Вести

Весић: Сортирање отпада у Београду биће као свуда у свету

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је са председницом Владе Србије Аном Брнабић обишао нову санитарну депонију, електрану и рециклажно постројење за грађевински отпад у градској депонији "Винча" рекао је да се истовремено са тим постројењима гради 17 рециклажних дворишта у Београду и најавио реорганизацију "Градске чистоће" и сортирање отпада.

То, према његовим речима, значи да ће грађани добијати кесе за различите врсте отпада, а успоставиће се и читав систем награђивања за грађане који то буду поштовали.

"Ми ћемо у наредних годину дана успоставити онај систем који постоји у свим земљама у Европи, а то значи да ћемо имати сортирање отпада, да ћемо имати примарну селекцију и да неће сав отпад долазити у Винчу", рекао је Весић.

Весић је указао да ће се из отпада добијати 10 одсто топлотне енергије што је велика ствар за Београд и велики помак када је реч о заштити животне средине.

"Ово је био кључни тренутак да решимо еколошки проблем и да га урадимо онако како се то ради у свим земљама, да затворимо еколошку бомбу којом се нико није бавио", рекао је Весић.

На питање да ли је завршена анализа земљишта после пожара, Весић је рекао да није, наводећи да се испод земље налази глина и да је јако тешко да прођу било какве воде.

"Када се заврши студија биће објављено, а оно што је за нас најважније, то је да ће се са постројењем за прераду отпадних вода решити питање да ниједна непрерађена кап неће отићи у Дунав", истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг