Вести

Вучић: Бићемо офанзивнији и ангажованији у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић веома је задовољан данашњим разговорима у америчком Kонгресу, али је најавио знатно организованији и офанзивнији наступ Србије и промоцију њене политике у Вашингтону.

Вучић је, након разговора са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса, конгресменима Тедом Пумом и Емануелом Kливером пренео новинарима да се, коначно, у Kонгресу све боље говори у Србији.

Упркос "смицалицама, па и подвалама" разних лобиста који раде за неке друге, није више баш тако лако натерати људе да потпишу нешто против Србије, констатовао је.

"Може да се појави троје, четворо или осам људи да потпишу нешто против Србије, али је све већи број оних који поштују Србију и разумеју значај наше земље и желе најбоље могуће односе САД и Србије“, казао је председник Вучић.

Са конгресменима је, каже, разговарао пре свега о нашој политичкој и економској будућности, односима са Русијом, као и о нашој жељи да сачувамо независност и војну неутралност.

“Са нашом економијом и њеном путањом сви су задовољни”, пренео је Вучић и истакао да му се чини да је успео многе ствари да разјасни у тим разговорима.

Ипак, каже, морамо бити много ангажованији:

"Морамо много више енергије да уложимо у представљање наших ставова у Вашингтону и нашу борбу. Сви имају своје агенције. Саудијска Арабија има чак девет агенција које раде за њу, милијарде уложене у америчку производњу. Ајде онда донесите одлуку која иде против Саудијаца. Емирати имају две агенције. Ми толики новац немамо, али ћемо у будућности морати нешто да урадимо, јер се о много чему одлучује овде у Вашингтону", рекао је.

Такође, приметио је, морамо да имамо још озбиљније организовану Амбасаду и више људи који би радили на тим пословима.

Kазао је да је дошао у САД да направимо боље односе са Америком и уверен је да ће се то и догодити.

"Без бољих односа са Америком, тешко да можемо да направимо много тога и у Европи, тешко и да будемо економски на чврстом економском путу. И то ћемо сигурно успети да урадимо“, закључио је Вучић.

 

О разговору са америчким компанијама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Вашингтону, након састанка са Пословним саветом, да је био поносан на чињеницу што америчке компаније признају резултате српских реформи и што су задовољни стањем у буџету, фискалном ситуацијом у Србији, али и поправљањем нашег места на Дуинг бизнис листи Светске банке.

"Поносан сам на чињеницу што је одржан састанак Пословног савета са представницима веома успешних и најјачих светских компанија, које су добро говориле о Србији. Неки послују већ у Србији, а неки намеравају да прошире бизнис у нашој земљи, као НЦР који данас запошљава непуних 3.000 људи, а имаће ускоро 5.000. Направиће нови технолошки центар који ће бити једна од чудесних нових зграда у Београду",  објаснио је Вучић и додао да због такве компаније наши млади људи неће одлазити у иностранство.

Kазао је да су на састанку били представници компанија попут Џенерал Електрик, ЦИСКО, Рио Тинто.

"Рио Тинто треба да подигне својим инвестирањем читаву западну Србију. Они имају једно од највећих налазишта литијума, што се мало зна. Имају право на истраживање око два милиона тона литијума, и можемо добар део светског тржишта да снабдевамо том рудом. Сада је литијум веома битан и због електричних возила, јер се, заједно са бакром, од њега праве акумулатори", указао је Вучић.

Додао је да су ту биле компаније Фрипорт и Убер, као и многе друге које планирају да дођу у Србију и улажу у нашу земљу.

Kазао је да је привредницима пренео предности Србије у односу на друге земље и изразио очекивање да ће доћи до даљег убрзаног доласка америчких инвеститора.

"Рекао сам да Србија има стабилну економију. Ми и даље јесмо сиромашна земља, али је то изазов за све нас. Међутим ми смо на сигурном узлазном путу, а пренео сам и да смо успели да зауставимо раст јавног дуга и да он пада на данашњи дан је на 66 одсто. Верујем да ћемо до краја 2018. стабилно да га спустимо испод 60 одсто, на ниво Мастрихта", нагласио је председник.

Он је подвукао да су све те чињенице и резултати гаранција да компаније могу да послују успешно. Такође је указао и на чињеницу да доласком у Србију компаније имају на располагању огромно тржиште, једно од највећих у региону, јер споразумима о слободној трговини Србија отвара не само тржишта региона, већ и ЕУ, Русије, Турске и читаве Евроазијске уније.

Поред тога, подвукао је, Србија је у стању да обезбеди подстицаје који су већи од значајног дела земаља ЕУ.

 

Изборена једна важна победа

Председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што је Србија изузета из круга земаља према којима ће Европска комисија применити ригорозне антидампинг мере на увоз челичних лимова и додао да ће железара у Смедереву имати гаранцију за обављање доброг посла у будућности када изборимо победу и по питању државне помоћи.

"Честитао бих грађанима Србије што смо победили везано за антидампинг мере у ЕУ. Хвала ЕУ на разумевању. Сада су друге земље укључене у тај процес - Бразил, Иран, Украјина. Србија више није у том процесу", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Рекао је да је ово једна од две победе.

"Имамо још један процес, везан за питање државне помоћи. Kада и то завршимо, то је за нашу железару велика победа и гаранција за обављање доброг и одличног посла у будућности", закључио је он.

Европска комисија изузела је Србију из антидампинске истраге о увозу топло-ваљаних челичних лимова, којом је било обухваћено пет земаља, објавио је портал Метал Билтен, који је имао увид у прелиминарни документ ЕK. То значи да Железара у Смедереву, у власништву кинеског Хестила, неће плаћати никакве пенале.

Друге четири земље, које остају предмет истраге, Русија, Украјина, Иран и Бразил, биће подвргнуте антидампинг царинама на извоз челичних лимова.

Иако је ЕK током истраге утврдила да свих пет земаља тргује топло ваљаним челичним лимовима по, како се тврди, дампинским ценама, одлучила је да прекине истрагу о увозу из Србије, јер је закључено да је реч о занемарљивим количинама.

 

 

 

 

извор: Танјуг