Вести

Весић: Вакцинацијом чувамо и себе и друге

Закључно са данашњим даном, више од 200.000 Београђана је вакцинисано трећом дозом вакцине у Београду, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"До јутрос смо имали 196.388 суграђана и са јутрошњим подацима имали смо 58,5 одсто вакцинисаних првом дозом, односно 811.000 суграђана, другом дозом 56,4, односно 781.000, а сада имамо 200.000 вакцинисаних трећом дозом. Кризни штаб је упозорио да је вакцинација једини пут да изађемо из кризе и ако бисмо достигли бројку од милион вакцинисаних, били бисмо заштићени. На други начин не можемо завршити са овом кризом јер привреда мора да ради, а са друге стране морамо да чувамо и своје здравље. Много тога зависи од индивидуалне одговорности, људи морају бити свесни да ако не чувају себе или друге, у опасност доводе све нас и зато треба да се придржавају свих мера, носе маску и држе дистанцу. Зато је моја молба да се сви вакцинишу", рекао је Весић.

Весић је најавио да Град Београд сутра покреће кампању за вакцинацију трећом дозом вакцине, укључујући и кампању за вакцинацију са прве две дозе.

"Од сутра отварамо два нова пункта, у ТЦ "Галерија" и ТЦ "Ушће", где ће моћи да се обави вакцинација. На тај начин ћемо показати да смо град који највише предњачи у Србији. Задовољни смо тим сазнањем, па тако на Старом граду имамо више од 80 одсто вакцинисаних, на Савском венцу више од 70 одсто, а на Врачару 73 одсто. Ипак, то и даље није довољно како бисмо сви били заштићени и зато апелујем на суграђане да учинимо још само мало напора како бисмо сви били вакцинисани и заштићени. Они који су сумњали, могу да се увере да нама који смо се вакцинисали ништа не фали, живи смо и здрави. Иако смо примили три дозе, ништа нам се није десило, што је мотив и за њих да се вакцинишу и на тај начин сачувају и себе и друге", истакао је Весић.

 

Покретна канцеларија већ даје резултате

Весић је изјавио да је, већ после неколико недеља рада, његова покретна канцеларија показала да има смисла и да даје резултате.

Весић је подсетио да је циљ покретања ове путујуће канцеларије да са директорима предузећа и градским секретарима обилази места где са грађанима разговара о њиховим проблемима.

"За многе проблеме већ знамо и радимо на њиховом решавању, али увек постоји нешто што не знамо, на пример да не постоји ограда око школе, да недостаје шахт који је украден. Већи део тих проблема је решив са мало добре воље или можда путем неког телефонског позива. Веома је важно да људи чују да се неко тиме бави и да жели да им помогне, јер њихови захтеви нису нереални", истакао је Весић.

Весић је додао да грађани имају право да знају како се троше паре из градског буџета, јер су то и њихове паре.

"Многи проблеми су брзо отклоњени, а да нисам био тамо, не би били решени, пре свега јер нико није ни знао да то треба да се уради. То је пут како Београд може да буде боље место за живот и ја ћу наставити са оваквим радом са грађанима. Идеја ми је да обиђем око 150 места, да у сваком од њих разговарам са људима и да они виде да није узалудно ако пишу мени или неким градским службама. Грађани треба да знају да заједно можемо да решимо проблеме", рекао је Весић.

Весић је најавио да ће следећег викенда посетити Младеновац и Гроцку и тиме заокружити обилазак свих седам приградских општина. Након тога заменик градоначелника креће у обилазак удаљенијих насеља централних градских општина.

"Посебно сам срећан што са мном иде и дечије позориште јер се за малишане организује представа. Највећа награда ми је управо осмех те деце која немају баш тако често прилику да гледају представе, можда у школи два три пута годишње", навео је Весић.

Весић је прецизирао да његови сарадници бележе сваки проблем, који се после делегира надлежним службама, и сви, како је рекао, имају рок од пет дана да му одговоре шта су поводом тога предузели.

"У Барајеву сам упознао жену која је остала без посла у једном нашем спортском центру само зато што је била трудна. Њу смо вратили на посао. У Сурчину сам посетио породицу самохране мајке са петоро деце која није тражила помоћ, већ посао. Организовали смо се поводом тога како бисмо јој помогли. Многе проблеме је могуће решити уз мало више солидарности, више људскости. Покретна канцеларија ми је омогућила да кренем у сусрет таквим проблемима који су нерешиви за систем, јер их систем буквално не препознаје", рекао је Весић.

Весић је истакао да људи долазе са конкретним проблемима и да нису сви у праву, али је потребно да се са њима разговара.

"Ја тако разумем посао локалног политичара. Људи ме питају искључиво за локалне проблеме, јер верују да могу да их реше у покретној канцеларији", истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва