Вести

Весић: Изградња брзих пруга значи напредак земље

Реконструкција и модернизација пруге од Ниша до Димитровграда, са железничком обилазницом око Ниша, на коју се чека деценијама, историјска је ствар за тај део Србије, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да ће укупна вредност тог пројекта бити око 430 милиона евра.

Министар Весић, који је јуче са председником Србије Александром Вучићем обишао радове на обнови те пруге, на деоници Пирот - Суково, рекао је за ТВ Прва да ће након реконструкције брзина на прузи Ниш – Димитровград бити 120 километара на сат, а безбедност подигутна на знатно виши ниво.

"Уговор за обнову те пруге потписан је још 2017. године и када сам постао министар, један од првих задатака који сам себи поставио, био је да коначно почнемо ту реконструкцију", изјавио је министар Весић. 

"Она убухвата и градњу железничке обилазнице око Нише, дуге 23 километара. Процена је, када све будемо завршили, да ће пројекат вредети око 430 милиона евра", навео је министар Весић.

Пренео је и да би радови на самој обилазници око Ниша, требало би да почну у јуну, након што се у мају оконча тендер. 

"Ово је историјска ствар за тај део Србије. Сви су, деценијама, обећавали обилазницу око Ниша, како железничка пруга не би више пролазила кроз центар града, али само ће Александар Вучић успети да је заврши. Отварање понуда је 5. априла, и очекујем почетак радова у јуну", истакао је министар Весић и додао да је очекивана вредност обилазнице 150 милиона евра.

Подсетио је да се ове године очекује почетак изградње брзе пруге од Београда до Ниша, дуге 230 километара, за брзину од 200 километара на сат, којом ће се између два града путовати само 100 минута, што је, сада, немогуће.

"Нових 108 километара брзе пруге Нови Сад – Суботица биће завшрено до краја јула. Расписан је тендер за наздор над пројектом изградње брзе пруге Београд – Ниш, у мају ћемо расписати тендер за предквалификацију за извођача за другу и трећу деоницу, и очекујемо да у септембру добијемо финансијске понуде, а до децембра да почнемо изградњу", рекао је министар Весић.

На констатацију да је и Хрватска сада заинтересована за градњу брзе пруге, министар Весић рекао је да Загреб никада до сада није показивао интерес да то уради нити одговорио на захтеве из Београда да се реконтруише пруга ка Шиду и даље кроз Хрватску.

"Ми ћемо од Ниша, наставити брзу пругу ка граници са Северном Македонијом, око 135 километара, а затим и још 50 километара до Скопља. У цео пројекат је ушла и Грчка, а у мају ћу имати састанак са колегама из Турске и Бугарске, да разговарамо о краку брзе пруге према Истанбулу. Сада кад су у Загребу схватили да цео Западни Балкан преко Србије и Мађарске излази у Европу, сетили су се да им је потребна пруга. Желимо свакако да сарађујемо са свима, да Србију повежемо са суседима, али само да се зна ко је хтео, а ко у почетку није хтео да гради брзу пругу", рекао је министар Весић.

Подсетио је и на заједнички пројекат Србије и Босне и Херцеговине о обнови и градњи пруге Београд – Сарајево.

Када је реч о повезивању са Босном и Херцеговином, министар Весић истакао је и да очекује да у наредним месецима заживи и заједничка електронска наплата путарине, с обзиром да су ресорна предузећа јуче потписала меморандуме о сарадњи.

"Очекујем да заједнички "таг" са Црном Гором профункционише 15. априла, са Хрватском 15. маја, а са Грчком 1. јуна. То је јавно обећање из "Путева Србије", и ја ћу проверити већ 16. априла, па и 16. маја, да ли систем ради. Заједнички "таг" већ добро функционише са Северном Македонијом. То све значи да ћемо бити добро повезани у региону", закључио је Весић.

 

Локалним самоуправама 200 милиона динара за иновативна решења у транспорт

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре објавило је јавни позив за доделу бесповратних средстава за примену иновативних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја у јединицама локалне самоуправе, вредан 200 милиона динара, изјавио је министар Весић.

Право на пријаву имају све локалне самоуправе, а услов је да суфинансирају пројекте са 50 одсто средстава.

Министар Весић истакао је да је циљ овог програма повећање безбедности саобраћаја кроз примену иновативних технолошких решења, посебно безбедности деце у саобраћају.

Министар Весић подсетио је и да је за ове намене прошле године утрошено 100 милиона динара, али да је због великог интересовања општина у овој години опредељено дупло више средстава.

"Прошле године подржали смо пројекте као што су постављање светлосне сигнализације у зонама поред школа, постављање соларних аутобуских стајалишта, успостављање адаптибилних система управљања саобраћајем, постављање камера за прекорачење брзине, успостављање система за мерење возила у покрету и друге пројекте важне за осигуравање безбедности грађана и ефикасније управљање саобраћајем на нашим путевима", рекао је Весић за ТВ Прва.

Министар Весић позвао је градове и општине да се и овај пут јаве на конкурс у што већем броју.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва