Вести

Вучић: Имамо изузетно стабилне јавне финансије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је стање јавних финансија у Србији изузетно и да то не треба да брине људе.

На конференцији за новинаре, председник Вучић рекао је да о стабилности динара не треба да говори и да ће се потрудити да повећање акциза грађани не осете.

Како је рекао, финансијска процена за први квартал ове године је 4,6 одсто, као и да би био 5,1 да није било великог ремонта у НИС-у.

"Тамо се ствари нису одвијале како треба. Стопа раста од 4,6 је више од европског и светског раста. Дефицит нам је на крају године био 2,2 одсто, док је у Европи 3,6. Имамо стабилне финансије, а јавни дуг је 47,6 одсто", рекао је председник Вучић.

 

Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника

Председник Вучић изјавио је да је веома почаствован што ће 7. и 8. маја угостити кинеског председника Си Ђинпинга.

Рекао је да Си долази у званичну посету на понос грађана Србије, као и да смо ми једна од три дестинације у Европи које ће посетити.

Како је рекао, поред Београда посетиће Париз и Будимпешту.

"Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника, отворити бројне теме. Са наше стране биће иницирани пројекти убрзаног развоја, од летећих аутомобила, сателита и слично. Развијаћемо најбоље односе. Данас  су нам стигли возови из Кине, ускоро завршавамо пругу Београд - Суботица", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио све грађане Србије да на "диван и гостољубив" начин дочекају председника Кине, кога је назвао великим пријатељем наше земље.

"Немојте да заборавите ни Железару (Смедерево), ни (РТБ) Бор. Бор је био у минусу милијарду и 300 милиона евра. Железару смо 'крварили' сваког месеца око 12 милиона евра. Био је највећи наш фискални ризик. Захваљујући нашим кинеским пријатељима, то смо успели да решимо. Хвала им на томе", истакао је председник Вучић. 

Додао је да ће од 1. јула Споразум о слободној трговини који су Србија и Кина потписали постати ефективан.

"Од тада 843 производа из Србије без икаквих царинских оптерећења иду на територију Републике Кине", навео је председник Вучић.

 

Шансе да тзв. "Косово" постане члан Савета Европе и даље веома велике

Председник Вучић изјавио је да су шансе да тзв. "Косово" постане члан Савета Европе и даље веома велике, али да Србија даје све од себе да то спречи и истакао да се тиме поносимо зато што ми тиме поштујемо европска правила.

"Зато што поштујемо европске услове, зато што поштујемо све оно што смо са Европљанима и Американцима договорили, за разлику од њих. Зато што је прва секвенца у провођењу било каквих договора, било формирање Заједнице српских општина. Онда, после неких чудних посета Атини и чудних разговора, долази до измене тих услова", рекао је председник Вучић.

После тога, додао је председник Вучић, Дора Бакојани и они који су били подносиоци извештаја о пријему тзв. "Косова" у Савет Европе не помињу спречавања даље експропријације и формирање тзв. полицијских и војних станица на северу Косова и Метохије, отимањем приватне имовине Срба, и више нико не помиње Заједницу српских општина.

Додао је да се води свеобухватна кампања неистина и флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођења различитих завереничких теорија о српској кривици и кривици српског руководства, зашто "Косово" неће са огромном извесношћу постати чланица Савета Европе.

"Занимљиво је да европске иницијативе за стабилност које води Кнаус, а којем у медијском смислу и не само у медијском смислу много помаже и Михајл Мартенс, служи да направи димну завесу неистине о томе шта се крије иза свега око Савета Европе и који покушавају да кажу да је Србија у ствари крива, зашто Приштина не може да формира Заједницу српских општина. То је већ лакрдијашки део, да будем сасвим искрен", навео је председник Вучић.

Додао је да Приштина тврди да не  може да формира Заједницу српских општина зато што не постоје српске општине и зато што Србија не дозвољава формирање Заједнице српских општина.

"Ми смо ти који у ствари не дамо "Косову" да формира Заједницу српских општина, како они кажу. И због тога би тзв. "Косово" требало да буде награђено чланством, а Срби да буду кажњени, јер они их спречавају да формирају Заједницу српских општина", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да десет месеци ми немамо право трговине српском робом из централне Србије на Косову и Метохији и да то више нико не спомиње, а да је то кршење свих принципа слободе, протока, робе, услуге, људи, капитала, кршење свих елементарних принципа који су предвиђени споразумом, потписивањем споразума ЦЕФТА.

"Никога то не интересује. Укидање динара од 26. и 27. децембра прошле године. Дакле, дошли смо 1. маја месеца. Требало је 1. маја да буде наставак дијалога, да се дође до неког решења да би људи могли да приме и плату и пензију, да би људи могли да живе", поручио је председник Вучић.

Додао је да нам предстоје политичко-дипломатске битке које очекујемо и да 16. маја очекујемо гласање у Комитету министара Савета Европе по питању чланства тзв. "Косова" у тој организацији.

 

Србија ће се борити да спречи чланство тзв. "Косова" у Савету Европе

Председник Вучић рекао је да ће се Србија борити како би спречила да тзв. "Косово" постане чланица Савета Европе и оценио да ће то бити тежак задатак, јер се против Србије боре велике силе.

Председник Вучић је нагласио да је тзв. "Косову" потребан глас 31 земље чланице, а да тренутно имају подршку између 29 и 33 чланице.

"Дакле, ствари су на ивици. Ми се боримо, велике силе се боре против нас. Наставићемо да се боримо. Ја сам и данас имао много важних разговора по том питању и наставићу да разговарам", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да тзв. "Косово" може добити чланство у Савету Европе и поред тога што није формирала Заједницу српских општина, а како је рекао, представници привремених институција у Приштини то отворено и говоре.

Председник Вучић је рекао да мотив тзв. "Косова" за чланство у Савету Европе није никаква заштита људских и мањинских права и да је председница привремених приштинских институција Вљоса Османи открила да тзв. "Косово" жели чланство у Савету Европе само како би могла да подигне тужбе против Србије.

Председник Вучић је цитирао изјаву Вљосе Османи за Клан Косова:

"Након уласка у Савет Европе, породице ће имати приступ Европском суду за људска права да туже Србију за повреду права на живот њихових најмилијих, за повреду права на људско достојанство и друга права на које чланови породице имају право."

Зато је, наводи даље председник Вучић из цитата Османи, императив да процес учлањења "Косова" буде успешан и да би чланство у Савету Европе користило свим грађанима "Косова", посебно породицама којима је то право ускраћено већ 25 година.

 

За дан и по полажемо камен темељац за изградњу Националног стадиона

Председник Вучић изјавио је да ће за дан и по бити положен камен темељац за изградњу Националног стадиона у рејону "EXPO 2027", који ће, према његовим речима, бити један од три најлепша стадиона у Европи.

Истакао је да ће се са изградњом Националног стадиона ићи брзо.

"То радимо због животног стандарда наших људи, због тога да родитељи могу да доведу своју децу, деке и баке, своје унуке да уживају. Да виде да Србија може да се пореди са најразвијенијим земљама Европе и света, да могу да проводе време у спортским активностима и разоноди, на најлепши могући начин", поручио је председник Вучић.

Како је навео, циљ је да сав раст који креирамо изградњом Националног стадиона завршимо повећањем плата и пензија.

"Да до 2027. године просечне плате буду 1.400 евра, што ће рећи да у Београду буду најмање 1.900 евра, што је на нивоу великих европских градова данас и то само за три године, као и пензије више од 650 евра", рекао је председник Вучић.

 

У Генералној скупштини Уједињених нација - први пут о неком акту без сагласности конститутивних народа

Председник Вучић рекао је, поводом резолуције о Сребреници, да ће се у Генералној скупштини Уједињених нација први пут у њеној историји о неком акту одлучивати без сагласности конститутивних народа државе на који се односи и навео да Србија седам месеци није знала да се резолуција спрема.

Додао је да Американци знају да то представља кршење Дејтонског споразума и упитао - зашто Американци то дозвољавају.

"Ту не постоји сагласност у самој Босни и Херцеговини. Зато ћу посебно да питам наше америчке партнере, зато што знам да они ово знају. Ови из Европе то ни не морају да знају, они као слон у стакларској радњи иду на силу и баш их брига за све. За Американце знам да знају, јер сам разговарао са бројним америчким функционерима и они знају да је ово што се сада дешава пред Генералном скупштином Уједињених нација брутално гажење Дејтонског мировног споразума и Устава Босне и Херцеговине, чији је Дејтонски мировни споразум саставни део", изјавио је председник Вучић.

Навео је да у члану пет у тачки 2ц Дејтонског мировног споразума који је касније постао део Устава Босне и Херцеговине стоји да ће Председништво Босне и Херцеговине настојати да усвоји све одлуке које произлазе из члана пет, тачке А до Е путем консензуса.

"Такве одлуке могу само под условом из тачке Д овог става да усвоје два члана, уколико сви покушаји да се достигне консензус не успеју. Члан Председништва који се не слаже са одлуком, може одлуку Председништва прогласити деструктивном по виталне интересе за територију за коју је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању. Ништа од овога наравно се није догодило", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да нема консензуса и да ће тако Генерална скупштина Уједињених нација по први пут у њеној историји одлучивати о неком акту за који не постоји сагласност унутар конститутивних народа те земље.

Председник Вучић је рекао да нико није знао да се резолуција спрема и да је Србија први пут званично то сазнала 26. марта, од Немаца, да они ту резолуцију спремају већ осам месеци, а седам месеци су је спремали, а да Србија ни једно обавештење није добила.

"И после тога смо преко других држава чланица добијали текст нацрта, а не директно и не у званичној форми од оних који су спонзори такве резолуције. И када по страни оставите све мањкавости у транспарентности процеса, у свему другом, моје питање за наше америчке партнере је "зашто дозвољавате овако брутално кршење Дејтонског споразума?" Американци су паметнији од ових других, они су се зато повукли, они ће да гласају за, наравно да ће увек да гласају против нас по таквим питањима. Али они ћуте зато што знају да смо у праву за ово што говорим", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија никада није крила да на најснажнији могући начин осуђује злочин у Сребреници.

"Никада се нисмо стидели да кажемо да је тај злочин почињен над Бошњацима и никада нисмо крили да желимо да имамо најближе могуће односе са Бошњацима. Али не тако што ћемо да служимо нечијим жељама и не тако што ћемо да испуњавамо нечије политичке жеље", закључио је председник Вучић.

 

У будућој влади скоро 35 одсто нових људи

Председник Вучић је рекао да очекује да ће будућа Влада Србије бити формирана за два дана и да ће је чинити око 33 до 35 одсто потпуно нових људи.

"Негде око 33 до 35 одсто људи ће бити потпуно нови које никада нисте видели ни у једној влади. Што је невероватна промена имајући у виду да је реч о влади континуитета", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће у влади бити неких лица која нису била на министарским позицијама, али су позната од раније, а биће и оних који су добро обављали посао у претходном периоду. 

"Верујем да ће умети да задрже курс Србије која је независна, суверена, озбиљна и одговорна земља, која штити своје државне и националне интересе и која неће да нас свађа са традиционалним пријатељима, већ која ће са њима на најбољи начин да сарађује", закључио је председник Вучић.

 

Додик је тражио да се помери васкршњи Сабор и ја сам прихватио

Председник Вучић је изјавио да је са председником Републике Српске Милорадом Додиком имао дуг разговор и да је он тражио да се помери васкршњи Сабор на тренутак, да би заједнички резоновали, рационализовали јединствене одлуке после изгласавања резолуције о Сребреници и да је он то прихватио.

"Имамо много тема које су за нас важне, да говоримо о сарадњи у свим областима од суштинског значаја и заштите ћириличног писма, у областима културе и економије где то иде боље него икада. Прихватио сам то да после одржимо васкршњи Сабор", рекао је председник Вучић на конференцији за медије на питање да ли ће Додик од њега тражити подршку за отцепљење Републике Српске од БиХ.

Председник Вучић је нагласио да је став Србије познат, да признаје територијални интегритет БиХ и територијални интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, и да тражи поштовање Дејтонског споразума.

"А ово је брутално гажење Дејтонског споразума и још једном питам наше америчке партнере зашто газе Дејтонски споразум", рекао је председник Вучић.

 

Док се ја питам, неће бити скраћења радног времена

Председник Вучић изјавио је да, док је он председник државе и док буде имао утицаја у партији која чини већину у Народној скупштини, никада неће прихватити увођење седмочасовног радног времена.

"Срећом по вас, мој мандат ускоро истиче па ви онда изаберите те паметне који воле да ништа не раде, а да земља иде напред. А ја за вас имам питање, 'ајде ми ви објасните како је могуће, како можете за 35 сати рада да урадите као за 40 сати? Ја иначе мислим да је 40 сати мало радног времена. Ја мислим да човек треба ради више и да мора да ради више", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што је у Црној Гори најављено увођење седмочасовног радног времена.

Председник Вучић је прокоментарисао да је народ сигурно одушевљен том идејом, и да смо се, како он сматра, приближили томе.

"Само израчунајте колико пута годишње, колико годишњих одмора имамо, колико пута идемо на такозване "city break" дестинације, колико градова у Европи смо обишли и само да се негде нешто не ради. Док сам ја председник и док будем имао утицаја у партији која твори већину у Народној скупштини, било каквог утицаја док ме буду питали за нешто, никада то нећу прихватити, никада", рекао је председник Вучић.

Испричао је да је једна политичка партија као један од услова за сарадњу са Српском напредном странком тражила да се не ради недељом, да се то законом укине, и да се скрати радно време, и да је он то одбио.

"Сутра ћемо да смањимо на шест сати. Па ће да буде да не радимо пет дана, него да радимо четири дана у недељи. Па кад скратимо на четири дана у недељи, по седам сати, то ће бити 28. Па на шест сати, 24 сата. Па како ћете за 24 сата да урадите једнако и да допринесете расту бруто домаћег производа као и за 40 сати?", питао је председник Вучић.

Како је рекао, покажите ми ту математику по којој можете да наберете више килограма јагода за 24 сата него за 40 сати.

"Је л' ви стварно верујете у то? Па нисам ја баш толика будала био кад сам доносио одлуке о смањењу плата и пензија, да би данас плате и пензије биле дупло веће него што су биле. Зашто сам знао да морамо кроз тешке реформе да прођемо. Држава је озбиљна ствар, држава није играчка. Држава није за додворавање народу. Ај' народе да не радимо ништа", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, до 2027. године од тог посла нема ништа. 

"Онда кад се ослободите Вучићевог терора, онда радите два сата дневно, ако хоћете. Па да видимо колико ће та играчка од државе да траје", поручио је председник Вучић.

 

Србија је на европском путу, верујем да ће будућа влада одржати тај курс

Председник Вучић рекао је да је Србија на европском путу и да верује да ће будућа влада одржати тај курс Србије, али Србије која је у исто време независна, суверена, озбиљна и одговорна земља и која штити своје државне и националне интересе и на најбољи начин чува своја традиционална пријатељства.

"Да ли ћемо да уђемо у Европску унију за годину, две или три - нећемо. Бићемо на европском путу и бићемо тврдоглаво на европском путу", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Иване Страднер коју је пренела Слободна Босна да Србија напушта европски пут и окреће се БРИКС-у.

Додао је да то није први пут да чита такве изјаве и упитао на основу ког извора су те тврдње изнете.

"Она чита са руског Телеграма да ја сањам да идем у БРИКС. Ја БРИКС изузетно поштујем, али се Србија налази на европском путу и Србија ће остати на европском путу. Упркос свим покушајима неких који говоре да се залажу за Србију на европском путу, а желе да Србију са европског пута отерају", рекао је председник Вучић.

Додао је да га је председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић убеђивала да се закони око увођења смртне казне не могу променити, јер би то био, како је рекао, анти-европски чин.

"Убеђивала ме Ана три дана, ја сам рекао да прихватам. Нећу да вам кварим ваш европски пут", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су његови снови другачији и да се не тичу лажи о другима и вођењу кампање против неких других народа, већ да се тичу развоја земље.

"Моји снови се тичу напретка Србије. Моји снови се тичу онога што треба да испоручимо до "EXPO" 2027. године", рекао је председник Вучић.

Додао је да верује и да ће будућа влада умети да задржи европски курс Србије, али Србије која је независна, суверена, озбиљна и одговорна земља, која штити своје државне и националне интересе и која ће наставити да сарађује на најбољи начин са традиционалним пријатељима.

 

Сарајево жели ревизију пресуде против Србије и да платимо ратну одштету

Председник Вучић истакао је да је намера подносиоца Резолуције о Сребреници да Србија плати ратну одштету и да дође до ревизије пресуде сталног Међународног кривичног суда у Хагу, по којој Србија није крива за злочин у Сребреници.

Рекао је и да политичари у Сарајеву и њихови савезници желе правне и политичке консеквенце по Србију.

"Ово ће бити једина резолуција која ће да буде усвојена прегласавањем, неће бити једногласне одлуке, ни близу, јер је највећи број слободарских земаља широм света схватио о чему се ради. Биће и оних који ће са муком да гласају о резолуцији, добро разумевајући какав је геополитички план у питању," истакао је председник Вучић.

Додао је да не жели да негира било који злочин, већ жели да спречи да се дешавају злочини у будућности због нечије неодговорне политике.

Председник Вучић је рекао да овом резолуцијом неки желе да прекрију своје ћутање о Гази и своју неспособност да решавају друге проблеме у свету и да укажу муслиманима да су нашли кривца за све то, да кажу - кривци су вам Срби.

"Међутим, многе исламске земље су то добро разумеле и томе ће се супротставити, као и многи други", рекао је председник Вучић и додао је да је задовољан што је учествовао у борби да се сачува морално право на усправни став српског народа и грађана Србије, јер, како је рекао, резултати свакако неће бити понижавајући за Србију.

Они који ће гласати "за" резолуцију, имаће већину у односу на оне који ће гласати "против", рекао је председник Вучић, али се и питао да ли ће имати стварну већину.

"Можете да мислите кад једна мала Србија успе да направи по том питању веома неизвесну утакмицу најмоћнијим силама света попут Немачке, Енглеске, Америке и свих осталих", истакао је председник Вучић и додао да је јасно да резултати које је Србија постигла нису мали, упркос чињеници да се ствара притисак на мале земље које економски зависе од великих сила да промене свој став.

Рекао је да је бар пет или шест земаља променило свој став под њиховим великим притиском.

Председник Вучић је прокоментарисао изјаву министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића у којој је рекао да ће Босна и Херцеговина тражити исплату ратне штете од Србије као и обнову ревизије пресуде против Србије сталног Међународног кривичног суда у Хагу.

Рекао је и да је иста жеља и у случају пријема тзв. Косова у Савет Европе - омогућавање тужбе против Србије и њених грађана.

"Ово говори о једној синхронизованој акцији са жељом неких најмоћнијих европских сила да Србији задају коначни политички ударац. Нису очекивали да ће Србија да се супротстави усправно, да не дозволи никоме да је баци на под. Нисмо научили ни да лежимо и да клечимо пред било којом силом", напоменуо је председник Вучић и захвалио се свима на досадашњем раду, посебно Ани Брнабић, Ивици Дачићу, Вуку Јеремићу и Марку Ђурићу.

Рекао је да очекује и да пријем Приштине у Савет Европе и усвајање резолуције о Сребреници буде у истој недељи од 11. до 16. маја.

Напомиње да ће све то отворити Пандорину кутију без преседана, јер како је рекао, неће бити краја предлозима резолуција о геноцидима, јер постоје пресуде после Другог светског рата за геноцид над Србима у Јасеновцу и на другим српским стратиштима и да ће покренути и та питања, па ће и Руси и многи други да покрену сличне теме.

Такође, рекао је да у садашњем предлогу резолуције о Сребреници има само колективне кривице.

"Нису предвидели да је могуће да једна мала земља има довољно храбрости да се супротстави најмоћнијим земљама света када је у питању одбрана правде, морала, права и цивилизованог светског поретка", истакао је председник Вучић.

Додао је да је спреман да ода пошту Бошњацима, али да није спреман да прихвати на образ српског народа колективну наметнуту кривицу.

"Пред нама је још 15 дана велике и тешке борбе, то је утакмица коју тешко можемо да добијемо, али као и Давид против Голијата борићемо се речима, али и храбрим чврстим ставовима, јер већу светињу од Србије немамо", поручио је председник Вучић.

Истакао је да ће у року од месец дана од одлуке о резолуцији о Сребреници и пријему Приштине у Савет Европе победити две НАТО земље, Црну Гору и Литванију, за место несталне чланице Савета безбедности Уједињених нација.

 

Све опције отворене, али одлука Савета Европе о "Косову" вероватно неће бити одложена

Председник Вучић рекао је да су велике шансе да ће тзв. "Косово" бити примљено у Савет Европе као и да одлука о пријему вероватно неће бити одложена.

"Све опције су и даље отворене, али највеће шансе су да ће они то усвојити", рекао је председник Вучић и истакао да ће Србија упркос томе наставити да се бори.

Председник Вучић је одговарајући на новинарско питање да ли има шансе да одлучивање о пријему тзв. "Косова" у Савета Европе буде одложено или да Комитет министара уопште не разматра то питање, што је као могућност навела наша стална представница при Савету Европе Сузана Грубјешић и да би у томе можда могле да помогну Италија и Француска, рекао да има мање оптимистичан приступ од ње будући да има више информација.

"То што нисам оптимиста не значи да нећу буквално да погинем на терену. Ситуација је веома тешка, биће много компликовано, али борићемо се", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да је Србија завршила свој део посла, али да Приштина и даље неће да формира Заједницу српских општина.

Оценио је и да су све време играли игру тражећи Лајбницов довољан разлог зашто могу да се тако неодговорно понашају и да уништавају живот српског народа на Косову и Метохији.

"Наравно, и ми смо знали да Приштина то неће да уради. И знали смо да ће овако да се понашају", рекао је председник Вучић додајући да се очекивало такво понашање Приштине као и, између осталог, укидање динара.

Указао је да Запад за читаву ситуацију говори да две стране нису показале жељу за компромисом.

"То је као да су унели пиштољ и пуцали у мом смеру, а онда су се свађали са мојим обезбеђењем. И неко каже, замислите, стране се нису договориле. То нам раде све време. Извршавају најтежа дела против нашег народа, а онда гледају како да то конвалидирају. То је проблем", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће упркос свему томе наставити да се бори и да су грађани видели велику борбу у Њујорку, а да су то констатовали чак и његови политички противници.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1