Вести

Весић: Сваки пројекат напада иста група тајкунских медија

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да Србија са тугом и достојанством обележава почетак НАТО агресије 1999. године.

"То је прилика да се подсетимо свих који су страдали само зато што су припадали српском народу и зато што је неко одлучио да силом покуша да нам одузме део територије, што се у континуитету и данас дешава", рекао је министар Весић.

Министар Весић је навео да је данашњи дан веома тужан дан у историји Србије и додао да се обележава од 2012. године када је Александар Вучић постао први потпредседник владе.

Министар Весић је рекао да су се амбасадори највећих земаља које су чланице НАТО-а извиниле Србије за цивилне жртве, оценивши то као добар гест и додавши да се нада да ће пре или касније амбасадори почети да полажу цвеће на споменик Милици Ракић у Ташмајдану јер би то, како је истакао, био прави доказ да заиста жале за свим жртвама.

Министар Весић је подсетио да је Београд само у 20. веку бомбардован пет пута - 1914, 1915, 1941, 1944. и 1999. године.

"Мало је главних градова у Европи који су уништавани пет пута током једног века и то само говори о томе какву смо тешку историју имали и да из тога треба да извучемо поуке", рекао је министар Весић.

Говорећи о згради која је уништена током НАТО бомбардовања, у јавности познатој као згради Генералштаба, министар Весић је рекао ту никада није ни био Генералштаб већ да је та зграда направљена да буде Савезни секретаријат за народну одбрану, а касније Министарство одбране.

"На том месту 25 година стоје рушевине и нико није покушао да уради било шта по том питању. Цвеће нису знали ту да положе 24 године", истакао је министар Весић.

Додао је да је Влада Србије одлучна у томе да тамо не стоје рушевине и да је намера да се тај комплекс ревитализује.

Министар Весић је нагласио да није потписан никакав уговор и додао да су лажне информације у појединим медијима о томе како је наводно потписан уговор и да се тај простор некоме даје бесплатно.

"Сваки пројекат који се покрене у Србији, који покрене председник Александар Вучић, као што су споменик Стефану Немањи, фонтана на Славији и Прокоп иста група медија и политичких превараната из опозиције синхронизовано напада, док, истовремено, наводни стручњаци који су стручни за све, синхронизовано дају изјаве о томе", рекао је министар Весић, додавши да се тако ствара атмосфера да све што се ради у Србији није добро.

Министар Весић је навео да се преговори воде са неколико компанија, додавши да ће јавност бити обавештена када и ако буде договорена сарадња са неком од њих.

"Тај споразум ће бити јаван и све што тамо буде требало да се ради, јавност ће о томе бити упозната и ако буде било потребно да се мењају некакви урбанистички планови то ће пролазити кроз процедуру која је у складу са нашим законима", поручио је министар Весић.

Истакао је да ће се инсистирати на томе да се тамо направи меморијални центар који ће уређивати влада тако да ће постојати подсећање на оно што се догодило 1999. године.

Министар Весић је навео да има много објеката уништених током НАТО бомбардовања и додао да је жалосно што раније владе, како каже, нису ни покушале, а ни успеле да обнове објекте попут Команде ратног ваздухопловства у Земуну и других.

"То само показује колико свој нерад желе да сакрију иза тога што је садашња влада одлучила да зацели све те ране које подсећају на оно што се догодило", рекао је министар Весић.

Додао је да они који критикују и држе предавања тиме желе да сакрију своју неспособност.

"Све што уради Александар Вучић и ми који радимо са њим, доказ је неспособности оних који су били пре Вучића и онда, пошто су неспособни нападају пројекте које радимо јер тиме мисле да ће своју неспособност да сакрију", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: ТВ Пинк