Вести

Вучић: Памет и нове технологије за бољу будућност

Потребни су нам памет и нове технологије, поручује председник Србије Александар Вучић, уз оцену да је инвестиција америчке компаније НЦР у изградњу најсавременијег технолошког кампуса на Новом Београду једна од претпоставки за бољу будућност наше земље.

Вучић је, на полагању камена темељца за кампус, рекао да и ова инвестиција показује да односи између Србије и САД могу да буду неупоредиво бољи. Додао је да ће нови НЦР кампус бити већи од кампуса те компаније у Атланти.

"Ми смо мали да би мењали будућност САД, али верујем да можемо у складу са нашом величином да допринесемо да САД буде за нијансу још успешнија", рекао је Вучић. Према његовим речима, данас се враћа осмех на лице Србије.

"Доносимо осмехе не само за до сада запослених 3.135 људи и нових 1.000 који ће бити запослени у кампусу, већ враћамо осмех на лице целој Србији", нагласио је Вучић.

Председник Србије и председник корпорације НЦР Мајкл Хејфорд претходно су положили камен темељац за изградњу најсавременијег технолошког кампуса, који подиже америчка компанија НЦР на Новом Београду. Затим су темељац положили и на дигиталан начин полагањем шака на дигиталну "црну коцку".  

Вучић каже да верује да заједничким радом можемо да створимо услове за бољу будућност нашег народа. Вучић је истакао да је Србија подржала тај пројекат са 14 милиона евра, као и да су Србији потребне нове технологије и памет, која ће све да доживаљава као изазов који треба решити, а не као проблем. Овде ће радити 4.000 или 5.000 људи дневно и стварати услове за бољу будућност наше земље.

Каже да је писац Вилијам Гибсон створио израз "сајбер спејс" својевремено рекао да је будућност већ овде, само није равномрено распоређена.

"Са НЦР и са овим кампусом и са нашом памећу ми чинимо баш оно чему Гибсон тежи, распоређујемо равномерно будућност и узимамо део који нам припада. И учествујемо у њеној изградњи и избегавамо најгори сценарио за сваку државу да заостанемо у будућности и самим тим из ње будемо избачени", нагласио је Вучић. Србији данас, истиче, потребне су више него било шта, памет и нове технологије.

"Што више оваквих места отворимо и што више развијамо своју памет и употребљавамо за решавање конкретних ситуација и изазова, то ће нам и будућност бити ближа ономе што Мичио Каку, творац чувене књиге Физика будућности, зове бајком и местом на којем је све могуће", истакао је председник Србије.

''Због тога нам је НЦР тако важан јер је то компанија која нам показује да је могуће оно што нам се дуго чинилио недостижно, зато што нас учи да смо способни за велика дела и да нема циљева и задатака који се не могу остварити. То је пут којим је Србија дефинитвно кренула и од којег више нећемо да скренемо", рекао је председник Србије.

Вучић је такође обелоданио да је Србија први пут уврштена на листу светских дестинација за софтвере, научне иновације и технологије - пети смо у свету по броју талената за софтвере и блокчејн, а једини у региону. И то показује, додаје он, да смо ово заслужили захваљујући знању и памети младих људи. И на то ме морамо да радимо да имамо више таквих људи.

"Са поносом могу да вам дам још једну информацију, да у гимназијама до 17. маја примамо пријаве за специјализована одељења - за интернет, за софтверске технологије и до сада је пријављено 1.630 младих људи", рекао је Вучић. Како каже, верујемо да ће у будућности бити још више јер њима је гарантован добар посао, добре плате и сугурна и добра будућност у нашој земљи.

"Србија жели да улаже у своју памет и хоће пројекте, да са компанијама попут НЦР награђујемо и развијамо нашу памет".

Он је нагласио да није лако довести НЦР и да то никада не бисмо учинили без више потпредседнице за корпоративни маркетинг Марије Живановић која се у Америци, Атланти и Вашингтону, борила за своју Србију.

"Волео бих када бисмо имали више таквих примера. Хвала Вам Марија што волите Србију, на енергији, труду и знању које сте уложили у помоћ Србији", поручио јој је председник.

Вучић је подвукао да је Србија помогла пројекат НЦР са 14 милиона евра и да је то било могуће захваљујући мерама фискалне консолидације, јер је држава сада на стабилним ногама, а јавне финансије под пуном контролом. Верујем да ће и ово што ћете овде да изградите бити нешто чиме ће се Србија одужити и НЦР-у и вама лично и САД, јер ћемо моћи да допринесемо и напретку компаније, па и САД, поручио је Вучић.

Имајући све у виду, председник је рекао да је уверен да ћемо доживети изненађење, равно оном од пре једног века, када су и поред чланка у Њујорк тајмсу да су "летеће машине немогуће", браћа Рајт успела да полете.

"Успећемо и ми да полетимо и да стигнемо до висина о којима сањамо", поручио је Вучић и додао да је зато кампус на Новом Београду важан. Он је навео да сарадња доноси боље, садржајније и односе који ће да буду засновани на другачијим основама и на још већем поштовању Србије и САД.

"Желимо још више америчких компанија. Ово је америчка компанија која запошљава највећи број људи у Србији и на томе сам им захвалан. Али, захвалан сам и нашим људима, пре свих младима који овде раде и који су подигли Београд и Србију на пијадестал и показали да може да се такмичи са светом и да буде успешнија од многих", рекао је председник.

Он се обратио америчким партнетима из компаније обећавши им да ће кошаркашка репрезентација Србије да се бори и да у Кини на светском првентству.

"Верујем, пошто смо две најбоље кошаркашке нације у свету, надам се да ћемо и у савремених технологијама и модерним услугама, моћи да направимо сарадњу и будемо најуспешнији у свету. А, из овог кампуса добијамо нову вредност, ново знање и другачију будућност", подвукао је председник. На крају, пожело је успех у раду компаније.

 

 

извор: Танјуг