Вести

Вучић: Историјска посета Урсуле фон дер Лајен

У Доњем Међурову су почели радови на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, а почетак радова симболично су, притиском на тастер, означили председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Укупна вредност модернизације те деонице износи 59,9 милиона евра, а 85 одсто се финансира из бесповратних средстава обезбеђених из фонда ИПА 2015, а 15 одсто из буџета Републике Србије.

Вучић се захвалио председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на, како је рекао, разумним речима и њеном ставу о кризи на северу Косова и Метохије, поручујући да је Србија у потпуности посвећена имплементацији свих до сада потписаних споразума чији је покровитељ Европска унија.

Вучић је приметио да тешко да постоји породица која је судбински чврсто везана за Европску унију као породица фон дер Лајен, те је председница Европске комисије, чији је отац био један од првих службеника у Бриселу још 1958. године, а она сама дугогодишња сарадница Ангеле Меркел, особа која најбоље зна шта представљају фундаменталне слободе оличене у четири велике слободе - кретања људи, робе, услуга и капитала.

"Тешко да такав неко постоји. Ви сте пре него било ко други власни да изнесете објективан став о свим политичким и економским кретањима у Европи и свету. И посебно ме радује ваш став о кризи на северу Косова и Метохије и свему за шта сте пронашли довољно балансиран приступ", рекао је Вучић.

Навео је да је фон дер Лајен рекла да је од кључне важности да се напетост смањи и да се врате дијaлогу, те да је Европска унија од почетка изграђена на дијалогу и економском развоју, што води разумевању обеју страна, залечењу рана и коначном помирењу, што је дуг процес, који води мирољубивој и обећавајућој будућности.

"Уз захвалност за те речи разума, желим да поновим да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ Европска унија", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да делегација Београда у Бриселу даје све од себе и чини максималне напоре да би се до споразума дошло.

"Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да потпишемо још споразума који ће значити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас", рекао је Вучић.

Поручио је да је фон дер Лајен увек добродошла у Србију и захвалио јој се на лепим речима и жељи да  Србију види у Европској унији.

"Знамо шта је наш посао, колико можемо имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све што можемо да напредујемо на европском путу", додао је Вучић.

 

Немам сигнале из Брисела да нас ЕУ неће

Вучић је изјавио да није добио никакве сигнале из Брисела који би потврдили писање Ројтерса да Европска унија више не показује интерес за Западни Балкан.

Вучић је то рекао након потписивања споразума о изградњи ауто-пута Ниш-Приштина и почетка изградње железничке деонице Ниш-Брестовац, додао је и то да је разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, и истакао да је она и данас поновила да Европска унија жели Србију и друге земље региона у заједници европских народа.

"Нисмо малоумни да не знамо да постоје различита виђења Европске уније, али не мислим да би то било стратешки паметно ни за Европску унију. Било би паметно да показују да је Европска унија и даље привлачна свима и верујем у речи фон дер Лајен да желе Србију и друге земље у Европској унији", рекао је Вучић.

Вучић је додао да зна да има и оних који мисле да чланство у Европској унији није приоритет, али да догађаји попут данашњег показују оријентацију Брисела и шта све, како је рекао, можемо заједно да урадимо.

"Ми смо за овај пут дали 16 милиона евра, Европска унија 45 милиона евра и ми би врло тешко без Европске уније могли свих 60 милиона евра да дамо. Да ли ћемо наредне године бити чланица Европске уније - нећемо, али за неколико година не знам", рекао је Вучић и истакао да у наредном периоду морамо да се позабавимо и питањем енергетике која је веома важна.

 

За чланство у ЕУ предуслов решавање односа са Приштином

За чланство у Европској унији важно је решавање односа са Приштином, нећемо бити чланица док те односе не решимо, истакао је Вучић,  додајући и да у Србији то треба да знају.

Вучић је то рекао док је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен означио почетак модернизације пруге Ниш - Брестовац на међународном железничком Коридору 10 и оценио да је Србија доста урадила, али да има још доста и да уради.

Вучић је истакао и да је за Србију од интереса да напредује и у економији и у владавини права, осврћући се на речи Фон дер Лајен.

Напоменуо је и да често замерамо Европској унији и да смо склони да истакнемо негативно, али је указао да је важно истаћи да је Европска унија Србији дала стотине милиона евра и да се за изградњу целог Коридора приближава цифри од милијарду евра.

"То је поклон Европске уније, хоћу да људи то знају. То морамо да поштујемо и покажемо захвалност, као и да подижемо земљу", истакао је Вучић.

 

Огромне промене, пројекти од историјског значаја

Вучић је истакао да је важан дан за Србију, јер су изградња ауто-пута Ниш-Мерошина, као и модернизација пруге Ниш-Брестовац, огромне промена на боље, додајући да је посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен историјска.

"Жао ми је што је време овакво, па нисмо могли људе да позовемо, иначе би овде биле хиљаде које би вас поздравиле, не зато што би их неко позвао, већ зато што људи овде имају посебно поштовање за некога ко им нешто доноси. А, ви сте данас донели много ствари за Србију", рекао је Вучић.

Када је реч о модернизацији пруге Ниш-Брестовац, Вучић је рекао да ће ту бити урађено 23 километара, за шта 75 одсто средстава издваја Европска унија.

"Од 60 милиона евра, 45 даје Европска унија. То је за нас огроман новац. Знамо да имате више новца да делите државама чланицама, али за нас је ово огроман подстрек", рекао је Вучић уз захвалност европским партнерима.

Пруга ће, додао је, бити један од најважнијих путева између југа и севера Европе.

За изградњу ауто-пута мира, Ниш-Приштина, захвалио је Европској унији, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер је тај пут, како наводи, резултат Берлинског процеса.

Вучић је подсетио да је трпео критике због идеје о градњи ауто-пута Ниш-Приштина, јер су постављана питања зашто се повезујемо са Албанцима, али је истакао да је уверен да је тај пут од суштинског значаја и за Србе и за Албанце, и наше будуће односе.

Тај пут ће, наводи, бити спас и за Прокупље, сиромашне општине у том крају Србије, у које инвеститори неће да дођу, ако нема пута.

"Сада градимо 5,5 километара, а укупно ће бити 33 километара до Плочника. Вредност је 225 милиона евра, а Европска унија плаћа 41 милион. То су за нас велики новци. Морамо да доведемо инвеститоре, гас, да решимо проблеме, да људи могу да опстану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Захвалио је председници Европске комисије за долазак у Ниш, који, наводи, постаје много важан за Србију, јер је центар путева ка Софији, Скопљу, Приштини.

"Ниш постаје стециште ауто-путева, балканска раскрсница, средиште свих балканских коридора. Још много морамо да уложимо у Ниш. Не бисмо могли без ваше помоћи. Хвала што сте дошли, то људима овде много значи", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да се ускоро очекује потписивање уговора за модернизацију прве деонице пруге Београд-Ниш, од 243 км, од којих 230 километара Србија ради са Европском комисијом.

"То је вредно око 1,8 милијарди евра, а добијамо огромна бесповратна финансијска средства од Европске уније. Путоваћемо од центра Београда до центра Ниша за 2 сата и 15 минута. Нема тих кола која могу да измере толико", рекао је Вучић.

Додао је да се тиме чува и животна средина, Србија постаје део Европске зелене агенде, води се рачуна о томе шта грађани удишу, да имају бољи квалитет ваздуха, воде.

"Ова ваша посета је историјска, велика и важна ствар", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјг/ТВ Пинк