тензије и мислим да у овом тренутку само може да нанесе штету. Ми смо апсолутно против оваквог Статута какав је предложен.

Небојша Стефановић: Дакле, суштина је да сматрамо да ово што пише у Статуту и ингеренције, као што  је рекао мој колега, које Статут даје Војводини превазилазе надлежности које она има у оквиру Уставу Републике Србије поготову у смислу стварања неких спољнотрговинских споразума односно могућности Војводине да самостално ствара државу и прави међународне уговоре, што сви знају да су прерогативи државе, да има надлежности у оквиру науке које су наравно једино у надлежности Републике Србије итд. И мислимо да, поред тога што су противуставне, наносе и велику штету и грађанима Војводине. Значи ту се не може радити нити говорити о нечему што треба да донесе бољитак и предност грађанима Војводине већ управо их гура у нове сукобе и уместо да се говори о економској кризи, да се говори о томе како да се помогне грађанима, да се власт бави тиме како да нас ишчупа из економске и социјалне беде у коју нас је гурнула они говоре и даље о политичким сукобима, баве се темама које држави Србији наносе штету и наносе штету грађанима у сваком њеном делу, а и у Војводини.

Такође, желимо да вас обавестимао да ви знате да у складу са чланом 94 Статута града Београда привремени орган општина у којима је скупштина распуштена се формира на такав начин што се одређује пет чланова привременог органа од којих један буде председник и ми сматрамо да у складу са вољом грађана Вождовца у складу са моралом, у складу са прописима и законима, тај привремени орган је требало да буде образован на такав начин да СНС која има највећи, убедљиво највећи број одборника у Скупштини општине Вождовац добије два члана привременог органа и председника привременог органа, као једног од тих чланова, да два члана добију представници режима односно власти који имају нешто мање одборника сви заједно него СНС и да једног члана привременог органа добије ДСС. То би било у складу са политички исказаном вољом грађана Вождовца који су изашли на претходне изборе и показали да желе промене. Међутим како сада стоје ствари оно о чему се разговара је да СНС добије само једног члана привременог органа, да председник тог привременог органа буде из редова власти, значи из редова  странака које су добиле мање одборника него ми и то је само нови покушај да се на неки начин изигра воља грађана чиме би фактички опозиционим странкама припале мрвице док би власт и режим узели све, сва места  и ми сматрамо да је ово још један лош потез власти и надамо се да овакве ствари неће  моћи да прођу некажњено што се тиче воље народа. Очекујемо расписивање избора у Вождовцу и ми ћемо на тим изборима победити убедљивије него што смо победили на претходним. То сад можемо да вам отворено кажемо, а и очекујемо највећу подршку грађана управо због ових ствари да се њихова воља изиграва, да покушава да се украде тај изборни резултат и нажалост да се изигра чак и Статут града Београда од стране оних који би требало да највише воде рачуна о томе.
Уколико ви имате нека питања ми смо спремни да одговоримо.

Новинар: Хтео сам да питам, СРС је данас на конференцији за новинаре у Новом Саду оптужила Вучића и СНС да су организовали тј.  да је он лично организовао батинаше који су батинали активисте СРС. Како ви то коментаришете?

Небојша Стефановић: Претпостављам да се то ради о општини Врбас. Да вам кажем, мислим да је то што раде ужасно и потпуно бесмислено. Господин Вучић се данас налази поред постеље своје супруге у Паризу која чека веома тешку операцију, није упознат углавном осим кратких информација које му пружамо свакодневно о дешавањима у Србији, није упознат са таквим детаљима, поготову не са оним шта се дешава у Врбасу и мислим да то показује на један најужаснији начин на какве ниске гране је спао и Војислав Шешељ и СРС са све њиховим батинашима попут Милорада Мирчића. Нисмо хтели превише њима да се бавимо, њима који свакодневно физички насрћу на наше активисте и који своју бес и немоћ да било где победе тако исказују. Не само да неће победити него неће прећи цензус на будућим изборима, било где да на њих изађу.  Значи, то што говоре о господину Вучићу сматрам потпуно монструозним поготову узевши у обзир тешку ситуацију у којој се налази његова супруга, где човек заиста већ данима није овде и где се боре за њен живот.

Уколико је то све, хвала вам пуно.