Вести

Весић: Од данас нова сезона "Београдских прича"

Нова сезона серијала "Београдске приче", снимљених по мотивима књига о Београду, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, од данас се емитује на телевизији Прва.

Гледаоци, посебно они млађи који нису толико склони читању, имаће прилику да и у новој, трећој сезони, кроз кратке и занимљиве приче сазнају детаље из историје Београда са циљем да се личности и догађаји из наше историје сачувају од заборава.

Министар Весић је, гостујући на телевизији Прва, рекао да су приче из његових књига о Београду сачињене од колумни које пише за лист "Политика", а које се објављују сваког петка.

"Посебно уживам у томе да причам о историји Београд. Када сам почео да пишем своје књиге циљ ми је био да сачувам неке људе и догађаје од заборава и ако сам успео макар једну особу да сачувам од заборава, онда је тај циљ испуњен", рекао је министар Весић.

Министар Весић је навео да је већ издато друго издање прве књиге о Београду и да је друга књига, такође мање више распродата, те додао да су после објављивања његових књига снимљена три серијала са укупно 180 епизода.

У новој сезони биће приказане различите приче, рекао је министар Весић и као пример навео причу о томе како је Немачка српску привреду користила за ратне потребе Трећег рајха, као и причу о Герингова три доласка у Београд када је посећивао Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца да би на крају украо икону са Опленца која је касније враћена од стране савезника.

Такође, министар Весић је помену и причу о Сабихи Гокчен, усвојеној ћерки Кемала Ататурка која је била прва жена војни пилот на Балкану која је слетела у Београд, причу о "Вудстоку" на Хиподрому, о томе како је направљен сурчински аеродром, о првим паробродима на Сави и Дунаву.

Поменуо је и занимљиву причу о штафети младости и соколском слету.

"Сви мање више знамо шта је штафета младости, али не знамо да се на сличан начин носила штафета између два светска рата и да су тада прављени соколски слетови. Осим тога, ту је и занимљива прича о томе како су пре 63 године у Београду забрањена запрежна кола и какав је то хаос тада изазвало, јер је требало купити велики број камиона за снабдевање радњи", рекао је министар Весић.

Министар Весић је поменуо и причу о томе како је Зелени венац, који је некада било најпопуларније излетиште Београђана, постао највећа окретница у том делу града.

Ту је, према речима Весића и прича о томе како су Немци за време окупације 1941. године послали посебну групу историчара да се баве архивом краљевског двора где су одређена документа која се тичу Сарајевског атентата однели у Беч и Берлин, те су се током Другог светског рата бавили фалсификовањем тих докумената како би доказали да је Србија крива за избијање Првог светског рата.

Између осталог, министар је поменуо и причу о томе како су настали и грађени самачки хотели, причу када је Београд био станица "Оријент експреса", о судбини српског патријарха Гаврила Дожића који је био једини верски поглавар који је био у концентрационом логору за време Другог светског рата, причу о кафани "Дарданели", као и ону о Душку Радовићу и колико су његова јутарња гостовања на Студију Б била важна за Београд и суграђане.

Министар Весић је поменуо и причу о томе како је Ђура Јакшић завршио пред судом, али и причу о томе како су посмртни остаци грофа Вронског, који је погинуо у Србији, испраћени из Београда.

Осим две књиге о Београду, Весић је написао и уџбеник о коришћењу друштвених мрежа у политичким кампањама који би, како истиче, требало да изађе наредне недеље и то на српском, словеначком и енглеском језику.

Поред тога, навео је да завршава и мемоаре о периоду свог живота до 2012. године.

"Текст је завршен, сада мој тим и ја радимо на њему и мислим да ћемо до Сајма књига, до октобра, изаћи са тим мемоарима", рекао је министар Весић и додао да је у припреми и трећа Књига о Београду која је планирана за следећу годину.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва