Вести

Вучић: Пред Скупштином да потврдимо политику земље

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума и истакао да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона.

На питање каква је наша будућност, нису у стању да одговоре, истакао је Вучић.

"Ми ћемо да наставимо реформе због наших грађана и због наше будућности. Хоћемо да унапредимо нашу економију. Желимо да наставимо убрзани раст. Ми ћемо задржати наш раст на преко 3,6 одсто. Они су за евро зону смањили са 1,3 ма 1,1 одсто", рекао је Вучић.

Председник је најавио за понедељак нови сусрет са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, кога ће такође упитати ко може у ЕУ.

Важно је да ЕУ донесе одлуку о даљем европском путу земаља Западног Балкана.

"Било је битно што смо чули из различитих делова Европе да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном", рекао је Вучић.

Представници ЕУ нису могли да дају прецизне и јасне одговоре каква је будућност нашег региона.

„Када причају о реформама, и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија наставити реформе због наших грађана и жеље да будемо чланица ЕУ.

„Нисам крио пред свима да ћемо да сарађујемо са свима, и да тако подижемо нашу економију", рекао је Вучић и додао да је имао одличне разговоре са челником ЕБРД, и да очекује да постанемо седиште за 4. индустријску револуцију Светског економског форума.

„Мислим да ћемо имати много добрих и важних ствари да урадимо за наше грађане", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да мора да се донесе одлука ко може брзо у чланство ЕУ, ко не може, односно може ли се добити приступ структурним фондовима ако затворимо или отворимо поглавље, или о припадности јединственом економском тржишту.

"Постоји много идеја и одлуке морају бити донете у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење", додао је Вучић.

Пренео је да је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и данас био апсолутно на српској страни:

„Мађарска је на нашој страни и када то није лако. Рекао је пред свима да Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ. Свака част на томе и хвала нашим пријатељима", рекао је Вучић.

 

Пред скупштином да потврдимо политику земље

Вучић je изјавио да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољнополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо, и о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Kако је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Kином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Kини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

 

И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону

"Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике", поручио је Вучић.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је синоћ разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време некадашњег Старог Рима.

"Kада мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама... онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни, и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља Еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су данас у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник Србије.

На опаску "да они нама држе предавања", Вучић је рекао:

"То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30, 40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Рекао је да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука, а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о ономе што се дешава у Европи и свету.

 

О изјави бивше хрватске премијерке: Зато је и бивша

“Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање“, изјавио је Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне кампање.

"Kада крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије... Мени то не смета", рекао је Вучић одговарајући на питање да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Kонгрес Европске народне партије (ЕПП).

Вучић је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Kосор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".

Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.

"Питају ме о некој плочи, за коју нисам ни знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља плоча нашем заменику команданту бригаде и то унутар касарне, у неку собу. Нема споменика, нема ничег", рекао је Вучић, и приметио да су Хрвати од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве.

"Па, они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу, од Славонског брода, па до ко зна ког места", приметио је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским, већ по шведским судовима.

За Барешића је подсетио да га је суд осудио као терористу, и то, рекао је, не српски суд, већ шведски, а Хрвати су му подигли споменик и кажу да је то њихов херој, јер је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића.

 

До 1. децембра бесплатна вожња источним краком

Вучић je најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Kоридора 10 бити бесплатна.

"Разговарао сам са Зораном Михајловић и Зораном Дробњаком да до 1. децембра вожња ауто-путем буде бесплатна. Не може дуже, морају неке паре и у државну касу, тако да позивам грађане да искористе ту прилику и виде како то изгледа", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће сутрашње отварање деонице источног крака Kоридора 10 за њега бити најлепши дан и додао да је поносан на нових 86,9 километара ауто-пута који ће повезати Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград и Градину.

"Честитам и грађанима на нових скоро 87 километара. Долази и наш бугарски брат Бојков Борисов, а ја ћу пробати и на бугарском да му се обратим", рекао је Вучић.

Сутрашњим пуштањем источног крака, Србија је завршила изградњу Kоридора 10.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк