Вести

Весић: Сутра почиње додела таблета и кодова за дигиталне уџбенике

Одлука о пуштању музике у угоститељским објектима је припремана до последњег часа и донесена је на мој предлог како би се у Београду увео ред, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. Весић је поручио је да ће сутра почети додељивање таблета и кодова за дигиталне уџбенике ученицима основних школа.

Весић је рекао да је одлука градске скупштине о радном времену и пуштању музике у угоститељским објектима припремана до последњег часа и да се највећи број примедби грађана односи на буку.

"После короне, не знам зашто, то је заиста постао велики проблем, јер имате велики број угоститељских објеката који не воде рачуна о томе да раде тамо где људи живе, да постоји неко време у којем заиста може да се ради и неко време у које треба обезбедити људима мир", рекао је Весић.

Весић је додао да је одлука донесена на његов предлог како би се у Београду увео ред када је у питању бука.

"Да се убудуће у баштама угоститељских објеката и у унутрашњости објекта музика може да се чује радним даном само до 22 сата, викендом само до 23 сата. Из ове одлуке су изузете само три области - Скадарлија, где је могуће да се емитује и акустична музика, приобаље и Ада Циганлија. Што се тиче тих зона, на њих ће се примењивати нове одредбе закона о заштити од буке. Тај закон је тренутно у процедури", рекао је Весић.

Весић је истакао да ће новим одредбама Град добити шира овлашћења и да ће комунални милиционари добити мераче буке, као и да ће имати право да прекину емитовање музике, да привремено затворе ресторан и да одузму средство путем којег се емитује музика.

Весић је навео да је процена да око пет одсто угоститеља нарушава ред буком и истакао је да је његова порука угоститељима да уложе новац у заштиту од буке.

"Ја не доносим одлуке по томе да ли су оне популарне или нису непопуларне. Ја доносим одлуке, односно предлажем одлуке одборницима који их доносе на основу тога да ли ћемо заштитити људе и да ли ћемо омогућити или спречити да већина људи буду жртве бахатих, оних који мисле да имају право да за њих закони не важе", истакао је Весић и додао да га не интересује да ли ће то бити популарно код некога ко то ради и да већина грађана то подржава.

Весић је истакао да ће сутра у седам сати бити отворена лева коловозна трака Булевара патријарха Павла и да ће саобраћај бити пребачен на ту траку, као и да је у потпуности завршена раскрсница са Улицом Пере Велимировића. Весић је нагласио да ће радови на десној траци почети већ сутра.


Од сутра основци добијају таблете

Сутра почиње нова школска година, али и подела 17.500 таблета ученицима од 3. до 6. разреда. Весић је навео да ће таблети и картице за бесплатни интернет бити додељивани ученицима по општинама.

"Посебно сам срећан што ће то добити свако дете. Дете и оних родитеља који могу да купе таблет, да приуште таблет свом детету, али и дете оних родитеља који то не могу. Мислим да је то посебно важно пошто ћемо омогућити да сва деца буду једнака", рекао је Весић.

Весић је додао је да ће сви ученици у Београду добити кодове за дигиталне уџбенике, што је, како је оценио, "револуција у образовању". Весић је нагласио да ће бити подељена и 6.952 лаптопа за наставнике од 3. до 6. разреда.

"За три године таблети постају власништво родитеља. Град их је осигурао, ако се деси да дете испусти таблет, да се нешто догоди са таблетом, све плаћа осигурање, које плаћа град. Родитељи само треба да преузму таблете", рекао је Весић.

Весић је нагласио да ће са таблета моћи да се приступи искључиво сајтовима који су посвећени образовању.

Говорећи о линијском парку, Весић је навео да очекује да ће до краја септембра бити расписан тендер за извођача, а да би до краја године могло да се почне са радовима.

"Линијски парк се простире на преко 60 хектара. Спаја Бетон халу и Панчевачки мост. То ће бити заиста најлепши парк у Београду. Оно чиме сам посебно поносан, радило је 55 младих српских архитеката. То су наша деца, наши млади људи. Коштаће око 55 милиона евра, знаћемо кад се заврши тендер", рекао је Весић.

Весић је нагласио је да је "линијски парк директна последица Београда на води" и да се Београд на води није развио, не би се ни укинуо железнички саобраћај у том делу града.

 

 

Извор: РТС 1