Вести

Весић: Метро почиње да се гради у новембру

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да су се нa седници о нацрту плана генералне регулације шинских система у престоници чула различита мишљења, али да је најбоља вест то што су, како каже, и опозиционе странке које су негирале да ће се метро икада градити у Београду, схватиле да ће се он градити већ у новембру.

"Очигледно је да је то за многе било суочавање са истином, а то је да ћемо ми први, после 51 године почети да градимо метро. Овакве расправе и служе зато да се чују различита мишљења, па су тако и комисија и Урбанистички завод прихватили неке предлоге и зато овај процес и постоји, односно да се провери још једном да ли постоје још нека нова решења која могу да унапреде било који урбанистички план ", рекао је Весић.

Весић је истакао да су се чуле различите ствари, па тако и да неке институције предлажу трасе метроа на основу података из 1981. године.

"Најважније од свега јесте да ће метро почети да се гради за мање од месец дана. Жао ми је што се већина оних који су давали своје примедбе нису бавили Планом генералне регулације шинских система, нити тиме да треба да продужимо трамвајске линије за више од 42 километра, да треба да трамвајем спојимо Бежанију, те да Церак Виногради добију трамвај, баш као и лева обала Дунава, а БГ воз да добију Лазаревац, Сурчин, Обреновац, Сопот, Барајево, Младеновац. Чули смо и покушаје да се укине БГ воз, трамвај у Булевару краља Александра, али сматрам да је за Београђане важно да смо коначно завршили последњи корак пред седницу скупштине која треба да усвоји овај план и да ћемо моћи да кренемо у изградњу метроа. То значи да ћемо 2030. године имати доминантни шински систем који чине метро, трамвај и БГ воз. Сва три су за нас подједнако значајна и Београђани ће имати модеран систем, а метро ће одредити правце развоја града. Београд први пут у историји добија овакав документ и улазимо у Скупштину града са сјајним решењем који ће омогућити да Београд коначно добије метро, потпуну градску железницу и проширење трамвајске мреже ",  рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг