Вести

Вучић: Најтежа политичка провокација, можда и због Путина

СЕНТА - Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је инцидент на утакмици Србија - Албанија најтежа политичка провокација усмерена на покушај понижења српског народа и изазивање дугорочне и трајније нестабилности на западном Балкану посебно у Србији, као и да постоје одређене индиције за то ко је управљао дроном.

Вучић је у изјави новинарима након обиласка погона ЈТИ у Сенти, навео да је то провокација усмерена и на дневно-политичке прилике у Србији, те да жељно ишчекује коментар УЕ, уз напомену да неће прихватити подељену кривичу и одговорност.

"Наше партнере сам јуче пет пута у периоду од 18 и 18.50 упозорио на могући сценарио провокација од стране службених лица Албаније, а нека од тих лица су носила и шалове УЧК и било је јасно да су дошли са недвосмисленом намером да провоцирају домаћина", рекао је Вучић.

Упитавши шта би било да су српски навијачи отишли у Тирану са заставама велике Србије и четничким обележјима, Вучић је навео да би то вероватно "онда био скандал светских размера".

"Нећу да чујем из ЕУ да је једнака кривица, нек се не играју случајем...Мој посао је да не дозволим да они за које неко мисли да су газде могу да раде шта хоће, да понижавају ову земљу и тако ћу да се понашам и убудуће".

На питање да ли ће инцидент имати утицај на најављени долазак албанског премијера Едија Раме у Београд Вучић је рекао да ће о томе коначну одлуку донети он и истакао да се не плаши разговора са било ким јер су му образ и савест чисти.

Додао је и да не искључује да је инцидент смишљен као провокација уочи посете руског председника Владимира Путина, али је навео и да треба проценити да ли је јуче било пропуста, почев од Фудбалског савеза Србије до органа реда.

Упитан да ли је у инциденту учествовао брат албанског премијера Олси Рама, Вучић је рекао да надлежни органи раде на том случају наводећи да није пронађен даљински упраљач већ да је дрон навођен преко мобилног телефона.

Треба тек доказати ко је користио и чији је мобилни коришћен, рекао је премијер додавши да постоје одређене индиције о томе који су то људи.

На питање да ли су брата албанског премијера задржали органи реда, Вучић је одговорио: "То је питање за њега - ако он каже да није (задржан) што бисмо ми говорили нешто друго".

О притисцима европских дипломата да се пусти група Албанаца која је била у ложи, Вучић није желео да говори и додао је да они који су пустили беспилотну летелицу нису починили кривично дело јер је све било добро организовано, него су се понашали бахато обмањујући албанску и светску јавност о томе шта се збивало на аеродрому.

"Водили смо рачуна да не уђу у кривично дело - ми смо били добри домаћини", рекао је Вучић и додао да је после стравичног инцидента који су сами изазвали обавеза државе била да их сачува.

Своју обавезу смо извршили, додао је он и навео да ћемо то и убудуће чинити.

Упитан да коментарише увреде на његов рачун током инцидента на Партизановом стадиону Вучић је рекао да је то нешто нормално у нашем народу, да ће се увек борити за право људи да исказују чак и увреде и да грађани ове земље имају право да о њему кажу и најгоре могуће ствари макар немале везе с истином.

"То су радили и већи лидери од мене, то је радио и Никола Пашић и то је нешто што је нормално у нашем народу и ја с тим немам проблем", рекао је Вучих новинарима у Сенти и закључио: "Моја је обавеза, и с тим имам проблем, да спречим покушај понижавања грађана Србије".

Вучић је поручио да ће држава и сутра показати своју снагу када ће бити велики празник и парада, те да ће Србија као што се пре 70 година борила против фашизма и победила спречити и територијалне претензије некога ко јој шаље поруке на беспримерне начине.

Премијер је позвао грађане да сутра дођу на војну параду, да виде праве беспилотне летелице и да буду уздигнута чела јер, како је подвукао, Србија нема разлога да се стиди.

На питање одакле се на стадиону појавио Иван Богданов, који је помињан у случајевима насилничког понашања, Вучић је одговорио питањем: какве то има везе са мном и како бих ја могао да знам откуда и како он на стадиону?

 

Упозоравао сам представнике ЕУ на инцидент

Инцидент на утакмици Србија - Албанија је била организована акција са циљем да уруши стабилност у Србији и целом региону, изјавио је Вучић и додао да је представнике ЕУ три сата пре меча упозорио да се спрема провокација.

"Намера албанских екстремиста је била да се Србија покаже као земља нетрпељива према различитостима и да се понизе сви њени грађани", рекао је премијер у интервјуу за свечани број поводом 61. рођендана Новости, који ће у целости бити објављен сутра.

Коментаришући пир албанских ексремиста на стадиону Партизана, током и после утакмице Србија-Албанија, Вучић је казао"

"Желели су да згазе наш понос, али смо сачували образ и банди лажних албанских званичника који су били у свечној ложи показали јасну разлику између нас и њих. Држава ће предузети све законом предвиђене мере да се казне сви починиоци за које се утврди да су чинили кривична дела".

Јопш, каже, чека званични став Брисела о нечувеном инциденту који је политички инспирисан:

"Чекам реакцију Европске уније чије представнике овде сам три сата пре утакмице обавестио да Албанци спремају провокације и тежак инцидент", огорчено је констатовао Вучић.