Вести

Вучић: Нећемо одустати од реформи

Драги пријатељи,
 
 
Поносан сам што је борд директора ММФ-а одобрио Србији трогодишњи аранжман, и што нам је ова важна међународна институција, на тај начин, указала велико поверење. Србија је, политиком и реформама које проводи, показала да је земља на коју могу да рачунају и Европа, и свет. Наши следећи задаци су да се придржавамо споразума који смо потписали, и да се трудимо да увећавамо привредни раст.
 
То не радимо ни због кога другог, већ због себе, да се неко у будућности не би бавио проблемима којима се ми данас бавимо. Циљ реформских мера је да некој следећој влади у наследство оставимо јавни дуг у опадајућем тренду, нижи дефицит, максимално до три-три и по одсто, значајно нижу стопу незапослености од оне коју смо наследили...
 
Реформске мере нису само успех Владе, него и грађана који су одлично разумели шта Влада ради. Грађани су видели да наша марљивост доноси резултат.
 
Србија данас, први пут у новијој историји, у прва два месеца ове године, скоро да није имала дефицит. Већ сада се види да ће економски подаци ове године бити далеко бољи од очекивања и процена, а јасно је да је наплата пореза двоструко већа у односу на почетак прошле године. Као што видите, имамо озбиљне показатеље да се стање поправља, а за годину дана резултати ће се још боље видети.
 
Већ сада може да се осети колико је Србија цењена у свету због другачијег приступа економским проблемима и због прихватања тежег пута у њиховом решавању, без било каквих притисака споља. Већина земаља и људи увек прихвата онај лакши пут, али истина је да ће увек више бити поштован онај ко прихвата тежи пут. 
 
И зато понављам, по ко зна који пут, да Влада Србије неће одустати, да ће спровести економске реформе и да ће учинити све да Србија буде здрава земља.
 
О томе како Србија мења своје место у свету говори податак да сам се, у последњих десет месеци, састао са више председника држава, премијера и шефова дипломатије, него сви остали у претходних девет година. Определили смо се за то да градимо пријатељства на свим меридијанима, да учимо од оних који су брже напредовали, да ширимо своје видике, проширујемо тржиште и свакоднвено се боримо за инвестиције.
 
У тој борби веома су важни активност и сарадња у региону. Сасвим нам је јасно да нема економског напретка без политичке и економске стабилности, зато градимо мостове пријатељства, добрих комшијских односа и економске сарадње. Нама нису потребни проблеми у Босни и Херцеговини, у Македонији, Црној Гори, у односима са Хрватском и са Словенијом, или са било ким другим. Ми хоћемо стабилност, да радимо, градимо и да растемо.
 
Наш циљ је да од Србије направимо модерну, успешну земљу задовољних људи који ће се борити за своју будућност, који неће чекати да им нешто падне с неба. И опет вас, пријатељи, позивам да се сви заједно још снажније боримо за своју децу и за своју земљу.
 
 
 
Београд, фебруар 2015.