Вести

Весић поделио таблете ђацима у Миријеву

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поделио је таблет уређаје ђацима Основне школе "Павле Савић" у Миријеву у општини Звездара и том приликом нагласио да акција поделе таблета добро напредује те да ће бити завршена до 17. септембра.

Весић је том приликом рекао да је ово једна од највећих основних школа у Београду, коју похађа 2.017 деце, те да ће бити подељен 1.071 таблет за све ђаке трећег, четвртог, петог и шестог разреда.

"Свако дете у Београду, које иде у трећи, четврти, пети и шести разред добиће таблет, а осим тога сви добијају картице са бесплатним интернетом, као и дигиталне кодове за дигиталне уџбенике. Тако ће свако дете, без обзира на материјално стање његових родитеља, имати овај таблет", рекао је Весић.

Весић је додао да је то историјски корак када је у питању образовање јер је Град омогућио да сва деца имају једнаке шансе да се образују.

Весић је подсетио да су таблети власништво Града три године, да су осигурани, a након тог периода постају власништво родитеља.

"Следеће године купићемо таблет уређаје за ученике другог разреда који постају трећи разред, па ће они који су сада шести пренети таблете у седми и тако ћемо за две године покрити комплетно осмогодишње школовање у Београду", навео је Весић.

Весић је рекао да је посебно задовољан што ће и сви учитељи и наставници који држе наставу у трећем, четвртом, петом и шестом разреду, а њих је у овој школи 51, добити лаптоп рачунаре.

"Ово је порука наставницима и учитељима да ценимо и поштујемо њихов рад и колико су важни за развој деце. Они образују децу и уз родитеље су најважније особе за њихов развој у овом периоду", рекао је Весић.

Подсетио је да су таблети наставно средство и да са њих може да се приступи само оним сајтовима које је прописало Министарство образовања. Како је рекао, изменом Закона о образовању у октобру изједначиће се основни и дигитални уџбеници.

"То значи да ће школа идуће године моћи да изабере само дигиталне уџбенике, а ми смо опремили и децу и родитеље за тај тренутак. Позивам зато наставнике да користе сада ове дигиталне уџбенике, те да на тај начин закорачимо у дигитализацију када је у питању образовање", рекао је Весић.

Позвао је родитеље чија деца похађају први и други разред да искористе конкурс Града Београда за доделу бесповратних средстава за куповину четири основна уџбеника.

"Довољно је да родитељи набаве потврду да је дете уписано у први и други разред, очитана лична карта и копија њихове платне картице. До јучерашњег дана пријавило се око 17.500 родитеља, а на територији града има око 34.000 ђака у првом и другом разреду. То значи да се више од 50 одсто родитеља пријавило за субвенцију која износи око 6.000 динара, а могућност пријаве је до 30. септембра", прецизирао је Весић који је рекао да верује да ће и друге локалне самоуправе у будућности то да раде, јер се овај пројекат финансира из буџета Града.

Весић је апеловао на учитеље да користе таблете и да пређу на дигиталну наставу јер сада имају могућност.

"На тај начин ће олакшати деци јер неће морати да носе тешке уџбенике, а таблет је тежак 305 грама. Током короне многи су прешли на овакву врсту наставе и силом прилика су морали да савладају све то, а сада је прави тренутак да искорачимо у дигиталну еру и да се наша деца образују како и заслужују. Они који не буду образовани на начин који је примерен овом веку, а то је дигитализација, неће бити спремни за живот у 21. веку", нагласио је Весић.

Успели смо, навео је Весић, да наша деца имају што немају деца у другим земљама и додао да на територији града ниједна основна школа није без интернета.

"Уколико неко дете дође из другог града у Београд обезбедили смо једну количину таблета, те ће га дете и добити када се упише у школу", закључио је Весић.

 

Таблети и лаптопови за четворо деце самохране мајке

После поделе таблет рачунара ђацима ОШ "Павле Савић" у Миријеву, Весић је посетио самохрану мајку четворо деце Марију Пурић чије две девојчице похађају четврти разред ове школе.

Ђурђија и Наталија иду у IV-1 ОШ „Павле Савић” и њима следују таблети које ће добити у школи када и њихови вршњаци из разреда, а двадесетогодишњи Филип и двадесетдвогодишњи Кристијан добили су лаптопове од Града Београда.

Марија Пурић, која ради као васпитачица, захвалила је Горану Весићу и Граду Београду што је омогућио да се њена деца дигитално образују и што води рачуна о свој деци, без обзира на материјално стање. Како је рекла, то ће им пуно помоћи да напредују у образовању.

Уз таблете и лаптопове, Весић је децу обрадовао и слаткишима.

"Реч је о породици у којој две девојчице добијају таблете, а њихова браћа лаптопове. Ово је класичан пример који показује колико је важно да свако дете у Београду добије таблет и има бесплатни интернет, без обзира на то да ли родитељи имају могућност да купе таблет или не. Желимо да сва деца имају једнаку шансу да се образују и драго ми је да смо дошли у ситуацију да сваком детету од трећег до шестог разреда поклонимо таблет", рекао је Весић, додајући да је договорено да сва деца из њиховог разреда бесплатно погледају једну представу у Позоришту "Пуж".

Весић је истакао да ће у Основној школи "Павле Савић" бити организована и бесплатна школа спорта.

Породицу Пурић обишао је и председник општине Звездара Владан Јеремић, као и директор ОШ "Павле Савић" Милан Крстић.

 

 

 

Извор: Танјуг