Вести

Весић: У новембру почиње изградња метроа

Конкурс за идејно решење и дизајн метро станица трајаће наредна два месеца, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, прецизирајући да се овај конкурс односи на шеснаест станица прве линије будућег метроа.

"То су станице: Железник, Макиш, Жарково, Беле воде, Трговачка, Пожешка, парк "Баново брдо", Ада Циганлија, Сајам, Мостар, Савски трг, Трг републике, Скадарлија, Дунав, Панчевачки мост и Карабурма. Конкурс траје два месеца и упућујем позив архитектама, а посебно домаћим да узму учешће", рекао је Весић.

Весић се осврнуо на ранији конкурс за будући линијски парк када се пријавило неколико тимова младих архитеката, који су након тога добили велике референце у њиховим професионалним биографијама, а слично би могло да буде и са конкурсом за метро станице.

"Наша жеља је да свака метро станица буде другачија, да говори о том делу Београда, о историји Србије и града, те да путујући метроом може да се научи много тога. Надам се да је ово добра прилика за наше архитекте", навео је Весић.

Весић је подсетио и да у новембру почиње изградња метроа, а упоредо с тим развија се и БГ воз којим треба да се споје и Сурчин и Обреновац, као и да се изграде дупли колосеци према Младеновцу и Лазаревцу којима ће се обухватити и Сопот и Барајево.

"Људи из приградских општина ће "у шпицу" на десет до дванаест минута имати воз до центра града. Београд ће до 2030. године имати интегрисан систем саобраћаја у којем ће доминантни бити метро и градска железница. Допуна ће бити трамвај, за који се мрежа проширује за још сто километара и "пребацује се" на леву обалу Дунава, и на крају аутобуси, од којих ниједан неће користити дизел гориво", појаснио је Весић.

 

Вакцинација једини начин да изађемо из кризе

Весић је навео да је закључно са јучерашњим даном у Београду првом дозом вакцинисано 807.957, односно 58,12 одсто пунолетног становништва, другом дозом 787.215, односно 56,07 одсто, а трећом 170.521, односно 12,3 одсто.

"Да бисмо били потпуно сигурни, треба да око 80 одсто грађана буде вакцинисано. Мој позив свима је да се вакцинишу јер је сада прави тренутак за то како бисмо се заштитили. Не постоји земља на свету у којој имате пет вакцина на располагању, а да су све бесплатне и да можете да бирате где ћете их примити. Свако може да изабере вакцину коју жели и то захваљујући председнику Вучићу који их је обезбедио. Вакцинација је важна јер је то једини начин да изађемо из ове кризе", нагласио је Весић.

Весић је подсетио да је пријава за доделу бесповратних новчаних средстава за куповину уџбеника за први и други разред основне школе продужена до 15. октобра.

"До сада се пријавило око 28.000 родитеља од 34.000 оних чија деца иду у први и други разред. Рок за пријаву смо померили јер се догађа да оба родитеља имају ковид и да нису у могућности да оду по потврду у школу и слично. Мој позив родитељима је да искористе додатних 15 дана за пријаву. До сада смо исплатили око 10.000 родитеља, што је око 60 милиона динара. Исплаћујемо цену уџбеника за српски, математику, свет око нас и изабрани страни језик, за шта је цена, у зависности од издавача, око 6.000 динара. Надам се да ћемо у наредних десет дана проверити сву документацију и сигурно ће сви родитељи добити новац", појаснио је Весић и додао да ће таблет уређаји данас бити подељени преосталим школама.

Весић је подсетио да су бесплатне школе спорта почеле у 125 школа у 12 општина и да је укључено 69.000 деце од првог до четвртог разреда. Од спортова су заступљени атлетика, спортска гимнастика, плес, борилачке вештине, кошарка, рукомет, одбојка и фудбал. Све се дешава у школама, додао је Весић, и навео да свако дете има право да се бави спортом, независно од тога да ли његови родитељи имају новац или не.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк