Вести

Вучић: EУ ниjе више онако привлачна, али смо рационални

ЛOНДOН - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић рекао jе данас у Лондону да ће Србиjа наставити своj пут ка EУ иако jоj ниjе привлачна колико jе била, али да ће и поред свих притисака наставити и сарадњу са Руском федерациjом.

"У лице сам им рекао да ни EУ ниjе више привлачна колико jе била, али ми смо рационални људи и знамо да jе то наjбоље за нашу земљу. Tакође сам им недвосмислено рекао "да - наставићемо сарадњу са Руском федерациjом", иако су покушали да Србиjа буде jедина на тапету и jедина мета по том питању", рекао jе Вучић новинарима на маргинама инвестиционог Самита о западном Балкану у организациjи EБРД-а.

"Видели сте да сам и Хрватима недвосмислено и у лице рекао да су били незаинтересовани за заjедничке проjекте са Србиjом. Oдговора ниjе ни било jер jе то тачно и то су чињенице, са свима другима радимо вредно и озбиљно", нагласио jе Вучић истичући да Србиjи регион треба да буде центар интересовања.

Према његовим речима, не треба да бежимо од региона већ ту треба да наjбоље радимо и да зарађуjемо наjвише, а људи у Србиjи треба то да разумеjу.

Вучић jе напоменуо да се Србиjа и даље суочава и са политичким и економским проблемима.

"Указао сам да имамо проблеме политичке и економске. Политичке, jер многи људи и даље чекаjу у Србиjи да ствари падаjу са неба, воле лака решења неретко повазана са мржњом према неким другима, неретко повезана са нереалним решењима", навео jе премиjер.

Додао jе да и даље има доста проблема и да нам "стоjе камиони по три, четири, пет, шест дана на граници а нико о томе ниjе спреман овде да разговара осим Србиjе".

"Поносан сам на то да jе нама економиjа наjважниjа", навео jе Вучић и истакао да jе Србиjа напредовала по нивоу инвестициjа за коjи смо неретко критиковани и коjи ниjе довољан.

"Aли 1.7 милиjарди у односу на 400 милиона евра Босне и Херцеговине jе огромна разлика. Oд БИХ смо имали више него четири пута више страних директних инвестициjа прошле године, иако смо можда за 1,6 пута по броjу становника већи", приметио jе Вучић.

За Србиjу jе, како jе навео, изузетно важна стабилност региона jер су ту земље са коjима имамо суфицит, као што су Црна Гира, и БИХ и Mакедониjа, док са Хрватском дефицит полако смањуjемо, мада су они себе "већ искључили са Западног Балкана".

"Просто, ту су наше шансе и ту можемо да напредуjемо jош више, у трговини с Aлбаниjом можемо да сарађуjемо jош више", навео jе премиjер, додаjући да jе у уводном излагању на самиту говорио и о чињеници да се, пре свега због мигрантске кризе, суочавамо с порастом националистичких тензиjа на Балкану. 

 

 

Извор: "Танјуг"