Вести

Вучић: Отварамо фабрике, постајемо земља победника

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Кули, поред отварања фабрике Калцедонија, данас, у фебруару бити постављен и камен темељац за фабрику немачког инвеститора Вицерман и поручио да Србија више није земља губитника.

"Србија постаје земља победника и то показује и на међународном плану", рекао је Вучић обраћајући се грађанима испред фабрике Калцедонија, у којој ће бити запослено 300 људи.

Вицерманова фабрика у Кули, додао је, упослиће још 300 људи, а инвестиција је вредна 20 милиона евра.

"Ради се и гради и поправља оно што су неки урушили претходних деценија и дичимо се и поносимо тиме", навео је председник Србије и додао да је то оно што доноси будућност.

Рекао је и да ће морати много више да се уради за Сомбор и Апатин, али и да је уверен да се, уз све мере које су спроведене у претходном периоду и које су довеле до пензија и плата на нови, бољи ниво, него што је раније био, да имамо прилику да урадимо више него икада и то не само путева, школа, домова здравља, већ и то да грађани у својим џеповима осете бољитак.

"Србија више није земља губитника и постаје земља победника и то показује и на међународном плану", рекао је Вучић и додао да је време и да грађани овог краја наше земље добију поштовање државе какво су заслужили.

Председник је рекао да се током викенда обележава велики празник - 100 година присаједињења Војводине Србији - што је најважнији предстојећи национални догађај.

"Хоћу да га у здрављу и весељу проведете, али и да размишљате о наредних 100 година у којима морате да будете богатији, у којима морате да живите у миру и ваша деца да имају сигурнију будућност", рекао је председник грађанима.

Вучић је рекао да ће се убудуће радити вредније и више, да би грађани били задовољнији, сигурнији.

То што такозвано Косово није примљено јуче у Интерпол председник назива "малом победом", а нада се, каже, у будућности и бројнијим и већим победама.

"Те победе су да наша деца раде, да имају сигурну будућност. Да наши људи свуда где живе буду сигурни и безбедни. Градићемо и најближе односе и са Републиком Српском, поштујући интегритет БиХ и бринућемо о нашем народу не угрожавајући никог другог", закључио је Вучић.

 

Кула добила фабрику после 30 година

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас фабрику "Калцедонија" у Кули у којој ће бити запослено око 400 радника и поручио да је отварање фабрике нови почетак за Кулу, град који је после 30 година добио фабрику.

"Кула је некада била значајно индустријско место, али смо успели у тих 30 година да изгубимо све, не само фабрике и индустрију већ и људе, народ и веру у будућност", рекао је председник на отварању фабрике.

Вучић је подсетио да је ово пета фабрика "Калцедонија" која је отворена у Србији и да ускоро планирају отварање шесте у Кикинди. У фабрици у Кули запослено је првих 100 радника, а како се производња буде ширила биће запослено и преосталих 300.

Председник је указао да отварање нових фабрика није само важно за људе који ће у њима радити, већ и за општину која ће имати веће приходе и тако моћи да улаже више новца на уређење паркова, више у здравство, школство...

Председник је указао да данас имамо потпуно другачије градове у Србији и као пример навео Ниш за кога каже да је био потпуно разорен, али да је у том граду отворено шест нових фабрика.

"Морамо много тога да урадимо за западно Бачки округ. У Вршцу је боље, али имамо много сиромашних места, малих сиромашних општина у које морамо много да уложимо. Што раст буде израженији, моћићемо више новца да улажемо у та неразвијена места", рекао је председник.

Србија, како каже, више нема проблем са јавним дугом, финансије су стабилне, те преостаје да се ради на отварању нових радних места и привлачењу инвеститора.

Италијанске фирме у Србији запошљавају тренутно око 25.000 људи, а Вучић каже да је важно да се добра вест о српском раднику далеко чује.

"Овде сам видео дивне даме које не раде лак посао. Заиста се дивим тим женама које вредно раде и власницима фабрике доносе профит и хлеб својим породицама", рекао је председник.

 

Наставак дијалога чим се таксе укину

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе.

Вучић је рекао да у сваком дијалогу морају да се поштују правила и постигнути договори.

На констатацију да многи процењују да су након дебакла Приштине у Интерполу веће шансе за оживљавање дијалога, те како он на то гледа, уз претходно изнет став да нема наставка док Приштина не повуче мере према роби из централне Србије, Вучић је поновио:

“Чекамо да Приштина поштује своје обавезе и стави се на страну цивилизованих страна”, нагласио је Вучић.

 

Разумели смо да су Албанци важнији Подгорици и Скопљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није био изненађен начином на који су поједине земље региона гласале за чланство Приштине у Интерполу, јер је познато, додаје, да су Црна Гора, Македонија и Хрватска увек против нас.

"Што се тиче региона, ту није било изненађења. Црна Гора, Македонија, Хрватска, Словенија, Бугарска, увек су против нас..." рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија једна од ретких земаља која је признала Македонију под уставним именом и навео да је Скопље ипак признало косовску независност.

Председник је навео да га многи окривљују и оптужују за вођење лоше политике, јер Подгорици и Скопљу не узвраћа на исти начин и додао да Србија не треба некога да сматра непријатељем.

"Они имају своје пријатеље, и Подгорица и Скопље имају пријатеље у Приштини. Њима су Албанци пријатељи. Они нама шаљу јасну поруку, не ми њима, и то: ви сте нам другоразредни пријатељи или мање важни пријатељи или мање пријатељи", каже Вучић и додаје да је наш одговор на то да смо њихове поруке примили и прихватили и добро разумели ко им је ближи, важнији.

"Људи морају да разумеју да су ретке мале земље попут Србије, а многе од ових земаља су и мање од Србије, које могу слободно и независно да доносе своје спољнополитичке поруке", каже Вучић.

Додао је да ће скоро свака земља рећи да води самостално спољну политику, али да је суштински мали број земаља који то стварно и чини.

"Срећан сам и поносан што Србија припада том делу малих и слободољубивих земаља и земаља које самостално одлучују и независно од свих других доносе одлуке", каже председник Србије.

Вучић је изјавио да ће се Србија понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према Србији. Председник је поновио да су Скопље и Подгорица показали да им је Приштина много важнија него Београд. Србија је ту поруку добро разумела.

"Желимо добре односе са њима, али смо схватили који су њихови приоритети. Ми ћемо се понашати одговорно, поштујући њих, али добро разумевајући на ком се ми њима месту налазимо и у складу са тим понашати се у будућности", рекао је Вучић.

 

Даље подизање такси? Морамо бити спремни и на то

Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да се нада да неће бити нових подизања пореза на робу од стране Приштине, да је то тешко питање, али да морамо бити спремни и на такву могућност.

Вучић је навео да би пре рекао да није могуће да се такве ствари дешавају, јер то није потез ни из прошлог, већ из 17 века.

Како је навео, нада се да неће бити таквих потеза, да не може да буде сигуран да се то неће десити, али да ми морамо бити спремни и на такав развој ситуације.

Додао је да је одбијање пријема Косова у Интерпол мала, симболична победа која је обрадовала грађане, јер знају да њихова земља може да победи велике који су много више улагали од нас, али нису успели у намери.

На пиотање да ли је свима у Србији драго што је био такав исход гласања, Вучић је рекао да не би желео да говори о онима који су и то критиковали, наводећи да и до сада, шта год добро да се у Србији урадило они би нападали власт и напоре и оно што је урађено.

Шта год да урадимо напашће нас, чују се салве увреда, рекао је Вучић и додао да је то некоме посао, али да је ово слободна, демократска земља, и да је добро, а људи треба и њих и да виде и чују и нема никакав проблем у вези са тим.

Вучић је још једном захвалио свима који су радили на томе да се оствари такав исход гласања у Интерполу и пријем Косова не прође, али и на себе прихватио кривицу на то што Казахстан није био на нашој страни.

Како је рекао, направио је превид, био је сигуран да су на нашој страни и сноси одговорност за то.

 

Присаједињење најважнији догађај у последњих 100 година

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је присаједињење Војводине, за њега лично, био један од најважнијих догађаја у последњих сто година и да ће тај датум бити још важнији када Војводина, као део Србије, следећу столетницу дочека много богатија и успешнија.

Вучић је рекао да је за Србију значајно што има подршку свих националних заједница у Војводини.

"Желимо да градимо заједничку будућност са мађарском браћом, и свим другим људима. Са свима које једнаке муке тиште и море као и нас Србе", нагласио је Вучић.

Вучић је изразио задовољство што том датуму РТВ Војводина посвећује целодневни програм.

"У суботу ћу имати доста обавеза, али ћу сваки слободан тренутак провести уз вашу телевизију. Тај датум је за мене најважнији догађај у последњих 100 година. Имам част да сам добио позив да говорим на свечаној академији, и да ми из централне, или уже Србије, како се то називало у комунистичким поделама, откријемо споменик краљу Пери, пошто је то био надимак нашег великог краља Петра", најавио је Вучић.

Вучић је истакао да ће овај датум бити још важнији када Војводина као део Србије следећу столетницу дочека много богатија и успешнија него што је то био случај раније.

Вучић је рекао да ће се тим поводом обратити на Свечаној академији која ће у оквиру обележавања бити одржана у Новом Саду.

Одбор за обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918 - 2018. године чији је покровитељ и почасни председник, председник Србије Александар Вучић и Покрајинска влада у Новом Саду, 24. и 25. новембра, обележиће 100 година од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Свечана академија биће одржана 25. новембра у Српском народном позоришту, у присуству највишег државног врха Србије.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк